Jitka (36): Můj učitel na střední byl známý chlípník. Šokovalo mě, že se k holkám chová stejně i dnes

Jitka (36): Můj učitel na střední byl známý chlípník. Šokovalo mě, že se k holkám chová stejně i dnes
Zdroj: Freepik

Jitka má ošklivé vzpomínky na středoškolského učitele, který se k dívkám vždy choval nevhodně. Když dozvěděla, že ten chlap dodnes učí a je stejný slizoun, šokovalo jí to.

Michaela Hájková
Michaela Hájková 25. 04. 2023 13:00

Kamarádka Magda (38) mi před časem pohoršeně vylíčila, že její dceru učí na střední škole nějaký slizký profesor fyziky. Jméno Vávra (65) jsem znala moc dobře, choval se nechutně už za nás. Tentokrát jsem však nemlčela.

Vyprávění té dívky oživilo moje vzpomínky

Sandro, pojď pěkně říct tetě Jitce, co ti to vykládal ten dědek v kabinetu!“ zavolala Magda svou dceru, když jsem u nich byla na návštěvě. Šokovalo mě, že Sandru (17) učil stejný profesor fyziky jako mě. A evidentně se jeho chování ke studentkám za ta léta nezměnilo.

Sandra mi vylíčila, že jí slíbil lepší známku, když bude chodit odpoledne na „doučování“. To spočívalo v tom, že mu poklidí v kabinetu, zatímco on bude sedět za stolem a dívat se. Prý bez obalu holkám říká, že když budou nosit sukně, nemusí se bát pětky. Čím kratší sukně, tím lepší známka.

Přiznala jsem, že i já mám s Vávrou podobnou zkušenost. Některé z nás ty minisukně nosily, to nepopírám. Nikdy by nás nenapadlo někomu žalovat. Už si ani nepamatuji, kolikrát mě za ty roky profesor plácl přes zadek. Jen vím, že do kabinetu jsem uklízet nikdy nešla. Některé spolužačky ovšem ano. Těžko říct, co se tam dělo.

To chování je nepřípustné

Teto! Kdybyste s tím něco dělali dřív, nemusely jsme ho dneska trpět,“ utrousila znechuceně Sandra. Měla pravdu. Studentky se chystaly proti jeho chování veřejně protestovat, sepsat petici a trvat na tom, aby ho ze školy vyhodili. Chtěly bojkotovat Vávru a jeho vyučování. Stížnost u ředitele totiž nezafungovala.

Takový postoj podporuji a slíbila jsem svůj podpis na petici. A případně i to, že veřejně promluvím, když bude třeba. Manžel mi na to řekl, že staré prohřešky už jsou „promlčené“ a nemám se do toho míchat. Já s ním rozhodně nesouhlasím a fandím mladým lidem, kteří se nebojí bojovat proti nepřípustnému chování (nejen) autorit.

Demonstrace jsem se nakonec neúčastnila, ale ozvala jsem se několika bývalým spolužačkám, abych je na záležitost upozornila. Některé se o Vávrovi nechtěly bavit vůbec, nebo si nic zásadního nepamatovaly. Jiné měly stále silné vzpomínky na zážitky s fyzikářem, které mohly poznamenat celkový přístup k autoritám, mužům i sobě samým. Kdo si šel pro tu „jedničku“ kabinet uklidit, nesl si to rozhodnutí celý život v sobě.

Nikdy není pozdě promluvit

Dost jsem o tom přemýšlela a myslím si, že nikdy není pozdě říct, co se stalo. Možná už to nic neznamená pro mou generaci, ale rozhodně kvůli dalším děvčatům.

Pana učitele nevyhodili, dostal jen pokárání. Neexistuje žádný pořádný důkaz, kromě jeho řečí, jež považoval za svůj smysl pro humor. Byl to stejně jeho poslední rok na škole, než odešel do důchodu. Jsem si jistá, že si ten rok neužil. Studenti mu na rozloučenou postavili takzvaný Pomník ostudy. Ten byl poté odstraněn a život šel dál. Alespoň něco se ale změnilo k lepšímu.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články