PORADNA: Jak se vypořádat s nevěrou? Zkušená terapeutka radí jednu důležitou věc

PORADNA: Jak se vypořádat s nevěrou? Zkušená terapeutka radí jednu důležitou věc
Zdroj: Freepik.com

Když přijdete partnerovi na nevěru, je to vždy velmi těžká situace. Pokud jsou do vašeho vztahu ještě zapojeny děti, bývá rozhodování mnohem složitější. Takový problém právě řeší paní Markéta, která nám napsala do poradny.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 04. 02. 2021 12:00

Když přijdete na nevěru, většinou se situace nedá vyřešit lusknutím prstu. Vyžaduje klidnou mysl a rozvahu. Jak tuto situaci zvládnout?

Dotaz z poradny: Nevěra poničila rodinný život

Přišla jsem manželovi na nevěru. Máme dvě malé děti, nechci ničit dosud hezké manželství a dětem rodinu, ale také tak úplně nechci, aby si manžel myslel, že to přejdu. On si sice sype popel na hlavu, jenže nějak nevím, jak se k tomu mám postavit. Co byste mi poradila?

Odpovídá psychoterapeutka Sylvie Samsonová: Krásný den vám přeji, předem moc děkuji za váš rozumný přístup k celé záležitosti. Pokud je to poprvé, tak jsem zastáncem toho, že uklouznout může každý. Pokud si manžel sype popel na hlavu, tak této situace využijte a požádejte ho o to, aby vám pomohl s něčím doma (třeba si hodinu denně vezme na starost obě děti, abyste měla chvilku pro sebe, ob den bude dělat večeře,...), tím vy budete více odpočinutá a budete mít náladu, energii a chuť, abyste si s manželem mohli udělat hezký večer.

Dotaz z poradny: Nevěra mi srazila sebedůvěru

Paní Markéta řeší ještě tento problém: Fakt, že mi byl nevěrný, mi srazil sebedůvěru, říkám si, co je na mně špatně, že mi tohle udělal. Jak se mám znovu naučit věřit sama v sebe a mohu někdy opět věřit jemu?

Odpovídá psychoterapeutka Sylvie Samsonová: Jak to popisujete, působí to na mě tak, že jste se dostali do stereotypu „kolotoče“ kolem dětí, práce a domácnosti a tak nějak jste se zapomněli věnovat sobě samým, manžel pak uklouzl. Je prokázáno několika výzkumy, že žena prostě vydrží víc, tím ho neomlouvám, ale popisuji to, protože chci vysvětlit, že s vaším sebevědomím to nesouvisí. Tedy to, že to udělal, určitě ne. Znám několik párů, kde právě nevěra paradoxně pomohla vztahu, aby byl tak krásný, jako předtím nebýval, manželé k sobě začnou být více upřímní, naleznou na sebe více času – vše podrobně popisuji v mojí knize SPOLU – Partnerský manuál, mrkněte tam, je tam kapitola o rituálech, jejichž zavedení rozhodně doporučuji, a také to, jak zatočit se stereotypem. Hlavu vzhůru, věřím, že budete jeden z těch párů, které právě toto obrovsky spojí.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články