Skandály Marie Antoinetty: Šaráda s miliardovým náhrdelníkem a pletky s pohledným Švédem v paláci neřestí

Skandály Marie Antoinetty: Šaráda s miliardovým náhrdelníkem a pletky s pohledným Švédem v paláci neřestí
Zdroj: Wikimedia Commons, Yann Caradec, CC BY-SA 2.0

Když Marie Antoinetta skonala pod těžkou čepelí gilotiny, nebyla to žádná oslnivá záležitost. Revolucionáři v roce 1793 ale i tak slavili, když kat začal mávat její hlavou. Mnozí ale doufali, že bude "škemrat" o život. To se však nestalo. Zůstala ledově klidná. Stejně jako u skandálů, kterých se za svého života dopustila.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 09. 2023 16:00

Ač mohla Marie Antoinetta působit důstojně, ve skutečnosti byla marnivá a měla stejné slabosti jako každý jiný obyčejný člověk. Pojďme se tak podívat na její tři přešlapy – kauzu s diamantovým náhrdelníkem, aférku se Švédem a nesnáze v sexuálním životě.

Aféra s diamantovým náhrdelníkem

Tento skandál lze popsat třemi slovy – diamanty, prostitutka a korespondence. A upřesnit, že Marie k tomu všemu přišla jako slepý k houslím. Pařížští klenotníci Boehmer a Bassenge vytvořili náhrdelník vážící 2 800 karátů (v přepočtu na dolary a poté na současný kurz by se jeho hodnota pohybovala okolo dvou miliard). Předpokládali, že Ludvík XV. ho koupí své milence Madame du Barry. A on by i tak učinil, jenomže než stihl zaplatit, zemřel na neštovice.

A tak šli klenotníci za novým vladařem Ludvíkem XVI. Chtěli ho přesvědčit, že přesně takový dar by si jeho žena Marie Antoinetta zasloužila. Stala se ale velmi podivná věc. Koupi náhrdelníku Ludvíkovi rozmluvila samotná Marie. Klenot tak mezitím ležel v dílně nevyužitý. Jednoho dne ho ale koupila jistá podnikavá hraběnka jménem Jeanne de la Motte Valois. Rozhodla se ho pokoutně získat a rozprodat na části, tímto způsobem by se zbavila svých dluhů. Pak ji ale napadla ještě jiná věc.

První zákaznicí se měla stát Marie Antoinetta. Dostala se k ní skrze kardinála de Rohana, který sloužil ve Vídni jako francouzský velvyslanec. Nakukala mu, že ho královna zoufale chce, ale bojí se o něj svému muži říct. Když tak najde způsob, jak ho Antoinettě obstarat, napraví si tím pošramocenou pověst (s Antoinettou si vskutku nerozuměli). Valois pak zaúkolovala svého milence, aby kardinálovi poslal královniným jménem falešné dopisy, v nichž ho "Antoinetta" žádala o koupi šperku. Dokonce se s ním sešla – tedy spíše najatá prostitutka, která jí byla podobná. Rohan poté náhrdelník skutečně koupil, ale na splátky. Klenotníci ho pak předali údajnému královninu lokaji, což byl ve skutečnosti milenec hraběnky. Ten s náhrdelníkem prchl do Londýna. Kardinál ale na první splátku jaksi neměl, a tak šli zlatníci za Antoinettou. Ta o ničem nevěděla.

Sotva se to ale dozvěděl Ludvík, nechal Rohana zavřít (později se dostal na svobodu a byl zproštěn všech obvinění). V chládku si poseděla i hraběnka, brzy se ale osvobodila a také prchla do Anglie. Tam začala o královně šířit nehezké věci. Není tak divu, že tato šaráda byla jednou z posledních kapek před francouzskou revolucí.

Pletky s pohledným Švédem

Marie Antoinetta se se švédským vojákem Axelem von Fersenem poprvé setkala v lednu roku 1774 na plese v Paříži. V té době ještě nebyla královnou. Vzájemná přitažlivost byla více než očividná. Byl to pro ni rytíř v zářící zbroji. Okamžitě ho pozvala do Versailles, kde byl od té doby velmi častým hostem. Ač jí chtěl Axel všechnu její náklonnost vrátit, nebyl toho schopný. Vojenská kariéra se změnila v diplomatickou, což znamenalo cestovat jak do Anglie, tak i do kolonií.

Po nástupu Ludvíka na trůn dostala darem třípatrový palác Petit Trianon, který královna rozšířila o farmu a městečko, jenž pojmenovala Le Hameau. Lidé si po čase začali šuškat, že Antoinetta tam tráví tolik času, neb se oddává různým zhýralostem, kupříkladu se svou blízkou přítelkyní vévodkyní de Polignac. A objevoval se tam i Fersen. Komnaty měl přímo nad těmi jejími. Dle jejich dopisů měli velmi intimní vztah. Královna samozřejmě pracovala i na dědici trůnu... jenomže kdoví, čí ty děti nakonec byly. Ať tak či onak, Ludvík je přijal za své.

Nesnáze v posteli

Marie Antoinetta z toho byla rozhodně víc frustrovaná než její manžel. Sedm let po svatbě a žádný sex. Dělala něco špatně? Nevysílala mu dostatek signálů, jak jí vyčítala její matka? A co se stane, pokud to bude takto pokračovat? Pošlou ji, jako naprosté selhání, zpět do Rakouska? Takovou ostudu by nepřežila.

Ludvíka prostě více zajímal lov, cizí jazyky a zámky. To už nevydržela Marie Terezie, která vyslala svého syna Josefa, aby zjistil co a jak. Ten se vrátil s podivuhodným zjištěním. Nazval je dvěma idioty, kterým nic nestojí v cestě k završení manželství. No možná tak úplně pravdu neměl...

Ludvíkovi bylo diagnostikováno určité onemocnění, které činilo sex poměrně bolestivým. K dispozici byla operace, vladař se ale na ni zdráhal jít Šušká se ale, že se nakonec zákroku podvolil. Ať už to bylo jakkoli, k radovánkám nakonec došlo. Marie a Ludvík pak Josefovi za jeho intervenci poděkovali v dopise. Kdoví, jaká rada ho tehdy napadla, když se procházel po parku ve Versailles...

Na život Marie Antoinetty se můžete podívat v novém seriálu, jehož první a druhý díl vysílá ČT2 9. 9. 2023 ve 20.00 hod.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Marie Antoinetta
Howstuffworks.com: Top 5 Marie Antoinette Scandals

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články