PORADNA: Tajil jsem před partnerkou dluhy a teď nevím, jak jí to říct. Pokud je to ta pravá, vaše přiznání ustojí, tvrdí koučka

PORADNA: Tajil jsem před partnerkou dluhy a teď nevím, jak jí to říct. Pokud je to ta pravá, vaše přiznání ustojí, tvrdí koučka
Zdroj: se souhlasem Sylvie Mobagi

Chodíte už nějaký čas se skvělou holkou nebo klukem a bojíte se přiznat, že máte dluhy, nechcete děti nebo jinou závažnou skutečnost, kterou jste zatím tajili? Jak z toho ven tak, aby váš vztah toto zásadní přiznání přežil, radí zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 06. 04. 2023 11:30

Podobný problém řeší i Leoš. S Naďou chodí už půl roku a zatím se jí nesvěřil, že je až po uši v dluzích. Na prvním rande se mu to nezdálo taktické. Jenže čas plyne, vztah mezi nimi začíná být vážný a Leoš má najednou pocit, že by si jeho přítelkyně tuto skutečnost zasloužila vědět. Bojí se ale její reakce, a tak upřímný rozhovor stále odkládá. Jak a kdy jí to říct?

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Dluhy jsou to, co lidé před svými partnery nejčastěji schovávají. A to nejen půl roku, ale mnohdy i několik let. Ano, dost často přemýšlejí nad tím, že by měli být čestní a sdělit pravdu, ale ten STRACH, že o toho druhého přijdou, je tak velký, že to prostě nedají. A tak stále vytrvávají, snaží se to „maskovat“ a doufají, že se stane NĚCO a nikdy se nepřijde na to, že lhali… Tento stav samozřejmě přináší zásadní rozpory. Když se vše provalí, velmi často končí vztah ihned po provalení nebo nedlouho poté.

Já bych všem doporučila, byť se jim to nebude líbit a nebudou chtít, udělejte to, udělejte to co nejdříve. Pokud vám na tom druhém opravdu záleží, tak to řekněte. To, že jste to neřekli hned na prvním rande, je přeci jasné, protože jste se ještě neznali. Tedy snadno vysvětlíte, proč to říkáte až teď. Je to půl roku a je to už vážné a vy chcete být čestní. Řeknete, že máte například ten nejčastější problém, tedy dluhy, řeknete čestně, jak to máte, jak splácíte a třeba i to, že do dvou let to budete mít splacené a pak budete moci a bude vám ctí pojmout toho druhého za manžela/ku…

Je fér říci pravdu. Kdyby to bylo naopak, chtěli byste to vědět, nechcete ve vztahu tajnosti a je logické, že je nechce ani partner. Jestli spolu máte být, tak je potřeba jít s pravdou ven, a to co nejdříve. Čím déle to budete schovávat, tím ta reakce bude ze strany protějšku méně přívětivá. Logicky, protože se bude cítit oklamaný, ztratí ve vás důvěru a to se hodně špatně napravuje. Ona spousta rozchodů nenastává proto, že se partner dozví například o dluzích, ale proto, že už vám prostě nevěří. Stále čeká, přemýšlí a hledá, co ještě před ním tajíte.

Vztah s partnerem je něco, co si vybíráme. Měli bychom se snažit o něj pečovat a jednou ze zásadních věcí je, abyste k sobě byli upřímní, abyste si chránili tu jedinečnost důvěry mezi sebou. A právě to, že spolu budete sdílet nejen to hezké, ale i trable, je ten nejvyšší projev důvěry. A byť se toho mnoho lidí bojí, tak je to něco, co je naopak velmi stmelí, prohloubí důvěru a jejich vztah.

Z čeho máte největší strach to říci? Že toho druhého ztratíte? Jenže pokud k vám nepatří, tak ho stejně neudržíte, a pokud k vám patří, tak si zaslouží, abyste s ním jednali fér, protože to unese. A jinak než tím, že půjdete s pravdou ven, to nezjistíte. Takže otázkou je - pokud to není ten pravý partner, proč s ním ztrácet čas? Není to fér ani vůči jednomu z vás. Řekněte to co nejdříve, uleví se vám, nebudete už muset lhát, vymýšlet si.. A jestli máte šanci zachránit vztah, je vždy lepší, když to řeknete vy, protože když se to provalí jinak, důvěru ztratíte ihned. Jděte do toho.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články