Naďa (22): Rodiče mám nade vše ráda. Své největší tajemství jim ale svěřit nemohu, vím, že by to nepřijali

Naďa (22): Rodiče mám nade vše ráda. Své největší tajemství jim ale svěřit nemohu, vím, že by to nepřijali
Zdroj: Freepik

Rodinu si člověk nevybírá, ale někdy jsou chvíle, kdy si přejete mít úplně jinou. Naďa prožívá těžké chvíle. Její rodina je pro ni nejdražší, ale ani ti nejbližší nevědí, kým doopravdy je.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 22. 09. 2023 10:00

Mám svoji rodinu strašně ráda, jsou pro mě velmi důležití, ale někdy si říkám, kéž bych měla za rodiče někoho jiného, třeba by mě pochopili lépe a já bych neměla strach se jim svěřit.

Rodiče jsou věřící

Pocházím ze šesti sourozenců a moji rodiče jsou věřící. Dětství jsem proto strávila trochu jinak než moji vrstevníci. Každou neděli jsme s rodiči chodili do kostela, modlili se před jídlem i spaním a často jsem za to byla ve škole terčem posměchu.

Zvlášť některé momenty mi utkvěly v paměti. Byli jsme na škole v přírodě a holky se mnou odmítly spát na pokoji. Prý ze mě měly strach, když jsem se modlila. Bylo obtížné vyrůstat jako věřící v téhle zemi, ale rodiče mě vždy podrželi. Pokaždé, když jsem měla nějaký problém, řekli mi, že na to nejsem sama, že je se mnou Bůh.

Šla jsem jinou cestou

Když jsem byla starší a začala mít svou hlavu, čím dál víc jsem se vzdalovala od víry, přestala jsem chodit do kostela i ke zpovědi. „Mami, není to nic pro mě,“ řekla jsem jednou. Měla jsem obavy, že to mamka nepochopí, ona jen pokývala hlavou a odpověděla: „To nic zlatíčko, i přesto, že v něj nevěříš, budeš mít Boha vždy ve svém srdci.“ Já si ale tak jistá nebyla. 

Od křesťanství a od rodičů jsem se vzdalovala. Měla jsem jiné kamarády a moje přesvědčení se změnilo. Když mi bylo sedmnáct a došlo mi, že mě přitahují ženy, ve všem jsem se ještě víc utvrdila. „Přece nemohu být věřící, když jsem lesba,“ myslela jsem si.

Rodiče by mě odsoudili

A rodiče mě v mém přesvědčení jen utvrzovali. „Včera jsem viděl, jak se dva muži drží za ruce, když si dali pusu, málem jsem hodil šavli,“ řekl táta a pokřižoval se. „Bůh jim to neodpustí,“ dodala máma. Bylo mi z toho špatně. Kdyby věděli, že jeden z jejich rodiny k nim patří, určitě by to nepřenesli přes srdce.

Vyčítali by si, co udělali ve výchově špatně a určitě by mi promlouvali do duše, že jsem nemorální a ať přijdu k rozumu. Je mi z toho smutno. Sice by jako věřící měli milovat bližního svého, ale když se někdo jen malinko odlišuje, hned je na něm něco špatně a určitě skončí v pekle.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články