Umíte zvládat stres a stresové situace? Jestli ne, pojďte se podívat, jak na to

Stres je ničitelem psychiky
Stres občas potká každého z násNikdy není dobré se stresovat zbytečněBerte hodně věcí s klidemNebojte se požádat o pomoc+ 3 fotky+ 4 fotky

Stres pro lidské tělo dobrý rozhodně není. Někdo je velkým stresařem, jiný to má ,,na párku.“ Je vlastně jedno, jestli jste lehkomyšlenkář, nebo zmatkař. Se stresem se potkal každý z nás.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 09. 03. 2018 15:25

Co všechno způsobuje stres

V extrémních případech může vést k zhroucení organismu a dokonce i k smrti. To, už jsou ale velké extrémy. Mnoha lidem také při velkém stresu mohou vypadávat vlasy, mohou nekontrolovatelně hubnout, skřípat zuby, bolest hlavy, nespavost, nechutenství, mohou přibírat, nebo být často nemocní.

Jak se se stresem vyrovnat

Meditace

Meditace je výborná forma uvolnění a vy, ze stresu napnutí jak struny, uvolnění sakra potřebujete. Když můžete usnout, pomáhá i spánek. Výborná je pro relaxaci například sauna.

Snažte se zabavit hlavu

Myšlení a vzpomínky na stresovou situaci není nic dobrého. Zabavte se. Čtěte, běžte do kina či divadla, s kamarádkou na kafe, nebo si vyrazte na kole. Cokoli, co by vás mohlo na malou chvilku zaměstnat a odvést od myšlenek na stresové vzpomínky. Takto si totiž na chvilku odpočine nejenom tělo, ale především i hlava.

Sex… ale ne vždy to funguje

Sex je skvělé odreagování a na 100% při jeho provozování na veškeré své problémy okamžitě zapomenete. Není to ale psaným pravidlem. Když je člověk opravdu vystresovaný, sex je většinou to poslední, na co má zrovna chuť.

Uklidněte sebe samu

Nejlepším způsobem je uklidnit se představou, že všechno bude ok. Tato metoda docela funguje a je to dokonce i vědecky doloženo. Když ani to nepomáhá, vezměte si do rukou nějaký předmět (například malou sošku porcelánového slona), prohlédněte si ho a zavřete oči a postavičku si opět snažte vybavit. Po otevření očí si zkontrolujte, kolik jste si toho byla schopna zapamatovat. Funguje to spolehlivě. Člověk se soustředí například na onoho slona a ne na problém, kvůli kterému prochází stresem.

Svěřte se

Jestli máte z nečeho opravdu veliký strach a bojíte se, že to nezvládnete, svěřte se blízké osobě, které opravdu věříte. Dusit v sobě velké strachy a stresy je sebetýrání a trápení sebe a své duše. Když vás druhý pochopí, uleví se vám. Stejnou úlevu pocítíte, už jen v tom, že jste se svěřila.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články