PORADNA: Partnerka ráda utrácí, i když nemáme moc peněz. Přimějte ji přemýšlet a uvidíte, radí koučka

PORADNA: Partnerka ráda utrácí, i když nemáme moc peněz. Přimějte ji přemýšlet a uvidíte, radí koučka
Zdroj: Freepik

Zahraniční dovolené, luxusní oblečení a drahá kosmetika. Kterou z nás by to nelákalo? Jsou ženy, které si na to vydělají, a pak ženy, které si to dopřávají, aniž by více přemýšlely o financích. Pro jejich partnery se pak jedná o opravdovou zatěžkávací zkoušku. Jak příliš rozhazovačnou partnerku přimět k šetrnějšímu zacházení s penězi, radí zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 08. 11. 2022 11:30

Problémy s přítelkyní má v tomto směru i pan Radek. Nedávno si na hypotéku pořídili menší baráček a splácejí každý měsíc poměrně vysokou částku. "Dohodli jsme se proto, že budeme trochu šetřit, abychom vyšli s penězi. Jenže partnerka to vydržela sotva pár měsíců a už zase jede ve svém někdejším standardu. Chodí do třikrát týdně do fitka, kupuje si stále nové hadříky, které ani nepotřebuje, nechala si teď na podzim nastříkat od kosmetičky umělé opálení a plánuje, že bychom v zimě jeli na lyže do Alp," vypočítává Radek.

Ten tyto aktivity své třicetileté přítelkyně považuje za zbytečné vyhazování peněz, které by se hodily jinde. "Říkám jí, že na to nemáme, ale ona prostě není schopná se uskromnit. Odpovídá, že to všechno, co jsem vyjmenoval, k životu potřebuje, jinak by byla nešťastná. Že si na to klidně půjčí u rodiny nebo od banky. Jenže mně se to nelíbí, přijde mi, že se partnerka chová nezodpovědně. Co s tím? Mám strach, abychom brzy nespadly do dluhové pasti," posteskl si Radek.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Vaše partnerka byla bezstarostné dítě. Zřejmě jde o to, že si neuvědomuje tu hloubku vaší situace. Říká si, že se to „nějak zařídí“. Zkuste se jí zeptat, jestli nebude nešťastná, když vám ten dům prodají v aukci, protože nebudete splácet hypotéku, nebo když budete doma jen při svíčkách, protože nezaplatíte za energie.

Je mladá, chce si užít, ale pokud si chce žít nad vaše současné poměry, tak máte pouze dvě možnosti - buď se uskromníte, nebo si najdete další práci, brigádu, abyste vydělali víc peněz.

S partnerkou doporučuji zavést téma hovoru na děti a založení rodiny. Asi byste měli mít nějakou finanční rezervu, přeci jen kočárek a výbavička není úplně levná záležitost. Jak vaše partnerka navrhuje to udělat? Zkuste to „otočit“. Neříkejte jí svůj názor, co je správné a co musíte. Ptejte se jí, jak danou věc řešit. Tím ji přimějete k tomu, aby přemýšlela nad výdaji a probudila v sobě odpovědnost přirozenou cestou.

Pokud jí to budete pořád dokola vysvětlovat, bude to brát, jako že jí předhazujete svoje názory a říkáte jí, co má dělat. Je potřeba, abyste kus té odpovědnosti za společný život nechal na ní, ať to vymyslí, ať to rozhodne. Je v pořádku užívat si, ale je to něco za něco. Pokud si chce držet vyšší životní standard, tak budete muset oba více zabrat v práci a nějakou si přibrat.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články