Nejchutnější jídla masopustu: Na Tučný čtvrtek si uvařte masopustní guláš a huspeninu, upečte boží milosti a koláče

Tučný čtvrtek, tedy zásadní den masopustu, připadá na 8. února 2024. Pokud přemýšlíte nad tím, jaká jídla se hodí na Tučný čtvrtek, můžete se inspirovat výběrem připraveným ve spolupráci s kulinářským webem Toprecepty.

Jana Jánská
Jana Jánská 06. 02. 2024 15:00

Tučný čtvrtek se považuje za vrchol masopustu. Pořádají se zabijačky a připravují různé masopustní speciality. Ty jsou, jak již název tohoto dne napovídá, méně zdravé...

Co se jí na Tučný čtvrtek

Základem jsou všechny ty chutné věci, které se dělají na zabijačce. Ať už jde o poctivý zabijačkový guláš, pečený bůček, huspeninu nebo tlačenku, všechno jsou to jídla, která mají v našich zemích tradici. Na tlačenku nedal dopustit třeba prezident Antonín Zápotocký.

Pokud se na zabijačku nedostanete, lze si tyto speciality připravit i doma. Masopustní guláš je trochu jiný než ten klasický. Kromě vepřového masa totiž do něj patří také játra. Tento guláš je bohatý na chutě a má zajímavou strukturu. Hodí se k němu knedlík nebo čerstvý chléb.

Další věcí, která patří k Tučnému čtvrtku, je pečený bůček. Marináda z česneku, zázvoru medu a sójové omáčky vykouzlí neuvěřitelnou dobrotu. Pečený bůček lze jíst s chlebem, ale ideální přílohou je zelí a bramborový knedlík. Nesmíme zapomínat ani na masopustní klasiku huspeninu. Zkuste se zeptat svého řezníka, jestli vám nesežene vepřovou hlavu. Z ní vykouzlíte takovou domácí huspeninu, že se na tu kupovanou už nikdy ani nepodíváte.

K zakousnutí pak přijdou vhod škvarkové placky. Škvarky lze rovněž připravit doma, jen je potřeba sehnat si kvalitní sádlo, ideálně hřbetní.

Masopust na sladko - boží milosti a koláče

Pokud zrovna neholdujete masu, není potřeba věšet hlavu. Na Tučný čtvrtek se připravují také dobře známé boží milosti. Základní recept je jednoduchý - smícháme hladkou mouku, máslo, žloutky, citronovou kůru, smetanu a bílé víno. Těsto rozválíme, nakrájíme a boží milosti smažíme, ideálně na vepřovém sádle.

Další pochoutkou, která dovede osladit Masopust, jsou velké tradiční koláče. Můžete si připravit několik druhů náplní (makovou, tvarohovou či z jablek) a díky tomu budu koláče nejen chutnější, ale také hezčí.

A čemu dáváte na Tučný čtvrtek přednost vy?

Související články

Další články