10 filmových svatebních šatů, které se navždy zapsaly do dějin módy

film, svatba, šaty, Roberts
Zdroj: © Runaway Bride / Paramount Pictures
V seriálu Divoký anděl se Milagros (Natalia Oreiro, 1998–1999) rozhodla vzít na svatbu rebelské šaty, které zcela odrážely její vzpurnou povahu. Vpředu krátké a vzadu dlouhé šaty působily extravagantně, přesto velmi romanticky.Šaty Padmé (Natalie Portman, 2002) ve Star Wars: Epizoda II - Klony útočí sestávaly ze spodničky, svrchních šatů a bohatě zdobeného závoje s perlami a korálky pošitou krajkou, jež působí hodně robustně. Návrhářkou kostýmu byla Trisha Biggarová.Vzhled Katnissiných (Maiara Walsh, 2013) bílých šatů s extravagantní krajkou a futuristickým korzetem pro Hunger Games: Vražedná pomsta vytvořil indonéský designér jménem Tex Saverio. Krajka, odkrytá ramena a dlouhá vlečka jsou to, co můžete obdivovat na svatebních šatech navržených Monique Lhuillier pro Anastasiu (Dakota Johnson, 2018) ve filmu Padesát odstínů svobody. Návrhářka řekla: „Chtěla jsem vytvořit něco tradičního, ale s moderním nádechem, abych podtrhla osobnost Anastasie.“
+ 6 fotek+ 7 fotek

Filmová klišé předpokládají, že se hlavní hrdinové přes počáteční nevraživost do sebe zamilují a děj vrcholí pohádkovou svatbou, na níž si nevěsta obléká snové šaty. Některé róby se, navzdory více či méně pomíjivé kvalitě snímku, staly natolik populární, že je nevěsty po celém světě stále dokola kopírují.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 21. 10. 2020 10:00

Sledování velkorysé svatební scény je bez ohledu na předchozí či následující děj úchvatná podívaná. A my divačky většinou s napětím očekáváme model, který nevěsta vynese, protože, navzdory mizerným kritikám i sebelepšímu obsahu, jsou to často právě svatební šaty, které nám ženám a dívkám utkví v paměti dlouho poté, když už se z ní vypaří všechen děj filmu.

Princezna nebo superstar

Rozhodování o svatebních šatech je pro nevěstu opravdu zásadní a tak se každá inspirace hodí. Unaveny prohlížením katalogů hledají inspiraci, kde se jenom dá. A pak, po poradě s maminkou i kamarádkami přijde spásný nápad - co takhle inspirovat se ve filmu. Být za princeznu anebo za úžasnou hrdinku, proč ne, protože kdy jindy, než když kráčíme k oltáři a všechny pohled směřují právě jen na nás.

Zaostřeno na detail

Zkusme si ještě odpovědět na otázku: Co je to za detail, který krásné šaty přemění na ikonický model? Je to materiál, střih, nositelka anebo má na nezapomenutelnost vliv i děj filmu? Jedno je jisté, že pro vyznění šatů je nezbytné i charisma nositelky, která je na filmovém plátně představí. A mnohdy dokonce i víc než autor modelu. Některé modely, jež hvězdy vynesly, jsou natolik legendární, že dodnes inspirují módní návrháře a nevěsty si přejí mít podobné.

A tak, ať už vás svatba teprve čeká, nebo už ji máte nějaký ten pátek za sebou, pojďme se společně pokochat, jak to slušelo filmovým nevěstám.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články