Cukrářka Mirka van Gils Slavíková zhubla 45 kilo: Nechtěla jsem trpět jako moje maminka

Pozvání do talkshow Na kafeečko přijala cukrářka Mirka van Gils Slavíková. S Miluškou Bittnerovou zavzpomínala na začátky své kariéry, a udělila také dobré rady, pokud právě pečete vánoční cukroví. V minulosti bývala blondýnkou a netají se tím, že vlasové experimenty miluje. Mirka van Gils Slavíková jako platinová blondýna.+ 13 fotek+ 14 fotek

Cukrářka Mirka van Gils Slavíková procestovala s cukrařinou celý svět, začala žít v Holandsku, aby se nakonec se svými růžovými vlasy proslavila coby porotkyně pořadu Peče celá země. V talkshow Na kafeečko teď Milušce Bittnerové prozradila, že ona sama téměř nejí cukr a dokázala zhubnout neskutečných 45 kilo.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 14. 12. 2025 08:01

Cukrářka Mirka van Gils Slavíková (64) patří mezi nepřehlédnutelné postavy na české gastro scéně - i když žije už patnáct let v Holandsku. Do Česka se ale stále vrací, je totiž mámou synů Matěje a Clarka, a dnes již také pyšnou babičkou, která začala psát i knížky pro děti. Fanoušci si ji zamilovali mimo jiné kvůli růžovým vlasům, a ona je láskyplně oslovuje cukroušci.

Mnohým nedá spát, jak se aktivní šedesátnice udržuje ve formě, když vlastně denně pracuje s cukrem. „Já se vám přiznám. Já jsem došla k tomu, že jsem si nechala udělat gastrický bypass,“ odhaluje v talkshow Na kafeečko. Přibrala totiž 45 kilo po dvou porodech, a ne a ne se jich zbavit. „Na mě paradoxně a jednoznačně působilo stáří mé maminky. Moje maminka nebyla tlustá, ale nebyla hubená. A měla různé zdravotní potíže,“ vysvětluje cukrářka upřímně. „Já jsem ji dochovávala a vím, jakými bolestmi procházela. Takže tohle je takové tlačítko v hlavě: ,Když se o sebe nebudeš starat, tak budeš trpět jako ta maminka.' A to nechceš. To byl asi ten největší impuls k tomu začít poslouchat svoje tělo.“

Mirka van Gils Slavíková a její zlepšovák na vanilkové rohlíčky

Mirko, i mně jste překvapila – prý do vanilkových rohlíčků nedáváte cukr. Jak jste na to přišla?
Jednoduše. Já mám dost sladký život. Po upečení je stříkám rumem, takže je vlastně trochu namočím, a když je potom obaluji, tak se na ně nabaluje daleko víc cukru. A já myslím, že to bohatě stačí.

Je pravda, že vy nejíte cukr?
Ano, nejím cukr. Velmi sporadicky, a to vlastně když musím ochutnávat.

Jediná cukrářka v Česku, která má titul z Francie, nejí cukr?
Nemůžu. Je to způsobeno stařeckou cukrovkou, jak tomu říkám. Doufám, že nebudu mít stařeckou demenci.

Pečete stále také svým příbuzným?
Já peču nonstop. Peču pořád.

Ale nejíte to. Vanilkové rohlíčky například pečete bez cukru.
Teď už to nejím, ale samozřejmě, že jsem to dříve jídávala.

No a jak jste v těch dvaceti letech řešila postavu?
V těch dvaceti? Pět kilometrů denně.

Vy jste to vyběhala? To je asi jediná cesta, viďte.
Ano. Potom to trošku nabouraly děti. A byla konečná.

Vy máte tři děti, že?
Tři. Ale tu velkou nadváhu už jsem stihla trochu shodit. Takže – řekla bych, že se nějak držím.

Měla jste nadváhu?
45 kilo. 45 kilo cukrů jsem měla na sobě. Ne, vážně.

Začala jsem poslouchat svoje tělo, říká Mirka van Gils Slavíková

To přece není možné, aby cukrářka dokázala shodit tolik kilo. Vždyť musíte ochutnávat. Jak jste to udělala?
No já vám řeknu, že jsem se naučila docela dobře jíst. Já mám širokou kostru, jsem veliká ženská. To znamená, že ze mě nikdy Twiggy nebude, ať dělám, co dělám. Já jsem nikdy nebyla menší.

Ale to byste nebyla zajímavá.
Že? Krev a mlíko, to je jasný. To je přece to nejlepší.

Promiňte, ale měla jsem v Kafeečku už několik cukrářek, které byly hrozně hubené.
A věříte jim to? No právě! To je to samé jako hubený kuchař – tam bude něco špatně. Ne, já se vám přiznám. Já jsem došla k tomu, že jsem si nechala udělat gastrický bypass.

Slyšela jsem, že se nemusí povést.
Je to náročné. Ale řekla bych, že dnes už to snad mají docela dobře vymyšlené. Já s tím žiju poměrně dobře. Když dostávám dotazy: „Jak to děláte, že vypadáte, jak vypadáte?“ tak já to samozřejmě nezapírám. Teď to tedy říkám hodně nahlas.

Chcete o tom mluvit? Nevěděla jsem to.
Ale podívejte – já nemám ve zvyku vůbec lhát. A druhá věc je, že si vůbec nemyslím, že by to bylo něco špatného. Prostě každý řešíme nadváhu nějakým způsobem. Já ji vyřešila tím – relativně vzato – jednoduchým. Ale ono to tak není.

A to pozor, ono se to dá i přežrat!
No, já nic nepřežeru. Mně to nejde. Takže já nic nepřežeru a žiju v symbióze se svým malinkým žaludkem.

A evidentně vám to jde dobře, vypadáte skvěle.
Už mi tuhle někdo řekl, že jsem Věc Makropulos. Nemyslete si. Jenomže mě tohle zrovna těší, protože já Čapka miluju.

Tak skvěle. Mám z vás radost!
Protože na mě paradoxně a jednoznačně působilo stáří mé maminky. Moje maminka nebyla tlustá, ale nebyla hubená. A měla různé zdravotní potíže. Já nejsem hypochondr, alespoň si to myslím. Protože vím – já jsem ji dochovávala a vím, jakými bolestmi procházela. Takže tohle je takové tlačítko v hlavě: „Když se o sebe nebudeš starat, tak budeš trpět jako ta maminka.“ A to nechceš. To byl asi ten největší impuls k tomu začít poslouchat svoje tělo.

Možná budou ostatní ženy souhlasit, že když vás něco stresuje, tak jdou kila nahoru sama.
Mně to opravdu udělala těhotenství. Protože v těhotenstvích, tam ta disciplína nebyla. Ta omluva, že miminko to potřebuje, tak ta tam je nonstop. Takže je to pravda, že moje nadváha měla základ v těhotenství.

Vychytávka Mirky: Trik na pevná těsta

Co u vás nebude o svátcích chybět na sváteční tabuli?
Víte, že já jsem poběhlice po celém světě, takže si ze světa tahám různé drobnosti. U nás třeba na Nový rok nechybí panettone. Protože my ho snídáme na Nový rok se skleničkou sektu nebo šampaňského. To panettone si namáčíme, a to je naše snídaně na Nový rok.

A nebude zřejmě chybět ani vaše kniha. Na své nejnovější knize Paní Cukroušková jste spolupracovala se svým synem.
Ano, můj nejstarší syn je ilustrátor, výtvarník, a tohle byla naše spolupráce. Na začátku jsme se dohadovali, zda má být první text, nebo obrázky, a díky tomu jsme se vlastně naučili spolu pracovat. Ne já, ale můj syn už se ptal: „Mami, uděláme ještě další?“ Evidentně se nám to podařilo.

Ty obrázky jsou rozkošné.
On se snažil. Byla pro něj důležitá informace, aby tu knihu uměly pochopit děti od tří let. Je tam čtení na dobrou noc, ale také recepty, které děti mohou dělat s maminkou, případně v deseti letech i samy. Na konci si mohou ještě vymalovat omalovánky. Nebudou se s ní nudit, a maminky také ne. Najdete ji v knihkupectvích, ale také on-line na mých stránkách.

Mirko, a co bychom si letos měli upéct?
No přece vanilkové rohlíčky!

A bez cukru! Dejte nám recept.
Klidně bych udělala vanilkové rohlíčky. Protože jakmile je stříknete rumíčkem, obalíte cukříčkem, dáte na jazyk, lehce o patro stisknete, tak on se vám rozplyne.

Jak přesně je děláte?
Jak vanilkové rohlíčky, tak linecké, to jsou v podstatě pevná těsta. Mou jinakostí je, že já všechna tahle pevná těsta začínám tím, že do pěny třu máslo, cukr, popřípadě žloutek, pokud tam je. Přidám samozřejmě vanilku, citronovou kůru, sůl a tak dál. Pak teprve krátce, ale důkladně vmíchám mouku a nechám ve fólii zabalené do druhého dne, nebo nechám pár hodin ztuhnout. Teprve potom s tím pracuji. Protože ten nášleh vám pevná těsta dělá neuvěřitelně křehounká. To je tak lahodné! Ať už máte linecké koláčky s džemem, nebo vanilkové rohlíčky. Prostě si nevylámete zuby.

O čem dalším promluvila cukrářka Mirka Van Gils Slavíková:

  • Jak vypadaly její profesní začátky
  • Proč se rozhodla vycestovat do Afriky a jak tam hodnotí svoji práci
  • Jaké nesnáze si prožila kvůli jménům svých synů
  • O svých knihách a spisovatelských ambicích
  • Jak se jí aktuálně žije v Holandsku

Na veselé a hlavně hodně barevné fotografie cukrářky Mirky van Gils Slavíkové se můžete podívat v naší fotogalerii.

Xindl X se pochlubil dvanáctiletou dcerou Alicí: Chodíme spolu na koncerty a manželka se synem za sportem

Xindl X se pochlubil dvanáctiletou dcerou Alicí: Chodíme spolu na koncerty a manželka se synem za sportem

Související články

Další články