Nejlepší vánočka podle Besky a Kamily Nývltové: Mléko v kvásku nesmí být horké, těsto může kynout i natřikrát

Nejlepší vánočka podle Besky a Kamily Nývltové: Mléko v kvásku nesmí být horké, těsto může kynout i natřikrát
Zdroj: Herminapress
Kuchařka Besky je loňskou vítězkou soutěže MasterChef Česko.Besky nově doplnila tým víkendové Snídaně s Novou.Ve Snídani s Novou Besky potkává také Milušku Bittnerovou.Zpěvačka Kamila Nývltová letos vydala svoji první kuchařku Na plech s Kamilou.+ 4 fotky+ 5 fotek

Vítězka loňské řady MasterChef Česko Besky (29) a muzikálová zpěvačka Kamila Nývltová (33) letos vydaly své první knihy o vaření a pečení. Čtenářům magazínu Lifee.cz nyní obě zkušené cukrářky radí, jak vykouzlit tu nejlahodnější vánočku.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 22. 12. 2022 12:00

Besky i Kamila Nývltová se shodují v tom, že vánočka je u nich doma pečivem, jehož výroby se pravidelně ujímá jejich maminka. Vánočky! Oh bože, tak to je čistě záležitost mé mámy. Je to tak komplexní věc, že tam nefungují malé rady, ale spíše dodržet správně každý jeden krok, čas, teplotu a celkové hnětení," vysvětluje Veronika Beskydiarová, kterou televizní diváci budou znát jako Besky, loňskou vítězku populární kulinářské show MasterChef Česko.

Správný kvásek podle Besky

Besky také ve své knize Vaříme nebesky poměrně detailně popisuje, jak připravit kvásek tak, aby kynuté těsto skutečně vykynulo. Kvásek je podle ní základ. „Do malé misky nasypte lžíci hladké mouky, přidejte rozdrobené droždí, 5 polévkových lžic teplého mléka a trochu krupicového cukru. Promíchejte a kvásek nechte vzejít, trvá to přibližně 15 minut v pokojové teplotě," radí Besky.

Zároveň radí, čeho se vyvarovat. „Pozor! Když smícháte mléko s droždím, mléko nesmí být nikdy horké, musí být vlažné, jinak by vám kvásek nevzešel," upozorňuje kuchařka.

Když vánočka nechce kynout

Zpěvačka a cukrářka Kamila Nývltová připojuje radu pro ty, kterým se kynuté těsto nepovedlo zvednout. „Když vyjde kvásek a těsto vám nechce kynout, pomůže jej znovu zpracovat, znovu pořádně promnout na pomoučněné ploše. Znovu ho dát do misky, překrýt utěrkou a dát jej na teplé místo - na topení nebo do peřin," říká Kamila, která v kuchyni nedá dopustit na modernější metody a pomocníky.

Těstu se lépe daří bez vzduchu

„My doma používáme speciální misky na kynutá těsta. Můžete je najít pod značkou Tupperware. Do nich se těsto umístí a z misky se vyfoukne vzduch," radí Kamila vychytávku, která šetří čas i peníze. Díky vyfouknutému vzduchu se totiž i běžné potraviny nebo předem udělané těsto udrží mnohem déle čerstvé.

„Potom misku opět umístíme na teplé místo. Až těsto vykyne, samo vytlačí víčko nahoru - a takhle zjistíme, že je správně vykynuté." V průběhu kynutí se těsto také doporučuje rosit vodou, která celý proces usnadňuje.

Muškátovým oříškem nešetřete

Těsto je možné připravit den předem, než vánočku budete péct. Stačí jej překryté potravinářskou fólií umístit přes noc do lednice. Důležité je také správné ochucení. Kamila Nývltová například během pečení obecně nešetří kořením„Když se do vánočky nastrouhá čerstvý muškátový oříšek a hospodyňka ho třeba přidá o trochu víc, vůbec nic se nestane - naopak. Tohle mě naučila maminka, hlavně nešetřit na koření, protože vánoční pečivo tak mnohem lépe ochutíme."

Než půjde do trouby, odpočine si

Proces kynutí je nicméně disciplínou, které například cukrář Josef Maršálek věnoval celou svoji nejnovější knihu. Hrajeme zde totiž o čas. A dobře to ví i Kamila. „Když už je vánočka zapletená a položená na plechu, je důležité ji ještě nechat - klidně na sporáku - třeba další půlhodinku kynout pod utěrkou. Toho se nebojte," radí Kamila čtenářům Lifee.cz. „Kynutí je dlouhý proces a může probíhat klidně natřikrát - zpracuji, nechám vykynout, a opakujeme."

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články