Petra (34): Manžel vydělává pohádkové peníze. Sobě za ně koupí všechno, mně a dětem nic

Petra (34): Manžel vydělává pohádkové peníze. Sobě za ně koupí všechno, mně a dětem nic
Zdroj: Freepik

Základem manželství je společný rozpočet, tedy pokud pár neuzavře předmanželskou smlouvu. Petra žádnou nemá, vždy počítala s tím, že její choť, úspěšný podnikatel, bude s příjmem rodiny nakládat spravedlivě. To se ovšem neděje. Zatímco on do sebe vesele investuje, Petra nemá ani na jídlo.

Lucie Daniel
Lucie Daniel 05. 08. 2023 07:00

Vašek byl vždycky tak trochu škrt. Má rád, když na svém účtu vidí dostatek peněz, ale na druhé straně se rád předvádí, proto si neustále kupuje drahé věci a říká mi, že jelikož si na ně vydělal, nemám do toho co mluvit. 

Můžeš si za to sama, ty nicko, říká mi manžel

Jsem asistentkou pedagoga, můj příjem je mnohonásobně nižší než ten jeho. Také aby ne. Manžel je úspěšný podnikatel a vydělává okolo 150 tisíc měsíčně, přesto já i děti kolikrát nemáme na jídlo. Ze svého platu kupuji jídlo, léky i oblečení, platím kroužky, živím psa a kočku. Často se mi stává, že s penězi nevyjdu, i když se snažím neutrácet. Pak chodím za manželem a škemrám, aby mi poslal aspoň dva tři tisíce, protože lednička zeje prázdnotou a já zase nemám z čeho vařit. 

Pokaždé mě nazve neschopnou nickou a odbude slovy, že není charita. Pak mi doporučí, abych si našla další nebo jinou, lépe placenou práci, neboť on si ty peníze netiskne. Druhý den přijede ve zbrusu novém autě za milion a pochlubí se dalším, v pořadí asi 860. zlatým řetězem na krku. "Dřu jako mezek, zasloužím si to," huláká už ode dveří. Vím, co bude následovat. 

Dcera se začíná ptát, proč nefungujeme jako rodina

Pozve kamarády, královsky je pohostí a ukáže jim, jak dobře si v podnikání vede. Pak se společně s některými, podobně finančně zajištěnými, domluví, kam a kdy vyrazí na pánskou jízdu. Minule to byla Dubaj, předtím Maroko, teď se chystají do Brazílie a na Bali – pochopitelně bez rodin, starostí a závazků. Co čeká mě? Zase budu sedět doma a vysvětlovat dětem, že si tatínek „musí odpočinout“, protože má náročnou práci. 

Starší dcera už se ale nedá opít rohlíkem a pořád se mě ptá, proč se nechováme jako rodina, když rodina jsme. Taky se s manželem nedávno ostře pohádala. Vyčetl jí, že moc utrácí za potřeby na balet, na mě se rozčílil, že ji tam vozím, i když ví, že od nás z vesnice nejezdí vhodný spoj – benzín je dražší a dražší a my prý máme velkou spotřebu.

Uvažovala jsem o rozvodu, manžel mě ale drží v šachu

Už nevím, co s ním mám dělat. Prosila jsem, křičela, brečela i nadávala. Nic s ním nehne, dokonce mě nutí, abych část našeho společného majetku přepsala na jeho firmu. Nikdo si nedokáže představit tu bolest, když před známými říká, že svoji ženu musí živit a bez něj bychom všichni skončili na ulici. Přítelkyně, které o mojí situaci vědí, tvrdí, že by na to neměly nervy. Jedna z nich se ptala, kdy už konečně půjdeme od sebe, protože tohle není normální. 

Přiznávám, o rozvodu jsem uvažovala několikrát, i když ve mně zůstávají poslední zbytky citu. Nevdávala jsem se kvůli penězům, byla v tom láska, navíc v době, kdy jsme se poznali, ještě žádná firma neexistovala. Teď mi ale hlava neustále přehrává manželovu nejoblíbenější větu: "Jestli něco zkusíš, oberu tě i o to, co nemáš, neodejdeš ani s igelitkou, stejně jako děti!"

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články