Linda (39): Bratr zneužil mého truchlení a sprostě mě okradl. Jako dědictví po rodičích jsem dostala jen pár korun

Rodinné příběhy: Bratr zneužil mého truchlení a sprostě mě okradl. Jako dědictví po rodičích jsem dostala jen pár korun
Zdroj: Freepik

Linda má za sebou mimořádně těžké období. Během truchlení po smrti rodičů ji okradl její vlastní bratr. Linda se rozhodla bránit a ochránit majetek svých rodičů.

Gabriela Budějcká
Gabriela Budějcká 10. 05. 2024 10:00

Vztahy v naší rodině byly vždycky napjaté. Rodiče se neustále rozcházeli a scházeli, už když jsme byli s bráchou malí. A ani my, jako sourozenci, si nikdy nebyli blízcí. Já byla odmala tichý intelektuál, zatímco brácha běhal po vesnici s kamarády, dělal průšvihy a ve škole si moc dobře nevedl.

Rodiče sepsali spravedlivou závěť

šla na gympl, brácha sotva prolezl průmyslovkou. A ačkoli jsme měli společný pokoj, vždycky jsme se dohadovali a nikdy opravdu nefungovali jako sourozenci. Ale kvůli rodičům jsme se vraceli domů a tvářili se jako rodina.

Když mi bylo pětadvacet, naši nám oznámili, že sepsali závěť a dům na vsi i s přilehlými pozemky rozdělili spravedlivě napůl, aby každý z nás dostal, co mu po právu patří. Tenkrát jsem to neřešila. Odkývala jsem jim to a šla dál.

Bratr zneužil mého truchlení a sprostě mě okradl

Bohužel před několika lety se stala tragédie, při které oba naši rodiče zemřeli. Byla to příšerná rána, dlouho mi trvalo, než jsem pochopila, co se stalo. Byla jsem tak traumatizovaná, že jsem ani nechtěla jezdit domů, do našeho vesnického stavení, kam se mezitím nastěhoval brácha s rodinou.

Během dědického řízení jsem byla mimo. Podepsala jsem všechno, co mi dali. Dostala jsem peníze z životní pojistky našich rodičů, odjela na několik let pryč ze země a žila vlastní život.

Když jsem se vrátila, zjistila jsem, že náš dům je na prodej. Snažila jsem se s bratrem navázat kontakt, ale dlouho se mi neozýval. Kontaktoval mě až po několika týdnech. Když jsem se ho zeptala, jak je možné, že je dům na prodej, jeho odpověď mě šokovala. „Co je ti po tom? Tvůj dům to přece není, ne? Můžu si s ním dělat, co chci,“ odsekl.

Nechápala jsem, co tím myslí. Vždyť naši mezi nás majetek spravedlivě rozdělili a náležela mi polovina domu a poloviční podíl na pozemcích. Začala jsem pátrat a nevěřila tomu, co jsem se dozvěděla.

Najala jsem si právníka a budu se bránit

Během dědického řízení po smrti našich rodičů, kdy jsem prožívala největší trauma svého života, mě bratr obral doslova o všechno. Zjistila jsem, že i můj podíl z životní pojistky byl zanedbatelný ve srovnání s tím, co jsem měla dostat. Všechny papíry, které jsem podepsala, v podstatě převáděly majetek našich rodičů na mého bratra.

Nechtěla jsem se nechat odbýt. Kontaktovala jsem právníka a na jeho radu se rozhodla všechny smlouvy napadnout. Argumentovala jsem tím, že v době, kdy jsem papíry podepisovala, jsem nebyla ve stavu příčetnosti.

Soudní spor se táhne už tři roky a je to vyčerpávající. Po smrti rodičů už mi nezbyla žádná rodina, protože s bratrem si nemůžeme přijít na jméno, ale aspoň náš rodinný dům zatím zůstává v našem vlastnictví a já jen doufám, že ho dokážu zachránit.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Související články

Další články