Těhotná vévodkyně Kate trpí hyperemesis gravidarium. A tohle je 10 mýtů, které byste o této extrémní ranní nevolnosti měli vědět

Dříve se na tuto nemoc umíralo, dnes je to spíše vzácné.
Zdroj: Tom Soper/Commons.wikimedia.org

Světem včera proletěla radostná novina – vévodkyně z Cambridge (35) je znovu v očekávání! Vše nasvědčuje tomu, že princ George (4) a princezna Charlotte (2) budou mít sourozence. Pro Kate to ale znamená dalších devět měsíců prosycených strachem z extrémních nevolností. Už při prvním těhotenství jí totiž lékaři diagnostikovali hyperemesis gravidarium.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 05. 09. 2017 15:59

Toto onemocnění postihuje jednu z 200 žen a projevuje se konstantním zvracením, úbytkem váhy, dehydratací i negativními psychickými projevy, např. depresí.

Vévodkyně Kate se s HG potýkala už od prvního těhotenství, kdy ji dokonce hospitalizovali. Po oznámení druhého těhotenství v září 2014 musela kvůli silným nevolnostem zrušit svůj program. To se nyní opakuje.

Deník The Telegraph se rozhodl upozornit na tuto poruchu v návaznosti na stav vévodkyně i nedávné vyjádření Královské akademie pro porodníky a gynekology. To vydalo varování, že kolem 10 % žen trpících HG se uchyluje k potratům ze strachu, že by ony nebo jejich děti mohly zemřít. Některé z nich dokonce končí v péči konzultantů, aby si umělé přerušení těhotenství rozmyslely.

Profimedia.cz

O nevolnostech v těhotenství ale panuje celá řada mýtů, kterým, milé nastávající maminky, rozhodně nevěřte:

Mýtus č. 1: Ranní nevolnost probíhá u všech stejně

„Těhotenské nevolnosti mají různý rozsah. Existuje běžná ranní nevolnost, kterou ženy očekávají. Ale pak máte ženy s vážnějšími nevolnostmi, což není normální,“ uvedla pro The Telegraph předsedkyně dozorčí rady organizace Pregnancy Sickness Support Caitlin Dean. Za druhý případ lze považovat, pokud těhotná žena téměř nepřetržitě zvrací, hubne a je silně dehydratovaná.

Mýtus č. 2: Hyperemesis gravidarium je běžné onemocnění

Nikoliv. A to jak z hlediska množství pacientek (tuto diagnózu si vyslechne 1 z 200 žen), tak možných následků.

„Ještě než jsme měli nitrožilní kanyly a podobně, byla to jedna z hlavních příčin úmrtí. Dokonce i dnes mohou ženy velmi vzácně zemřít na komplikace, jako je například trombóza, dehydratace aj.,“ vysvětlila předsedkyně. Ani psychická onemocnění, jako deprese nebo posttraumatická stresová porucha, nejsou výjimkou.

Profimedia.cz

Mýtus č. 3: Ranní nevolnost se pochopitelně děje pouze ráno

Jde pouze o zastřešující výraz. Těhotenská nevolnost může postihnout ženu v jakoukoliv denní dobu podle Clare Bryam-Cook, bývalé porodní asistentky, autorky a expertky na kojení.

Mýtus č. 4: Po prvních třech měsících se to uklidní

Pokud vám gynekolog nediagnostikoval HG, tak zpravidla ano. V opačném případě se s tzv. „žaludkem na vodě“ může těhotná žena potýkat celých devět měsíců. Určité zlepšení může zaznamenat ve 20. týdnu. I tak by jí měla být věnována zvýšená péče.

Mýtus č. 5: Nevolnosti uškodí miminku

Zdá se to jako zcela logické – pokud maminka vyzvrací vše, co sní, k plodu se nedostanou důležité živiny. „Horší je, že ztrácíte na váze, ale miminko bude absolutně v pořádku,“ upřesnila Bryam-Cook. Opět je výjimkou pacientka s poruchou HG. Pokud se jí nedostane profesionální pomoci, její miminko může být v ohrožení.

Profimedia.cz

Mýtus č. 6: Pokud trpíte HG, jste slabé

Extrémní nevolnosti jako znak toho, že jste „slabé kusy“ a není vám předurčeno být matkou. Pokud jste na to pomyslely, tak to zase honem rychle vyžeňte z hlavy. Mít hyperemesis gravidarium je totiž něco jako vytáhnout si černého Petra.

„HG znamená extrémní ranní nevolnost a je to prostě jen smůla. Je to jen jedna z věcí, co se stávají,“ ubezpečila pacientky Bryam-Cook.

Mýtus č. 7: Nemůžete na to brát léky, jinak poškodíte plod

Ano, někdo možná vzpomíná na kauzu, kdy se ženám polykajícím prášky s obsahem thalidomidu rodily postižené děti. To je ale 60 let nazpět.

I přesto zůstávají lékaři ostražití. Těhotným ženám trpícím nevolnosti však mohou s klidným srdcem předepsat antiemetika (léky proti zvracení a nevolnosti) a ženám s HG Ondanestron – silný lék doporučovaný americkým Národním institutem zdraví.

Mýtus č. 8: Nepotřebujete volno v práci

Když zvracíte po celý den, sotva můžete pracovat, natož se do zaměstnání nějak v klidu dopravit. I ženy s běžnými nevolnostmi nemusí zvládnout pracovat na sto procent. Záleží na typu práce – pokud vám nedovoluje co chvíli odskakovat na toaletu nebo do práce dojíždíte, stojí za to si o vaší kondici promluvit se šéfem.

Profimedia.cz

Mýtus č. 9: Nevolnosti stojí za starou bačkoru

Která žena by je milovala? Možná byste se divili! Protože jak Caitlin Dean zmínila, „mnoho žen se na ně těší, protože to vnímají jako znak toho, že jsou na správné cestě, berou to jako životní zkušenost i znak zdravého těhotenství.“

Mýtus č. 10: Bude to chlapeček

Jsou to stejné povídačky jako v případě tvaru těhotenského bříška. O pohlaví mohou nastávající rodiče i okolí jen spekulovat, dokud jim ho nepotvrdí gynekolog.

Zdroj: The Telegraph

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články