Laura (35): Nedokážu mámě odpustit, co před dvaceti lety udělala. Trpíme teď kvůli tomu obě

Laura (35): Nedokážu mámě odpustit, co před dvaceti lety udělala. Trpíme teď kvůli tomu obě
Zdroj: Freepik

Když bylo Lauře 14 let, její maminka se oběsila. Od toho dne Laura chtěla zjistit jediné. Proč to udělala. Nedokázala kvůli tomu vést normální život. Pořád se točila v kruhu otázek, které ji ničily. Až tarotové karty, které jí kamarádka vyložila, jí ukázaly, co má dělat. Tomu se ale Laura brání...

Šárka Žižková
Šárka Žižková 11. 03. 2022 14:00

Když mi bylo čtrnáct, maminka spáchala sebevraždu. Pokud se stejně jako já ptáte proč, tak nevím. Její čin ovlivnil celý můj další život. Roky jsem se točila v kruhu, trpěla zlými sny. Nutně jsem potřebovala vědět, proč to udělala. Proč mě tady na tom světě nechala samotnou.

Když mi bylo čtrnáct, mamka spáchala sebevraždu

V té době se naši akorát rozváděli. Byl kolem toho humbuk, ale ne takový, aby si kvůli tomu mamka vzala život. Jednoho dne, když jsem přišla ze školy, postávala kolem našeho doma spousta policistů. Krve by se ve mně nedořezal. Doufala jsem, že jejich přítomnost s námi nijak nesouvisí. To jsem se ale spletla.

Mamka se doma oběsila. Když mi to táta opatrně sděloval, měla jsem všechno jako v mlze. Nedokázala jsem vnímat nic jiného. Jen jsem chtěla, aby mě k ní ještě pustili, což samozřejmě nešlo. Nenechala ani dopis za rozloučenou nebo něco, kde by vysvětlila, proč to udělala. Najednou zkrátka nebyla.

Od toho dne jsem jen trpěla. Moje sebevědomí se ocitlo na bodu mrazu. Uzavřela jsem se před světem a s nikým nekomunikovala. Uvnitř jsem sváděla boj. Pořád se mi vracela myšlenka, že za její smrt mohu nějakým způsobem já. Kladla si otázky, jestli jsem byla dobrá dcera.

Pořád jsem se snažila zjistit, proč to udělala

Táta si se mnou zažil peklo. Začala jsem blbnout s jídlem. Na ničem a na nikom mi nezáleželo. Chtěla jsem nebýt. Táta mě ustavičně tahal ze dna. Já se i po letech utápěla v žalu a vzteku, jak mi to máma mohla udělat.

Sžírala mě ona nezodpovězená otázka: Proč? Nakonec jsem se s tím do jisté míry srovnala. Našla si manžela, s nímž mám malého syna. Můj život se zdá na první pohled spokojený. Není to ale pravda. Jankovi jsem tajila, že se mi poslední dobou stále dokola opakuje stejný sen.

Jsem na neznámém místě a je tam i maminka. Pořád se jí ptám, proč to udělala. Stojí ale příliš daleko a já její odpověď neslyším. Zoufale na ni volám a snažím se to celé pochopit. Začala jsem si zoufat, že už snad nikdy nebudu žít normálně. Stále se mi vracel pocit, že jsem ji zabila já.

Musím jí nejprve odpustit, abych se dozvěděla pravdu

Částečné rozuzlení mi pomohla najít až kamarádka, která vykládá karty. ,,Ten sen, co se ti zdá, je vodítkem,“ začala. ,,Vodítkem k čemu?“ zajímala jsem se. ,,Chuť zjistit, proč tě mamka opustila, je silnější než tvé odpuštění,“ pokračovala.

,,Musíš jí nejprve odpustit a pak se dozvíš, proč to udělala,“ dodala. ,,Jak jí mohu odpustit, když to tak moc bolí?“ pomyslela jsem si. ,,Navíc, její duch tady pořád je. Nedošlo ještě k reinkarnaci. Musíš jí odpustit, aby se mohla reinkarnovat. Pak přijde i tvoje chvíle pravdy,“ ujistila mě kamarádka a obě jsme se rozbrečely. Je to velmi silné. Po dvaceti letech tu otázku stále nemám vyřešenou. Nedokážu mámě jen tak odpustit. Nejde to. Jak se zdá, budeme i nadále trpět obě.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články