Masopust 2024: Kdy budou masopustní oslavy a které zabijačkové speciality lze připravit i doma

Masopust 2024: Kdy je, kde se slaví a tipy na nejchutnější zabijačkové speciality
Zdroj: Profimedia

Masopust probíhá až do Popeleční středy, která letos připadá na 14. února, takže ještě je dostatek času na jeho oslavu. Neznamená to však jenom různé průvody, ale také zabijačky a vydatná masopustní jídla. Pokud vás zajímají podrobnosti, podívejte se na našeho průvodce masopustem.

Jana Jánská
Jana Jánská 24. 01. 2024 14:00

Masopustní období začíná po Třech králích (6. ledna) a končí na Popeleční středu. Ta v roce 2024 připadá na svátek svatého Valentýna (14. února). Proč se o masopustu tolik mluví a hodně se slaví? Protože podle tradice pak přijde půst trvající 40 dní. Až do Velikonoc bychom si tedy neměli dopřávat méně zdravá jídla, která přináší právě masopust...

Masopust v Čechách

Tato tradice patří k nejstarším v našich zemích, historie masopustu se totiž začala psát již ve 13. století. Původ svátku ale sahá ještě dál. Staří Římané totiž milovali takzvané bakchanálie, tedy oslavy na počest boha Dyonísa, patrona vína. Dalším zdrojem jsou oslavy slunovratu, ke kterým docházelo ještě v předkřesťanském období. Šlo o přivolání Slunce a zkrácení zimy, ale také zajištění bohaté úrody. A jak jinak se to všechno mělo oslavit, než bujaře a za plným stolem?

Pokud se chcete zapojit do masopustních oslav, podle kulinářského magazínu Toprecepty.cz se budou konat hlavně o víkendu 10. a 11. 2. 2024. Některé ale proběhnou dříve, třeba ve skanzenu na Veselém kopci již 27. ledna. Ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm pak o týden později, tedy 3. 2. 2024.

Masopust a zabijačkové recepty

Jak už sám název napovídá, masopust je hlavně o mase. Je to také období, kdy probíhají zabijačky. Termín není zvolený náhodou, neboť díky chladnému počasí vydržely speciality z čerstvě poraženého čuníka déle. Pokud nemáte možnost účastnit se zabijačky, některé supermarkety nabízí masopustní balíčky nebo si můžete zajít ke svému oblíbenému řezníkovi a ten vás jistě dobře zásobí.

Doma si můžete ukuchtit třeba poctivý masopustní guláš, do kterého patří také uzený špek, dobrá klobása a játra. A co takhle tlačenka? Mezi milovníky tlačenky patřil československý prezident Antonín Zápotocký. Rovněž jde o recept, který zvládnete připravit i doma.

Pokud si budete chtít na chvíli odpočinout od masa, vězte, že k masopustu patří také smažené moučníky. A to hlavně z toho důvodu, že po zabijačce obvykle zbyla spousta sádla. Na něm se smaží nadýchané koblihy a boží milosti.

Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Masopust 2024: Kdy letos nastává čas jitrnic, koblih a pestrobarevných masek? Náš přehled provede celým obdobím

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články