Neobyčejné perníčky: Když se mistru pernikáři narodila dcera, zamísil těsto. Cukroví z něj prý pekl až na její svatbu

K Vánocům neodmyslitelně patří různé druhy cukroví. Chybět by neměly ani perníčky, které se vždy dělávají s velkým předstihem, aby stihly změknout. Pokud ale zkusíte náš recept, budete mít perníčky měkké hned.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 27. 11. 2022 18:00

Perníčky najdou uplatnění i na Mikuláše. Za starých časů byly běžným dárkem pro děti. Z perníkového těsta se pekli nejen Mikuláši, čerti a andílci, ale populární byly také tvary srdíček, koníků, husarů nebo panenek.

Perníčky na Mikuláše

Rodiče nosili dětem perníčky jako dárek z takzvaných mikulášských jarmarků. Ty se na začátku adventu konaly ve větších městech. Tehdejší perníčky se obvykle vtlačovaly do ručně vyřezávaných dřevěných formiček. Vykrajovací formičky, které známe dnes, vznikly až poději. Byl zde ještě jeden rozdíl. Kromě bílkové polevy, o které ještě bude řeč, se perníčky zdobily i různými obrázky. Lepily se na ně třeba podobizny Mikuláše s čertem.

Do výroby perníčků můžete zapojit i děti. Vykrajování perníčků je určitě zabaví. A pokud třeba nemáte doma potřebná vykrajovátka, nemusíte zoufat. Obrysy čerta a Mikuláše, ale také jiných dnes populárních figurek, si snadno vyrobíte i z papíru. Buď si obrázky nakreslíte, nebo stáhnete z internetu, a vytvoříte si šablonu z tvrdého papíru. Tu pak přiložíte na vyválené perníkové těsto a ostrým nožem vyříznete perníček. Je to trošku pracnější, ale výsledek stojí za to.

Jak perníčky dostaly svůj název

Pokud se vás děti budou ptát, proč se vlastně perníčky jmenují perníčky, vězte, že jejich název pochází od pepře, který se do nich kdysi přidával. A to není jediné koření našich předků. Ti do perníčků dávali také bezový květ, zázvor nebo anýz.

Podle Českého rozhlasu se výrobcům perníčků říkávalo artopiperisté. To je odvozenina od slova piper, tedy pepř po latinsky. I proto se v Čechách kdysi perníku říkalo peprník. A od toho byl už jenom krůček k dnešnímu názvu perník. K historii perníku se pojí ještě jeden zajímavý příběh. Když se mistru pernikáři narodila dcera, zadělal na těsto. To prý nechal odležet a perníčky z něj napekl, když se vdávala...

Jak na měkké perníčky

Ať už se je rozhodnete připravit na Mikuláše, nebo krátce před Vánoci zjistíte, že vám chybí mezi už připraveným cukrovím, nemusíte zoufat. Perníčky se dají připravit i takové, které budou hned měkké. Na tento recept budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce perníkového koření
  • trochu kakaa
  • 1/2 lžičky jedlé sody

Smícháme všechny přísady a ručně zpracujeme na tuhé těsto. Pokud máme kuchyňského robota, vložíme vše do mísy a necháme práci udělat za nás. Těsto dáme odpočinout do lednice. Pak ho necháme povolit při pokojové teplotě a vyválíme na tloušťku přibližně půl centimetru.

Z těsta vykrájíme různé tvary a přendáme na plech pokrytý pečícím papírem. Perníčky potřeme vlažnou vodou a dáme péct do trouby předehřáté na 160 °C.  Pečeme asi 8 až 10 minut. Ihned po vytažení potíráme horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Necháme je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobíme polevou.

Polevu na perníčky si připravíme z 240 gramů cukru moučky, 2 bílků a pár kapek citronu. Všechno to vyšleháme a můžeme zdobit perníčky.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Perník

Toprecepty.cz: Perníčky, které jsou hned měkké

Junior.rozhlas.cz: Perník býval luxusní zboží. Kde se vzal jeho název?

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články