Samet jako módní trend 2024: Vyneste šaty jako šedesátnice Kris Jenner nebo Tatiana Dyková s hlubokým dekoltem

25 sametových kousků do společnosti i do práce včetně doplňků
Zdroj: Profimedia, Herminapress, oficiální materiály prodejců/ koláž: Lifee
Není cizí hvězdám, oblíbíte si jej i vy. Nádhernou ukázku sametových šatů jako ideální slavnostní outfit na filmovou premiéru nedávno představila herečka Tatiana Dyková v mini modelu s hlubokým smokingovým dekoltem.Ležérní variantu vynesla do kina producentka a filantropka Olga Menzelová. Ta zvolila odlehčený střih volných kalhot a rudé blůzy.A že samet umí slušet i dlouho po šedesátce? To dokazuje Kris Jenner, hlava klanu Kardashians, v elegantních koktejlkách s krajkou.Absolutním hitem mezi sametovými kousky současnosti je dvoudílný komplet saka a kalhot. (C&A)+ 24 fotek+ 25 fotek

Slavnostní outfity jsou mu víc než nakloněny, trendy znovu objevený materiál, samet, ale rozhodně nemusí být jen večírkovou a společenskou doménou. Právě si našel cestu i do běžného šatníku. A jedno je jisté: Jakmile jej vyzkoušíte, nebudete se jej chtít vzdát. Rok 2024 tak zřejmě přivítá nová sametová vlna.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 25. 12. 2023 09:00

Svět módy právě dobývají slušivé sametové komplety v podobě saka a kalhot nebo sukní, skvěle se etablují také body a topy, kterými můžete oživit nejednu fádní kombinaci. Na své si ale přijdou i milovnice šatů nebo doplňků. Samet se právě stěhuje do všech oddělení našich šatníků a nám se tahle invaze moc líbí.

Samet sluší v každém věku

Zásadním, nadčasovým a takřka ikonickým sametovým kouskem jsou už delší dobu klasicky střižené sametové šaty. A to v každém věku. Své o tom ví třeba hlava klanu "Kardashianek", podnikatelka a producentka Kris Jenner (68), oblibu v nich ale našla i herečka Tatiana Dyková (45). Sametové modely obou dam si můžete prohlédnout níže v galerii. Klíčem k nadčasovém úspěchu každého sametového kousku je především prostor, který mu dopřejete. V outfitu by měl být samet jasným solitérem, jedině tak nebude výsledek působit přehnaně.

V sametu od hlavy až k patě? Právě povoleno!

Výjimku z tohoto pravidla ale porušuje hned první aktuální hit, zmíněné sametové kostýmky. Ty totiž bok po boku tvoří ucelený outfit propojený právě volbou totožného materiálu na horní i spodní díl. Jejich nekonečnou hravost a univerzální využití ale objevíte hned při prvním jejich odděleném angažmá. Sako můžete obléci k rovně střiženým tmavým džínám nebo tmavým elegantním kalhotám z odlišného materiálu než blazer.

Stejně tak spodní díl v podobě kalhot či sukně ze sametu můžete propojit s dalšími kousky, aniž by utrpěl elegantní ráz outfitu. Tady se zaměřte na výběr texturou zásadně odlišných, hladkých materiálů a vychutnejte si vzájemný kontrast, který každému takto sestavenému modelu dodá hravost i styl. Názornou ukázku prezentuje model filantropky a producentky Olgy Menzelové (45) v přiložené fotogalerii, která zkombinovala netradičně střižené široké sametové kalhoty s rudou blůzou.

Přestože aktuální vlnu úspěchu sametových oděvů notně podporuje večírková sezona spojená se závěrem roku, první dny a týdny roku nového ale zůstanou sametu stejně oddány, jako současnost. Jeho hvězda totiž právě strmě stoupá a pryč z vysokých pozic oblíbenosti tento tradiční a nadčasový elegán nehodlá nijak spěchat.

Samet vévodí také elegantním doplňkům

Prostor pro samet napříč příležitostmi naleznete jistě i v podobě heboučkých a plyšových sametových doplňků. Vévodí jim obvykle miniaturní kabelky, které může navíc zdobit štras nebo saténové detaily. Své místo má v současné škále drobností, které doladí výsledný vzhled, také široká sametová čelenka nebo ozdoba do vlasů v podobě mašle. Tu si můžete jindy připnout ke krku místo kravaty či motýlka na klasickou košili či blůzu s límečkem. Jde o výrazné, ale nesmírně slušivé řešení, jak zapojit samet do každodenního módního provozu.

Sametové kousky, které vynesly slavné dámy, ale i módní tipy, jak je užijete vy, najdete v naší fotogalerii.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články