Pavla (60): Snacha má otřesný vztah k Vánocům. Nelíbí se mi, že chce děti ošidit na dárcích

Pavla (60): Snacha má otřesný vztah k Vánocům. Nelíbí se mi, že chce děti ošidit na dárcích
Zdroj: Freepik

Vánoce jsou stresujícím obdobím. Místo toho, abychom trávili čas s rodinou, trávíme ho v obchodech. Snacha paní Pavly proto zavedla přísné pravidlo - každý dostane jen jeden dárek. A platí to i pro děti. To se Pavle moc nelíbí.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 14. 12. 2022 10:00

Vánoce jsem měla vždy velmi ráda. Užívala jsem si předvánoční atmosféru, zdobila dům a pekla vánoční cukroví. Tyto svátky mě dokázaly naplnit pohodou a radostí. To se ale v posledních letech změnilo.

Snacha nemá ráda Vánoce

Moje snacha Patricie (37) má na Vánoce zcela jiný pohled než já. Podle ní je to americký svátek oslavující konzumerismus a na Vánocích nevidí nic hezkého. Nikdy jsem její názor nepochopila, už od malička jsem Vánoce milovala. Líbilo se mi trávit čas s rodinou a dárky, které jsem o Štědrém dnu našla pod stromečkem, byly jen třešničkou na dortu.

Proto nemůžu pochopit Patriciino nové pravidlo, které zavedla po loňských Vánocích. „Ráda bych vás poprosila, abyste každému z nás dali jen jeden dárek. Žádné drahé věci, jen nějakou drobnost,“ řekla mi. „A to platí i pro děti?“ zeptala jsem se tenkrát. Odpověděla mi, že i pro ně.

Tchyně zavedla přísné pravidlo

„Nechci, aby se naše Vánoce proměnily v jedno velké stresující období, kdy budeme všichni lítat po obchodech a počítat dárky. A závidět tomu, kdo by náhodou dostal o jeden víc,“ dodala. Její pravidlo mě naštvalo. To, že chce kazit Vánoce sobě, je mi jedno. Ale že je bude kazit i mým vnoučatům, tak to mi přijde kruté.

Oběma dětem je sedm let a na Vánoce se každý rok těší především kvůli dárkům, které si pod stromečkem rozbalí. Přísný zákaz, který Patricie zavedla, mi proto přijde nesmyslný. A je mi velmi líto těch dětí.

Dětem se to líbit nebude

Jak si asi budou připadat před svými vrstevníky, když se po Vánocích vrátí do školy a budou si vyprávět o tom, co nalezli pod stromečkem? Úplně vidím, jak se budou cítit odstrčeně a divně.

Je mi mých vnoučat líto, ráda bych jim uspořádala Vánoce, na které budou s radostí vzpomínat. A ne ten paskvil, který vymyslela jejich matka jenom proto, aby si dopřála trochu klidu a ulehčila si práci. Některé věci opravdu nepochopím. Proč zavrhujeme to, co je hezké, a chceme se vrátit k dobám, kdy byla bída a pod stromečkem bylo jen pár dárků?

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články