Nejlepší vánoční perníčky: Upečte si měkkou a voňavou ozdobu Vánoc s medem

Perníčky prostě patří k Vánocům. Nejen že dotváří atmosféru, ale také jsou chutné a vykouzlí úsměvy na tvářích malým i velkým. Perníčky podle našeho recept jsou hned měkké.

Jana Jánská
Jana Jánská 24. 11. 2023 14:00

Když se pustíte do výroby perníčků, možná se vám těsto bude drobit. To lze napravit přidáním másla. Pokud se vám naopak těsto na perníčky bude lepit, přidejte trochu mouky. Nebojte, časem to určitě dotáhnete k dokonalosti. A možná budete do Vánoc muset péct perníčky víckrát, protože se po nich jen zapráší...

Jak upéct vánoční perníčky

Jde o zásadní vánoční cukroví, které by nemělo chybět na žádném stole. Na tento recept budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 2 vejce
  • 120 g medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky kakaa
  • 1 bílek na potření

Do mísy nejprve dáme sypké suroviny, promícháme, pak přidáme tekuté suroviny a znovu promícháme. Vše by mělo mít stejnou teplotu. Znovu důkladně prohněteme a zpracujeme na měkké vláčné těsto. Vyklopíme na vál a propracujeme.

Když je těsto dokonale propracované, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na 2 dny odležet na chladnější místo, ale ne do lednice. Před pečením vyložíme plechy pečicím papírem. Těsto po částech vyvalujeme na válu jemně posypaném moukou. Opatrně vykrajujeme perníčky a skládáme je s mezerami na plech.

Pečeme při teplotě 170 °C asi 8 minut a hlídáme. Menší tvary potřebují péct kratší dobu. Po upečení si vidličkou mírně našleháme bílek a potřeme jím ještě horké perníčky, aby byly lesklé.

Jak připravit polevu na vánoční perníčky

Poleva na vánoční perníčky je mimořádně jednoduchá, budete potřebovat jen 1 bílek, 150 g moučkového cukru a kapku citronové šťávy.

Cukr několikrát prosejte přes sítko. Všechny suroviny spolu utřete vidličkou (nebo ručním šlehačem se spirálami na těsto) do hustšího hladkého sněhu. Perníčky je potřeba nejdříve nechat vychladnout a až pak zdobit bílou polevou.

Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Měkké a voňavé vánoční perníčky
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články