Petra (66): Z rozpadlého domu na konci vsi jsem si kdysi odnesla děsivý zážitek. Teď to potkalo i moji vnučku

Petra (66): Z rozpadlého domu na konci vsi jsem si kdysi odnesla děsivý zážitek. Teď to potkalo i moji vnučku
Zdroj: Pixabay

Když byla Petra malá, chodila si hrát do opuštěného domu u nich na vsi. Jednoho dne v něm ale zažila něco, co ji tam přimělo přestat chodit. V jednu chvíli se samovolně zamknuly dveře a ona zůstala uvnitř uvězněná. Letos se Petřině vnučce stalo něco podobného.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 23. 02. 2023 17:00

Když jsem byla malá, chodívávala jsem si hrát do opuštěného domu na konci vsi. Jednou jsem tam zažila něco, co mě k smrti vyděsilo a už jsem se tam nikdy neodvážila. Dnes po letech, kdy jsem na to téměř zapomněla, mi dávnou příhodu připomněla vnučka Natálka (6). I ona v domě zažila něco strašidelného.

Jako dítě jsem utíkala do polorozpadlého domu

Když mi bylo tolik, co Natálce, utíkávala jsem si hrát do vybydleného domu v naší vsi. Samozřejmě tajně, protože jsem od rodičů měla zákaz tam chodit. Byl roky opuštěný a napůl rozpadlý. Mě bavilo se prodírat starými a zaprášenými věcmi, které se všude válely. Nejraději jsem chodila do druhého patra, kde byl i dětský pokoj.

Udělala jsem si tam malý bunkr a vždycky si v něm hrála. Až do onoho osudného dne. Byl zrovna podzim a já se doma nudila. Máma musela odjet do práce a táta dospával noční směnu. Žádná z kamarádek nebyla doma, a tak jsem se vydala do "svého" baráku.

Zalezla jsem si do pokoje a hrála si s panenkami, které jsem si vzala s sebou. Po chvíli jsem uslyšela ránu ze spodního patra. K tomu se přidaly kroky po polorozpadlých parketách. ,,Kdo je tam?“ špitla jsem strachy. Nikdo se neozval, a tak jsem si hrála dál. Dodnes si pamatuji, jak jsem se lekla, když najednou cvakly všechny zámky u dveří. Zmocnila se mě panika.

Málem jsem zůstala v domě uvězněná

Utíkala jsem ke dveřím a chtěla utéct. Jenže byly zamčené. Volala jsem o pomoc, ale žádná nepřišla. Přes dveře jsem slyšela kroky, které rychle běhaly po schodech. Jediná možnost, jak z domu utéct, bylo oknem. To šlo díky bohu otevřít. Skočila jsem dolů, až jsem si odřela koleno.

Domů jsem běžela, co mi nohy stačily. Schovala se do pokoje a slíbila si, že už do toho domu nikdy nevkročím. Rodičům jsem nemohla říct, co se stalo, protože bych dostala tak akorát vynadáno. Snažila jsem se na hrůzný zážitek zapomenout a po letech se mi to snad i podařilo. Nebýt toho, s čím nedávno přišla moje vnučka Natálka.

Byla u nás týden na jarních prázdninách. Na každý den jsme měli naplánovaný výlet. Tři dny před tím, než měla jet domů, jsem ale onemocněla. Ležela jsem v posteli a Natálka mi vařila čaj a starala se o mě. Jedno odpoledne jsem tvrdě usnula a Natálka se měla dívat na televizi. Když jsem se probudila, nemohla jsem ji najít.

Vnučka v domě zažila něco podobného

Když jsem vykoukla z okna, akorát běžela po ulici a křičela. Domů přiběhla celá vystrašená. ,,Babi, babi, v tom domě straší,“ lapala po dechu. ,,Já vím, že tam nesmím chodit, ale...,“ a pevně mě objala. ,,Hrála jsem si v horním patře, když se najednou zabouchly a zamknuly všechny dveře,“ popisovala. ,,Chtěla jsem utéct, ale nebylo jak. A pak, babi, pak jsem slyšela nějaké hlasy a kroky,“ rozbrečela se.

,,Tak jsem vyskočila z okna a utíkala domů,“ dodala a já si hned vybavila, co se tehdy stalo mně. Nebyl důvod vnučce vynadat. Také jsem byla dítě a objevovala neznámé. Natálce jsem povyprávěla, co se stalo tenkrát mně. Je jasné, že s tím domem není něco v pořádku. Stejně jako já si slíbila, že už do něj nikdy nevkročím, tak po této zkušenosti se ke mně přidala i Natálka.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články