Nejlepší houbový kuskus: Houby orestované na másle mu dodají skvělou chuť

Houby, zejména ty čerstvé, jsou základem mnoha chutných polévek, omáček a různých jídel. Zkusili jste někdy podusit houby s kuskusem? Recept je mimořádně jednoduchý.

Jana Jánská
Jana Jánská 25. 08. 2023 15:00

Podle kulinářského webu Toprecepty.cz je kuskus slovo převzaté z berberského výrazu suksu a znamená spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. V severní Africe se slovem kuskus označuje nejen krupice z pšenice, ale také hlavní chod. Je to podobné, jako když u nás svíčková je nejen maso, ale i pokrm.

Jak podusit houby s kuskusem

Nezapomeňte, že čerstvé houby stačí jen lehce oškrábat nožem nebo otřít od hlíny, rozhodně je nemyjte vodou. Na tento recept budete potřebovat:

  • 2 hrsti směsi lesních hub
  • 1 hrnek kuskusu
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • máslo
  • olej
  • 2 hrnky vývaru (vroucího)
  • sůl
  • drcený kmín

V kastrolku si rozpálíme olej a máslo v poměru 1:1 a dohněda orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme dva stroužky česneku nakrájené na tenké plátky a necháme je rozvonět. Pak do kastrůlku vhodíme očištěné a pokrájené houby, promícháme je a orestujeme.

Houby osolíme, posypeme kmínem a mírně podlijeme. Podle chuti přidáme lisovaný česnek a dusíme, dokud houby nebudou "na skus".

Přisypeme kuskus, dobře promícháme, odstavíme z plotýnky a zalijeme vroucím vývarem. Kuskus necháme pod pokličkou nabobtnat a vsáknout veškerou tekutinu. Poté podle potřeby buď přilijeme vývar, nebo ho necháme krátce odpařit. Houby s kuskusem ochutnáme a můžeme lehce osolit. Pak už jen přidáme sekanou pažitku nebo petrželku a můžeme podávat.

Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Houbový kuskus
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články