Rafael Maria Boušek přezdívaný táborský Faust: Kariéru matematika a biologa mu ničila záliba v magii

Rafael Maria Boušek přezdívaný táborský Faust: Kariéru matematika a biologa mu ničila záliba v magii
Zdroj: Pixabay

Lidé si o něm povídali, že je podivín, nebo má přinejmenším zvláštní koníčky. Jmenoval se Rafael Maria Boušek a byl to profesor biologie, chemie, fyziky, zeměpisu a matematiky, který se však taktéž zajímal o magii. A právě proto, že měl velmi blízko k mysticismu, zanechal po sobě prazvláštní rukopis psaný tajným písmem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 01. 2024 11:00

Rafael Boušek se měl před smrtí svěřit českému psychologovi a historikovi Milanu Nekonečnému, že ho během jednoho rituálu obklopilo hejno vran. Žádná z nich se ale neodvážila vstoupit do jeho ochranného kruhu. V jiném případě se ho nějaký démon údajně celkem třikrát pokusil připravit o život. Pravda, nebo pouhé blouznění?

Rafael Boušek: Předurčen k magii

Rafael Boušek se narodil 20. června 1892 v Klokotech u Tábora, které neblaze prosluly adamitskou sektou fanatických vyznavačů apokalypsy, které nechal Jan Žižka z Trocnova raději upálit. Nejděsivější na tom je, že se měli členové kultu vydat vstříc plamenům s úsměvem na tváři.

Neovlivnily tak středověké dějiny Bouška k tomu, aby se začal zajímat, kromě herpetologie a výtvarného umění, o mysticismus? Na tom, že jde někdo s úsměvem na velmi bolestivou popravu, není něco normálního. Co když se dokázali nějakým způsobem ochránit proti bolesti?

Vědec se zálibou v magii

Boušek se již v raném věku zajímal o biologii a chemii. Logicky se tak později rozhodl pro studium přírodních věd, kde také získal doktorát. Profesně působil jako středoškolský profesor. Mezi jeho specializace patřila matematika, fyzika, chemie a samozřejmě biologie. A zvláště v tomto předmětu si ho nemohli studenti vynachválit. O vysvětlení látky se mnohdy pokoušel neobvyklými i humornými postupy.

Dospělí však k němu přistupovali s notnou dávkou ostražitosti. Mysleli si, že je to podivín. Byť už jen kvůli tomu, že na různé slavnosti chodil oděný do rytířských šatů. To mu bohužel bylo ke škodě. Veškerý odborný výzkum si tak musel financovat sám, což ho časem uvrtalo do mnoha exekucí. Náladu mu nezvedlo ani pozdější manželství s mladší Růženou Beierelinhovou. Po šesti letech se tento velmi bouřlivý svazek rozpadl. Náhlou samotu pak začal Boušek řešit opiáty a morfiem.

Sbírka knih Rafaela Boušky skončila v kamnech

V padesátých letech začal Boušek postupně rozprodávat své knihy i obrazy. Velkou sbírku mystických a okultních knih si od něho koupil jeden šílený katolík, který je postupně spálil v kamnech. To mu asi připomnělo "staré dobré časy" inkvizice. Sám biolog a mág v jednom zemřel 27. ledna 1969 v Domově důchodců v Chýnově. Dle jeho přání byl pohřben ve starobylém oděvu a s mečem u pasu v rodinné hrobce v Klokotech.

Ač se z jeho sbírky moc nedochovalo, záhadné dílo psané česky a latinsky, plné tajných řádů a evokace démonů, Armoriale – super Ordinis Militae Templi, se naštěstí neztratilo. K vytvoření tohoto 156stránkového manuskriptu potřeboval hodiny a hodiny mravenčí práce. To znamená, že byl pro něho obsah této knihy velmi důležitý, a proto ji také zřejmě napsal tajným písmem. Její obsah asi není určen pro každého. Kdo ví, co by se stalo, kdyby se dostala do nesprávných rukou...

Zdroje informací:
Deník.cz: Táborský Faust. Rafael Maria Boušek byl mystik, zanechal po sobě magický rukopis
Táborský.deník.cz: Co ukrývá pozůstalost Rafaela Maria Bouška

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články