Vanda (27): S mámou jsem nikdy neměla dobrý vztah. Když se stala babičkou, chce vídat jen svou vnučku

Vanda (27): S mámou jsem nikdy neměla dobrý vztah. Když se stala babičkou, chce vídat jen svou vnučku
Zdroj: Unsplash

Vanda si myslela, že po narození dcerky nebude mít o hlídání nouzi. Opak se stal pravdou a už půl roku je na malou Amálku sama. Na obzoru je jenom Vandina maminka, jenže ty dvě nikdy neměly dobrý vztah. Lze to nějak změnit?

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 29. 06. 2022 10:00

Nikdy jsem s mámou neměla dobrý vztah. Měly jsme dost odlišné názory na život. Ona je oběť každé situace, já se se vším snažím poprat. Ona neustále brečí, že ji lidé dostatečně neoceňují, já jsem za svůj život vděčná. Ona má práci, kterou nenávidí, já dělám to, co miluju a slušně mě to živí. Máma mi svou povahou zkrátka vadí. Stydím se to přiznat na rovinu, ale je to tak.

Mám doma povinnosti, řekla mi máma

Když se mi narodila Amálka, máma byla nadšená. Vlastně ještě před otěhotněním často říkávala: „Až já budu babičkou! Já si to budu tak užívat. Každou volnou chvilku tomu vnoučátku dám, bude to úplně nová energie." A já, jelikož řídím svou malou firmu, a můj partner Ondra je také vytížený, jsem nabyla dojmu, že máma bude hlídat a bude to prostě super.

Nebylo. Amálka se narodila, všichni byli nadšení, chtěli jezdit na návštěvy, vozili dárky... A najednou ta pozornost ze dne na den ustala. Jak Amálka rostla, už se na ni nikdo neptal. A o hlídání jsem si mohla nechat jen zdát. „Tohle není fér. Těšila ses na vnučku, ale teď tě nezajímá!" vyčítala jsem mámě. „Mám svoje povinnosti, chodím do práce, musím doma uklízet. Tak mi přijeď pomoct a pak budu mít na Amálku čas," říkala mi.

Máma chce vnučku vídat s jednou podmínkou

Přišlo mi to absurdní. Podnikala jsem, měla doma půlroční dítě a ještě mám luxovat u mámy, aby viděla svou vnučku? Od nikoho jsem nečekala uznání, že pracuji. To byla moje volba. A také důsledek toho, že máme velmi drahou hypotéku. Ondra by to sám neutáhl, já to vím a jsem s tím naprosto v pohodě. To ale neznamená, že mám čas ještě pomáhat v domácnosti druhým. Sama mám doma tolik restů, že v posledních dnech uvažuji o paní na úklid.

Moje máma za Ami několikrát nepřijela také z důvodů, že se až příliš opila. Už dlouho má problémy s alkoholem, z mého pohledu zkrátka pije příliš. Ale ona mi často oponuje, že to přeháním, protože jsem sama abstinent. Amálka ji skoro nezná. Máma teď přišla s tím, že si chce Amálku brát na procházky. Ale sama.

Ta situace mi vůbec není příjemná

„S tebou si nerozumím a nebudeme si navzájem kazit den. Vezmu si Amálku sama," řekla mi jednoho dne. A já vlastně automaticky kývla, protože chci, aby malá měla vztah i s babičkou. O pár hodin později jsem si ale uvědomila, jak je mi to ve skutečnosti nepříjemné. Jen ta představa, že pošlu malou na procházku s ženou, kterou téměř nezná.

Nevím, zda se chovám správně. Ani netuším, jak se k celé situaci postavit. Se mnou máma mluvit nechce a vyhýbá se mi, ale s Amálkou by najednou čas trávit chtěla? Pokud řeknu, že jí malou nepůjčím, budu to z jejího pohledu já, kdo jim brání ve vztahu...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články