Vanilkové rohlíčky jsou oblíbenou klasikou mezi vánočním cukrovím a recepty se mezi lidmi různí. Jitka Boho nedávno cukroví připravovala na svých sociálních sítích a dočkala se nečekané kritiky od fanoušků kvůli žloutkům v receptu. Podobně ovšem vanilkové rohlíčky připravuje i její kolegyně Kamila Nývltová, která se cukrařině dlouhodobě věnuje.
Vanilkové rohlíčky už patří mezi ikonické české vánoční cukroví, přesto se recepty různí, a existuje také mnoho variací jejich těsta. Vyhlášený cukrář Josef Maršálek například svůj rodinný recept na vanilkové rohlíčky poskytnul magazínu TopRecepty - a vajíčko v něm nenajdete. My nabízíme inspiraci Jitkou Boho nebo Kamilou Nývltovou, které vanilkové rohlíčky připravují s dvěma žloutky. Vyzkoušíte jejich recepty?
Doporučené video: Upečte si vanilkové rohlíčky podle receptu z Toprecepty.cz
Vanilkové rohlíčky Jitky Boho podle rodinného receptu
Modelka a zpěvačka Jitka Boho (34) pozvala své fanoušky do kuchyně a na svých sociálních sítích ukázala recept na vanilkové rohlíčky, které jsou dle jejích slov luxusní. „Tohle je náš rodinný recept,“ říká Jitka. Těsto radí nechat přes noc odpočinout. „No a potom, až budou rohlíčky hotové, tak je budeme obalovat v moučkovém cukru, kam jsem přidala trošku vanilkového cukru,“ radí zpěvačka. „Je to velmi jednoduchý recept.“
Na její budeme potřebovat: 280 g hladké mouky, 210 g másla, 80 g mletých vlašských ořechů, 30 g cukr moučka, 2 žloutky, vanilkový cukr
Po vytažené z trouby hned také zahájila testování. „Rohlíčky drží, nerozpadají se, takže recept je bomba. Ani se neroztekly,“ pochvaluje si Jitka Boho, kterou ovšem fanoušci v komentářích příliš nepotěšili. Vadí jim, že jsou v receptu žloutky, které podle nich do vanilkových rohlíčků nepatří. „Do rohlíčků NIKDY!!! Vajíčka ani žloutky! Není potřeba a jsou pak ještě křehčí,“ vzkazují umělkyni s velkým množstvím vykřičníků.
Kamila Nývltová čaruje s vanilkovým luskem
Zpěvačka Kamila Nývltová (36) se s fanoušky podělila o recept na vanilkové rohlíčky, které připravovala už její prababička, která sloužila v zámecké kuchyni. A i v její verzi žloutky najdeme. Těsto radí nechat před tvarováním a pečením nejprve pořádně odležet. „My ho doma vždycky dělali alespoň dva dny předem. Chutě se hezky propojí a těsto se odleží,“ radí Kamila. Zároveň přidává dva fígly, které vám pečení usnadní a zdokonalí. „Místo válení můžete použít silikonovou formu a těsto jen vtlačit,“ odhaluje zajímavou vychytávku. „Směs na obalování si můžete připravit dopředu a provonět ji vanilkovým luskem,“ dodává zpěvačka.
Na vanilkové rohlíčky Kamily Nývltové budeme potřebovat: 300 g hladké mouky, 100 g najemno namletých vlašských ořechů, 40 g moučkového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 žloutky, 200 g másla (nakrájeného na kousky, pokojová teplota), moučkový + vanilkový cukr na obalení
Postup: Přidáme mouku, poté jemně namleté vlašské ořechy, moučkový i vanilkový cukr. Přidáme žloutky a máslo nakrájené na kousky (pokojová teplota). Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme odležet 24 hodin v lednici. Druhý den necháme těsto chvíli povolit, tvarujeme stejné kuličky a z nich rohlíčky. Pečeme na 175 °C asi 10 minut, dokud nezačnou lehce zlátnout. Necháme krátce vychladnout (cca 5 min) a ještě teplé obalujeme v cukru. Skladujeme v uzavřené krabici na tmavém místě.
Na fotografie Kamily Nývltové a Jitky Boho se můžete podívat v naší fotogalerii.









