PORADNA: V noci se budím kvůli starostem a nemůžu usnout. Připravte se na nejhorší, potíže by pak měly ustoupit, radí koučka

PORADNA: V noci se budím kvůli starostem a nemůžu usnout. Připravte se na nejhorší, potíže by pak měly ustoupit, radí koučka
Zdroj: Pixabay

Kvalitní spánek je základem zdraví. Co si ale počít v případě, že se v noci pravidelně budíte kvůli starostem, které vám pak třeba dvě hodiny vrtají hlavou a vy ne a ne zabrat? Odpověď na tuto palčivou otázku nabízí v dalším pokračování své poradny koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 01. 06. 2023 11:30

Podobný problém řeší i Simona. "Mám velké problémy se spánkem. Sice večer snadno usnu, ale v noci se budím a neustále mi chroustají v hlavě starosti. Obvykle trvá třeba dvě hodiny, než znovu usnu," poukazuje nešťastná žena, která nezřídka bdí až do rána.

"Co s tím? Nechci brát prášky na spaní, proto by mě zajímalo, jestli existuje jiný, čistě psychologický postup, jak dosáhnout toho, abych se pořádně vyspala a nebudily mě starosti," táže se Simona.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Dovolím si to vzít za druhý konec. Píšete, že usínáte snadno, to je dobrá zpráva. To znamená, že se spánkem jako takovým potíže nejsou. Je tedy potřeba se zaměřit na to, co vás budí. Píšete, že jsou to starosti. Tento stav značí, že vás něco tíží, a to natolik, že vám to způsobuje velké obavy a přímo se vás to dotýká.

Takové období může mít v životě každý z nás, když je to den dva... Ale pokud to máte dlouhodoběji, je potřeba s tím začít pracovat. Je vidět, že vás to neopustí „samo od sebe“ a že s tím musíte něco udělat. A to můžete jen ve stavu bdělosti. Co můžete udělat sama doma, je, že si obavy pojmenujete. Čeho se doopravdy tolik obáváte? Co nejhoršího se může stát? Co nejhoršího to může přinést vám? A jakmile si odpovíte na tuto otázku, tak se na daný problém podívejte, zamyslete se a hledejte odpověď na otázky, zda s tím můžete něco udělat. Nějak tomu zabránit či zmírnit dopad. Pokud ano, hned si to poznamenejte, a to včetně data, kdy to uděláte.

Potom se na problém podívejte znovu. Je někdo nebo něco, co vám s tím může pomoci? Opět si to poznamenejte včetně termínu, kdy dotyčného či dotyčnou oslovíte s prosbou o pomoc. A do třetice, když se podíváte na to, co vám to může nejhoršího přinést, představte si, že se to stalo. Co budete dělat? Jaký je první, druhý a třetí krok, co musíte v té situaci udělat? Na koho se obrátit, kam jít, komu to říct? Zamyslete se nad konkrétním kroky, co v takové situaci udělat, když nastane. Tím, že budete připravena na „nejhorší“, se vám vnitřně uleví, váš mozek bude vědět, že víte, co dělat.

Na závěr bych ráda dodala, že ve většině případů se to nejhorší nikdy nestane. Pokud se něco pokazí, tak se pokazí část, prostě něco... A tím, že budete připraveni na nejhorší, se vám ten „menší“ problém snáze vyřeší.

PS: Pokud by to nezabíralo do 14 dní od chvíle, kdy na tom začnete pracovat, určitě si zajděte na konzultaci. Spánek je zásadní pro nás všechny, a pokud se nám nebude dlouhodobě dostávat v kvalitní podobě, tak se to projeví na našem zdraví. A to si chraňte, to máme jen jedno.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články