Koláčky s tvarohem a meruňkami: Kynuté těsto je díky sádlu vláčné a chutné i druhý den

Kynuté koláče s tvarohem a meruňkami mají jedno tajemství. Díky sádlu je těsto vláčné, hladké a velmi dobře se s ním pracuje. A navíc jsou pak koláče jako čerstvé i druhý den po upečení.

Jana Jánská
Jana Jánská 19. 07. 2023 17:00

Do těsta na kynuté koláčky rozhodně patří sádlo. Bude se vám sice zdát trošku mastnější, ale koláče pak vydrží déle chutné.

Jak upéct meruňkové koláčky

Nedílnou součástí koláčků s tvarohem a meruňkami je drobenka. Tu na koláče využijete docela často, takže se stačí naučit jednoduchý postup. V prstech promněte 100 g hladké mouky, 80 g cukru a 80 g másla a máte hotovou drobenku. Lze ji ovšem udělat i na pánvi. Pak se můžete pustit do přípravy těsta na koláčky. Na tento recept budete potřebovat:

  • 600 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 20 g změklého sádla
  • 42 g čerstvého droždí
  • citronová kůra
  • 0,5 lžičky soli

Z droždí, lžičky cukru a vlahého mléka uděláme kvásek a necháme ho vzejít. V míse rozšleháme žloutky, olej a sádlo. Přidáme prosátou mouku, kvásek a zbytek surovin. Vypracujeme hladké těsto a necháme pod utěrkou kynout asi hodinu.

Pak se můžeme vrhnout na náplň, na kterou budeme potřebovat 250 g tvarohu, cukr podle chuti, 1 vanilkový cukr, 1 vejce a citronovou kůru. Do tvarohu zamícháme žloutek, oba cukry a citronovou kůru. Z bílku ušleháme sníh a rovněž vmícháme do tvarohu.

Meruňky vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Z těsta tvoříme menší kuličky, ukládáme na plech a necháme kynout 10-15 minut. Každou roztlačíme dnem sklenky, kterou lehce omoučíme, aby vznikl důlek na náplň a potřeme rozšlehaným vejcem. Pak pomocí lžičky klademe do důlků tvarohovou náplň. Na ni položíme kousky meruněk. Nakonec nandáme na koláčky drobenku. Pečeme je v předem vyhřáté troubě na 180 °C, až okraje koláčků zezlátnou. Když vychladnou, tak je ještě můžeme pocukrovat.

Zdroj informací:

Toprecepty.cz: Koláčky s tvarohem a meruňkami

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články