Nejchutnější jídla masopustu: Upečte si kynuté koláče jako od babičky

Masopust sice znamená především hojnost jídla z masa, ale nezapomíná se ani na sladké věci. Všichni určitě znají masopustní koblihy nebo boží milosti. Zkuste si upéct také koláčky podle receptu našich babiček.

Jana Jánská
Jana Jánská 09. 02. 2024 15:00

Tyto koláčky mají v porovnání s koblihami nebo božími milostmi jednu výhodu, jsou méně mastné. Nesmaží se totiž na oleji či sádle, ale pečou v troubě.

Jak upéct koláče

Masopust je o průvodech a jídle, které bychom si měli dopřát v co největší možné míře. Brzy totiž přijde půst. Zkuste si upéct lahodné koláče, budou chutnat jako od babičky Na tento recept budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 6 kostek cukru
  • 200 ml oleje
  • trochu soli
  • 42 g čerstvého droždí (1 kostka)
  • náplň dle chuti
  • 1 vejce

Z cukru, trošky mouky, rozdrobeného droždí a vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme vzejít. Do mouky přidáme sůl a promícháme. Přidáme kvásek, žloutky a olej. Vymísíme těsto, které necháme kynout.

Včas zapneme troubu nahřívat na 180 °C. Vykynuté těsto rozdělíme na části, ze kterých tvoříme bulky a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Bulky roztlačíme dlaní a hrnkem (nebo sklenicí) uděláme důlky. Ty naplníme libovolnou náplní, inspirovat se lze třeba na kulinářském webu Toprecepty. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Koláče můžeme posypat drobenkou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme do růžova.

Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Koláče po babičce
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články