Problém, o kterém se nemluví: Zápach z úst

Zápach z úst není pro nikoho příjemný, tak s tím něco dělejte.
Zdroj: Pixabay
Špatný dech může mít spoustu příčin.Česneku se říká "zabiják lásky".Cibulku si před rande raději nedávejteŽvýkačky raději mějte vždy po ruce.+ 1 fotka+ 2 fotky

Zápach z úst trápí nejen lidi se špatnou ústní hygienou, ale také vášnivé jedlíky masa či milovníky česneku. Pokud se s tímto problémem potýkáte a netušíte, kde mohou být jeho kořeny, bude poměrně těžké hledat příčinu. Za zápachem z úst mohou stát i některé potraviny, léky obsahující síru, snížené množství slin nebo nedostatečná vlhkost v ústech.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 22. 10. 2018 05:34

Zápach z úst způsobují anaerobní bakterie

Zápach z úst patří mezi tabuizované problémy, o kterých se na rozdíl od křečových žil, bolestí zad nebo syndromu karpálního tunelu běžně s kolegy v práci nebavíte. Obecně bývá vnímán poměrně negativně, což je o to horší, že dotyčný často ani neví, že takový problém má. Zápach z úst má bohužel mnoho příčin, a tak není zjevné, že by souvisel s nedostatečnou ústní hygienou. Způsobují ho anaerobní bakterie uvnitř úst, které produkují síru, jejíž zapáchající složky vnímá okolí negativně.

Anaerobní bakterie jsou nesmírně důležité, protože nám pomáhají štěpit bílkoviny a uzdravují ústní tkáň při poranění. K nepříjemnému zápachu z úst dochází při zvýšeném štěpení bílkovin či přemnožení anaerobních bakterií.

Čištění zubů i jazyka

Dodržování ústní hygieny je základ, proto používejte kvalitní zubní pastu, doplněnou o ústní vodu a mezizubní kartáčky. Zuby si čistěte dvakrát denně a snažte se opravdu poctivě odstranit veškeré zbytky potravin ze zubů i dásní. Nezapomínejte ani na jazyk, jehož povrch je pokrytý páchnoucími odumřelými buňkami, zbytky jídla, bakteriemi i jejich výměšky. Chystáte se po přečtení předchozího řádku rovnou do koupelny? Pokud ano, jazyk si můžete vyčistit speciální škrabkou na jazyk, ale také obyčejným zubním kartáčkem.

Až ústní dutinu řádně vyčistíte, nezapomeňte ji v průběhu dne pečlivě zvlhčovat. Sliny nám totiž přirozeně pomáhají ústa čistit a fungují jako antibakteriální zbraň zásadního významu. Pro jejich produkci stačí během dne dostatečně pít nebo žvýkat mátu či žvýkačky.

Správný výběr potravin

Za špatným dechem může stát i několik oblíbených potravin, zejména kombinace cibule, česneku a masa, jehož zahnívající částečky zůstávají mezi zuby a pod korunkami. Paradoxně k zapáchajícím ústům přispívají i některé diety, například nízkosacharidová dieta, která spouští metabolický stav zvaný ketóza, při němž tělo spaluje tuky namísto cukrů. Právě v ketóze má většina dietářů velmi špatný dech.

Zánětlivá onemocnění

Příčinou špatného dechu může být i problém v trávicím ústrojí – asi nejznámější jsou problémy cukrovkářů, jejichž dech je cítit po čpavku. Viníkem mohou být ale také zánětlivá onemocnění dýchacích cest, záněty zubů, středního ucha či nosních dutin. Někdy může špatný dech souviset také s užíváním léků, které obsahují síru nebo snižují tvorbu slin.

Řešení problému

Pokud jste si jisti, že váš problém nesouvisí s ústní hygienou a navštěvujete pravidelně zubního lékaře, možná byste měli věnovat zvýšenou pozornost svému jídelníčku, zkontrolovat užívané léky a posilovat imunitní systém. Krátkodobě vám samozřejmě pomohou žvýkačky či nejrůznější pastilky. Dlouhodoběji zaberou spíše potravinové doplňky, vhodná zubní pasta v kombinaci s ústní vodou či ústním sprejem. Pokud ústní voda obsahuje chlorofyl, máte vyhráno – ten totiž pomáhá rozkládat páchnoucí sloučeniny a naopak aktivovat látky, které je neutralizují. Sáhnete-li po potravinových doplňcích, vyberte si zejména ty, které zvyšují obranyschopnost a pomáhají nastolit správnou mikroflóru v trávicím traktu.

Babské rady

Chcete-li vyzkoušet některý z osvědčených babských receptů, jako např. žvýkání zázvoru či nálev z anýzu, myslete především na to, že většina bakterií sídlí na kořeni jazyka, proto je takovou léčbu ideální zkombinovat s výplachy či kloktáním. Totéž platí i pro doporučované čištění jazyka různými speciálními škrabkami.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články