Proč mluvíme ze spaní a jaké je nejčastější slovo, které říkáme?

Proč mluvíme ze spaní a jaké je nejčastější slovo, které říkáme?
Zdroj: Pixabay.com

Kdo alespoň jednou v životě nemluvil ze spaní, jako by nebyl. Děláme to všichni. Někdo víc a někdo míň. Někdo dokonce ze spaní pronáší celé věty, jindy je to nesrozumitelné mumlání prapodivných slov, která nedávají smysl. Proč k tomuto zvláštnímu jevu dochází a co je příčinou?

Jana Jánská
Jana Jánská 03. 05. 2018 13:23

Většina lidí si myslí, že ze spaní říkáme své tužby a touhy, že na sebe ze spaní práskneme naprosto vše. Pravda je krapet jinde.

Trocha odbornosti

Mluvení ze spaní se odborně říká somnilogie a rozhodně se nejedná o žádnou psychickou poruchu. Podle průzkumu ze spaní mluví až 80 % lidí. Původ somnilogie dodnes není znám a nevíme, proč se tak děje. Spouštěče ale může mít stejné nebo alespoň podobné.

Častěji se projevuje u dětí než u dospělých.

Vysoká pravděpodobnost mluvení ze spaní se objevuje u lidí, kteří:

  • Berou drogy
  • Užívají silné léky
  • Mají horečku
  • Jsou psychicky nemocní
  • Mají poruchu spánku

Tajemství se od spáče nedozvíte

O mluvení ze spaní se traduje to, že na sebe spící člověk dokáže prásknout naprosto vše. Odborníci na spánek totiž tvrdí, že vše, co ze spaní řekneme, v podstatě nedává smysl. Podle nich neexistují žádná data, která by dokazovala, že při mluvení ze spaní prozrazujeme své nejniternější pocity. Není tedy moc šancí, že můžete tímto způsobem někoho vyslýchat.

Co ve spaní říkáme?

Na to se rozhodli přijít francouzští vědci z pařížské univerzity. Tvrdí, že mozek je aktivní i během noci, kdy třídí a uklízí všechny informace a zážitky, které jsme za den zaznamenali. Ze spaní si tedy můžeme povídat, křičet, smát se. Nebo i plakat. Ve většině případů se snažíme na někoho volat nebo něco někomu neustále vysvětlujeme. Nejčastějším slovem, které ze spaní řekneme, je pozoruhodně slovíčko ,,NE“.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články