Přirozené stárnutí oscarové Annette Bening: Dnešní ženy čelí velkému tlaku, jsem ráda, že jsem stará, říká herečka

Anette Bening
Zdroj: Profimedia
Annette Bening v roce 2024 na předávání cen Zlatý glóbus.Jodie Foster a Annette Bening si spolu zahrály v životopisném filmu Nyad (2023).Annette Bening ve filmu Valmont z roku 1981.Za roli ve filmu Švindlíři (1990) získala Annette Bening nominaci na Oscara.+ 9 fotek+ 10 fotek

Raději být starší, než cítit tlak na dnešní ženy. To si s ohledem na hollywoodské standardy krásy myslí herečka Annette Bening (65). Že stárne, slýchávala již od třiceti let. Jakékoli omlazující plastické operace však odmítala a rozhodla se přijmout stáří s grácií. Se svým životem je spokojená a ve svých 65 letech je za drama Nyad po páté nominovaná na Oscara a stále jen září.

Žaneta Alexová
Žaneta Alexová 09. 03. 2024 13:30

Tlak na mladistvý vzhled v zábavním průmyslu není novým problémem, ale zdá se, že je zaměřen zejména na ženy. Přesto se Annette Bening rozhodla nepodstoupit žádnou plastickou operaci. "Vzpomínám si, že lidé mluvili o tom, jak stárnu, už když mi bylo třicet pět. Dokonce i ve třiceti letech se takové články objevovaly," řekla v rozhovoru pro magazín The Guardian.

Tlak na dokonalost žen

Stárnutí se pro ni stalo ožehavým tématem až poté, co začala pracovat před kamerou. "Nikdy mě nenapadlo se tím zabývat, dokud jsem se nemusela sledovat," přiznala. Líbí se jí, že si s tím dnes lidé dělají starosti v pozdějším věku a role žen v televizi a filmu jsou podstatnější.

Přestože se situace kolem stárnutí zlepšuje, tlak na ženy je tu podle Annette Bening stále. "Musíte být sexy - to je věc číslo jedna; určitý obličej, určitá prsa, určité tělo. Musíte být žádoucí z pohledu mužů. Pak samozřejmě musíte jít na vysokou školu a samozřejmě musíte mít opravdu dobrou práci," vyjmenovala deníku New York Times. "Jsem ráda, že jsem starší - necítím stejný tlak," shrnula Annette.

Ocenění Annette Bening

Herečka známá z filmů Švindlíři (1990), Americká krása (1999), Božská Julie (2004), Děcka jsou v pohodě (2010) či Nyad (2023) má za sebou opravdu bohatou kariéru. Zmiňované filmy jí vynesly pět nominací na Oscara, je držitelka dvou Zlatých glóbů (Děcka jsou v pohodě a Božská Julie) a ceny BAFTA (Americká krása).

Ve svém zatím posledním snímku Nyad ztvárnila slavnou plavkyni Dianu Nyad, jež se v šedesáti letech rozhodla splnit si sen a přeplavat z Kuby na Floridu. Spolu s ní je na Oscara nominovaná i Jodie Foster, která může uspět jako Nejlepší herečka ve vedlejší roli.

Zdroje informací:
ČSFD.cz: Annette Bening
TheNewYorkTimes.com: Annette Bening on Asking, and Answering, Tough Questions
TheGuardian.com: ‘They told me: you’re too loud and you put on 10lb’: Annette Bening on success, surgery and surviving Hollywood

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články