Trendy se nevyhýbají ani klasickému vánočnímu cukroví a své o tom ví skuteční mistři v oboru. Čtenářům magazínu Lifee.cz letos předali své horké tipy vítěz soutěže Peče celá země Vojtěch Vrtiška a vítězka Master Chefa Besky. Letos máte podle nich vyzkoušet makové linecké nebo více experimentovat s výrazným exotickým kořením.
Vítězka soutěže Master Chef Česko Besky (32) a vítěz soutěže Peče celá země Vojtěch Vrtiška (22) ze své pozice elitních českých cukrářů dobře ví, jaké trendy jsou letos in co se týká pečení vánočního cukroví. Ostatně, v talkshow Na kafeečko o nich nedávno promluvila také Mirka van Gils Slavíková (64). Ta peče vanilkové rohlíčky bez cukru a máčí je v aromatickém rumu. Troufli byste si na to?
Doporučené video: Cukrářka Besky v talkshow Na kafeečko
Besky si zamilovala makové linecké
Cukrářka Veronika Beskydiarová alias Besky má letos ohledně vánočního cukroví jasno. „Obecně miluji linecké cukroví, to je samozřejmost. Ale tento rok jsem totálně podlehla makovému lineckému s lemon curdem,“ pěje ódy na kombinaci citrónového krému a tradičního českého máku. „Takže citrónový krém, krásně kyselý, zásaditý a jemně sladký. Úžasná kombinace, krásně svěží. Pečeme je na mých kurzech a všichni si to velmi pochvalují,“ dává malý tip Besky. Namísto citrónového krému můžete linecké pro tentokrát spojit švestkovou marmeládou, která si s mákem rovněž skvěle rozumí.
Besky také dobře ví, jak napravit těsto, které nevyjde v nejlepší formě - všechno se dá podle ní zachránit. „Když se vám linecké těsto nedaří, tak jde o základní věci. Pracovat se s ním musí tak, aby všechno bylo studené. Mouka se nesmí spařit, protože těsto se potom láme nebo trhá,“ radí oblíbená cukrářka, kterou teď můžete podporovat také na platformě Hero Hero. „Pokud se tohle stane a těsto je propracované, tak ho dejte znovu do ledničky, případně ho vyválejte mezi dvěma pečícími papíry. A funguje to také na perníčky, medové těsto je většinou lepivé – takže hodně chladit, využívat mrazák, válet mezi pečícími papíry, podsypávat moukou a užívat si to!“
Vojtěch Vrtiška radí experimenty s kořením
Vítěz třetí řady televizní soutěže Peče celá země, Vojtěch Vrtiška, peče cukroví podle jasně daného harmonogramu. „Určitě je dobré si to rozfázovat a začínat těmi suchými kusy, například perníčky, a krémové dělat až na poslední chvíli – kompletovat je až poslední týden před Vánoci. Tak, aby pečivo zůstalo čerstvé a fresh,“ radí talentovaný cukrář.
Každé klasické těsto se podle něj dá snadno vylepšit. „Určitě používejte koření. Myslím si, že Češi málo používají koření. Nebát se třeba nahradit vanilku za tonku,“ nabízí například populární tonka fazole, které si oblíbil také Josef Maršálek. „Když děláte ořechy, můžete do nich použít kardamom, který skvěle funguje s oříšky, s mandlemi. Můžete také používat anýz,“ překvapuje cukrář. „Skvělé je namíchat si vlastní směs koření na perníčky. Není na tom nic složitého – pepř, skořice, doplnit anýzem, badyánem, popřípadě kardamomem. Vždycky je to potom výraznější než nějaká kupovaná směs,“ dodává s tím, že otevřené pytlíčky s kupovaným kořením, na které se přes rok práší, by správná cukrářka měla bez milosti vyřadit.
Na fotografie našich talentovaných cukrářů se můžete podívat v naší fotogalerii.









