Masopustní koblihy: Díky triku s pokličkou budou hezky nadýchané

Masopust bez koblih by patrně nebyl masopustem. Zkuste si je připravit podle našeho receptu, budou nadýchané, chutné a voňavé. Moc dlouho vám na stole nevydrží...

Jana Jánská
Jana Jánská 17. 02. 2023 16:00

Na smažení koblih budete potřebovat opravdu hodně oleje, v kastrolu musí plavat a neměly by se dotýkat dna. Pokud nemáte jistotu, že je olej dost horký, zkuste do něj ponořit kousek těsta. Když se hned začne smažit, můžete pokračovat koblihami.

Jak připravit těsto na koblihy

Koblihy se sice jí celý rok, ale patrně nejvíc se hodí k masopustu. Zkuste si je připravit tak, aby byly nadýchané a svěží. Na tento recept budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 35 g droždí
  • 3 žloutky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 50 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 3 lžíce rumu
  • špetka soli
  • trocha čerstvě nastrouhané citronové kůry (nemusí být)
  • marmeláda na náplň
  • 1 litr oleje na smažení

Droždí dejte do misky, přisypte lžičku cukru a rozetřete na tekutou kaši. Chvilku to trvá, tak vydržte. Poté přilijte polovinu vlažného mléka, přisypte lžíci mouky, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte deset minut stát při běžné pokojové teplotě. Kvásek by měl mít krásnou hustou pěnu. Pokud ne, zkuste ještě chvíli počkat. Neuvidíte-li ani potom žádnou aktivitu, začněte znovu s novým droždím.

Máslo rozetřete vařečkou, přidejte zbytek cukru a ještě pár minut míchejte. Do máslové pěny vmíchejte žloutky, rum, osolte a přidejte citronovou kůru. Mouku smíchejte s kváskem a utřeným máslem. Po částech přilévejte zbytek mléka a stále pracujte vařečkou. Můžete to udělat i v robotu, potrvá to asi 10 minut. Pracanti s vařečkou míchají těsto také dohladka. Nemělo by lepit. Jakmile máte těsto hotové, mísu přikryjte utěrkou a nechte kynout 45 minut až hodinu a půl.

Jak se dělají koblihy?

Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, kterou jste předem posypali trochou mouky. Rukama ho trochu roztáhněte a válečkem rozválejte na placku. Vykrajovátkem vykrajujte kolečka (postačí i malá sklenička). Ze zbylého těsta vyválejte nový plát a vykrájejte koblihy. Pokud vám zbude ještě něco, z toho už koblihy nedělejte. Kvůli vyvalování a spoustě mouky by už nemusely být tak nadýchané. Udělejte z něj třeba uzly.

Kolečko na koblihu zmáčkněte prsty a dejte na něj marmeládu. Vezměte druhé kolečko, přiložte na marmeládu a opět zmáčkněte. Hlavně po okrajích, aby se spojilo s těstem vespod a zároveň ho překrylo. Vezměte vykrajovátko a vykrojte koblihu. Takto krásně těsto uzavřete, marmeláda vám při smažení nevyteče.

Jakmile máte v hrnci koblihy, přikryjte ho poklicí a nechte tak asi 2 minuty. Počkejte, dokud nezezlátnou. Poté je otočte a už smažte odkryté. Koblihy díky páře krásně vyběhnou. Vyndejte je na talíř vyložený papírovou utěrkou, která nasaje odkapávající tuk a pokračujte stejným způsobem i se zbytkem koblih. Hotové koblížky potřete rozpuštěným máslem s rumem a poprašte moučkovým cukrem.

Zdroj informací:

Toprecepty.cz: Masopustní koblihy

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články