PORADNA: Nelíbí se mi, že máma finančně dotuje moji sestru. Promluvte si s oběma, řešení je ale na nich, nabádá koučka

PORADNA: Nelíbí se mi, že máma finančně dotuje moji sestru. Promluvte si s oběma, řešení je ale na nich, nabádá koučka
Zdroj: Shutterstock

Snad každá máma chce pro své děti to nejlepší, a tak když se ocitnou v nesnázích, ochotně jim běží na pomoc. Problém nastává ve chvíli, kdy jedno z dětí její dobroty systematicky zneužívá nejen na úkor jí samé, ale také sourozenců. Tomu se v dalším pokračování své poradny věnuje koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 02. 03. 2023 11:30

Jde o případ pana Pavla. Sedmatřicetiletý muž náhodou přišel na to, že jeho máma pravidelně dává jeho třicetileté sestře velké finanční obnosy (20 tisíc jednou za čtvrt roku). "Sestra je totiž věčně na dně a nedokáže dobře finančně hospodařit. Nicméně jsem si myslel, že žije hlavně ze svého, takže mě fakt, že jí máma pravidelně dává peníze, zarazil," přiznává Pavel.

"Mamka navíc žije sama a obrací každou korunu. Proto jsem jí řekl, ať s tím sponzoringem sestry přestane, ale jen mě odbyla, že je to její dcera a ty peníze potřebuje, tak dokud bude mít, bude jí pomáhat. Co s tím? Nechci, aby máma investovala peníze, které může použít pro sebe, do mé sestry. A navíc mi přijde nefér, že když už rozdává peníze, tak ne spravedlivě mezi obě své děti," poukazuje mladý muž.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Toto je velmi silné a časté téma. Vy ze své pozice můžete udělat dvě věci. Tou první je to, že si promluvíte se sestrou. Řeknete jí, jak na tom vaše máma finančně je, jak náročné to pro ni musí být a jak moc se musí uskromňovat, aby stále dokola vaši sestru zachraňovala. Sestře bych položila dotazy typu: "Jak dlouho ještě chceš mámu využívat? Opravdu ti není ani trochu blbé, že si máma všechno odtrhává od pusy, šetří, kde může, a nic si nekoupí, jen aby platila tvoje dluhy?" Třeba se přeci jen vaše sestra „chytí za nos“. Když ne, víc s tím nenaděláte.

Druhá fáze je promluvit si s mámou. Říct jí, že chápete, že chce dceři pomoci, že ji má ráda, ale zeptejte se na rovinu, zda jí to přijde fér. To, že jste samostatný, postaráte se, přece neznamená, že je potřeba vás trestat. Trestat tím, že se musíte dívat na mámu, která než aby si něco užila, neustále dotuje dceru, jež už měla být dávno samostatná.

Zeptejte se mámy, co bude se sestrou, až tu máma nebude. Nebylo by lepší sestru naučit zacházet s penězi a podpořit ji v tom, ať se naučí je vydělat a postarat se o sebe? Nabídněte, že v tom mámě rád pomůžete. Mámy se také na rovinu zeptejte, jak myslí, že se cítíte vy? Řekněte jí, že přemýšlíte, co jste udělal špatně a proč mezi vámi dělá rozdíly. Řekněte jí, že vám to přijde nefér. Nefér vůči vám. Zda je s tím v pohodě, že vás staví do takové situace. Opravdu jí to nevadí a vyhovuje jí to? Zeptejte se mámy, jaký si myslí, že to má dopad na vaše vztahy se sestrou. Opravdu jim prospěje toto zvýhodňování?

Více než to, že s oběma dámami svého života promluvíte, udělat nemůžete. To, jak se to bude dál vyvíjet, nezávisí na vás, ale na nich, tedy zejména na mámě. A to, jak moc se tím necháte či nenecháte semlít, je vaše rozhodnutí. Vím, že vám to přijde nesnadné, ale opravdu nenesete odpovědnost za to, co dělají sestra s mámou. Vy jim můžete říci svůj názor a pak se o tom nebavit. Bavit se a věnovat se tomu, co má pro vás smysl, co můžete ovlivnit, co s nimi chcete sdílet.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články