Richard (36): Věděl jsem, že manželka nerada uklízí. Teď už ale zašla příliš daleko

Richard (36): Věděl jsem, že manželka nerada uklízí. Teď už ale zašla příliš daleko
Zdroj: Freepik

Richard věděl, že jeho manželka Vlasta není moc na úklid. Roky se to dalo snášet, ale poslední dobou zašla příliš daleko. Vlasta totiž doma nedělá vůbec nic. Richard se stydí za to, jak to u nich vypadá. I když nepořádek uklidí on, za pár dní je zase na začátku. Neví, jak ženě domluvit, aby se pustila do domácích prací.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 09. 05. 2022 07:00

Když jsem si Vlastu (34) bral, věděl jsem, že na úklid a čistotu moc není. Byl jsem do ní tak zamilovaný, že jsem to nepovažoval za problém. Teď, po několika letech soužití, kdy doma nehne prstem, už mi dochází trpělivost. Stydím se k nám někoho pozvat. Vlasta ale problém nevidí a nemá v plánu doma uklízet.

Manželka doma neuklízí

Pamatuji si, když jsem před lety poprvé vstoupil do jejího bytu, kterým se linul podivných zápach. Všude bylo poházené oblečení, ve dřezu bylo neumyté nádobí. Raději pomlčím o tom, jak vypadala toaleta. Bylo mi něco přes dvacet a nenapadlo mě, že to, jak to u ní doma vypadá, o ní leccos napoví. To, že je moje manželka nechutné prase, vím s jistotou až teď.

Před deseti lety jsme si koupili dům, do kterého jsme po čase přivedli dvě děti - Marka (6) a Nikolu (4). Vlasta ani naše děti nevede k tomu, aby si po sobě uklízely. Kolikrát se stane, že přijedu domů z práce a pomalu nemohu projít dveřmi, jaký je všude binec.

Jediné období, kdy se Vlasta jakžtakž snažila doma něco dělat, bylo, když byly děti malé. Musela eliminovat jakékoliv nebezpečí a doma bylo trochu uklizeno. Co děti povyrostly, zase na všechno dlabe. U pračky je neustále kopa špinavého prádla. Když to neroztřídím já a nedám vyprat, nemám pomalu ani čisté trenky.

Doma je věčně binec

Já vím, že Vlasta chodí do práce a má toho hodně. Ale přece nemůžeme mít doma černý záchod nebo zaplivané umyvadlo. Nedávno mě zcela neplánovaně kolega z práce vezl domů, protože mi kleklo auto. Chtělo se mu na malou, a tak si skočil k nám. Až když se za ním zavřely dveře, došlo mi, že uvidí špinavou toaletu.

Když vyšel ven, podle jeho výrazu jsem poznal, že ho to zrovna nenadchlo. Když odjel, hned jsem na Vlastu uhodil. „Proč je tady zase takový binec? Támhle jsou hračky a na sporáku tři dny stará neumytá pánev. Mohla bys to uklidit?" požádal jsem ji. „Já jsem taky před chvíli přijela. Chci si odpočinout," odbyla mě ledabyle. Vzteky jsem šel a to, co mě štvalo nejvíc, jsem uklidil.

Naházel jsem prádlo do pračky, vyžehlil koš překypující čistým prádlem. V přízemí jsem uklidil všechny hračky a kuchyň též srovnal do latě. „Takhle vypadá uklizená domácnost," štěkl jsem po ní. „Vidíš, že to jde, když se chce," rýpla do mě. Chtěl jsem si dát sprchu, ale na patře mě čekal další šok.

Budu muset najmout paní na úklid

Děti měly pokoj vzhůru nohama. My máme v ložnici všude poházené manželčino oblečení. V koupelně jsou ručníky na zemi a kolem toalety se válí prázdné ruličky od toaletního papíru. Chytnul mě neskutečný vztek. Než abych se hádal, celé patro jsem uklidil. Vlasta mi nešla pomoct, spokojeně si dole pila kávičku.

A tak je to u nás poslední dobou pořád. Přijdu z práce, chci si také odpočinout, ale nemůžu. Vlasta doma nedělá nic. A když říkám nic, myslím prostě nic. Nepřijde jí to důležité. Já to vidím tak, že je prostě jen líná. A ještě ke všemu nepořádnice. Už na to nemám sílu. Silně zvažuji, že zaplatím nějakou paní na úklid. Jen se bojím, že to na Vlastu nebude mít dobrý dopad. Aby nepřišel den, kdy už nám ani nic neuvaří. Nevím, co s ní mám dělat.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články