Bandážové neboli bodycon šaty jsou znovu hitem: Umí vykouzlit dokonalé křivky, pozor ale na výrazné doplňky

Bandážové neboli bodycon šaty jsou znovu hitem: Umí vykouzlit dokonalé křivky, pozor ale na výrazné doplňky
Zdroj: Profimedia, oficiální materiály prodejce/koláž Lifee
První vznikly už v 80. letech 20. století, do nového milénia je doprovodily třeba Kim Kardashian nebo Madonna. Proslulé šaty z pružných pásků Hervé Léger jsou předlohou pro všechny přiléhavé modely, které opět nastupují mezi trendy.Jedinečné. Ač se je ostatní snaží napodobovat, originál je jen jeden. Bodycon šaty Hervé Léger pořídíte v mini délce už od 8 200 Kč.Podobné kousky nabízí také značka Guess, 6 750 Kč.Členěné perfektně padnoucí šaty formující postavu najdete i v kolekcích značky Karen Millen. Cena: 4 190 Kč+ 5 fotek+ 6 fotek

Hodláte v nadcházejících měsících zúročit hodiny v posilovně či na lekcích pilates a patřičně prodat své dokonalé křivky? Tak to vám nesmí v šatníku chybět znovu oblíbené šaty typu bodycon. Přiléhavý střih z poloviny 80. let, kterému jeden ze slavných comebacků zařídila v roce 2010 svými křivkami Kim Kardashian, sice vypadá, že neodpouští ani gram navíc, opak je ale pravdou. Správně zvolený materiál dovede k dokonalejším křivkám dokonce napomoci.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 16. 04. 2023 09:00

Když v bodycon šatech vyrazila do společnosti Kim z klanu Kardashianových, mužům se tehdy – je to už více než deset let – z její figury podlamovala kolena. A podobný efekt dovede tento znovuobjevený kus oděvu, který na začátku nového tisíciletí nosily i další ostře sledované hvězdy, jako Rihanna, Tyra Banks nebo Salma Hayek, jistě vyvolat i letos.

Kim sice od té doby notně změnila image a také výrazně pohubla, dokonalé křivky v bandážových modelech nejen značky Hervé Léger, která si může tento druh oděvu v podstatě patentovat, vyniknou i na ženách, které neokupují přední stránky bulvárních magazínů. Přitom první modely bodycon šatů spatřily světlo světa v návrhářské dílně legendy jménem Azzedine Alaïa už na začátku 80. let. A oslňují i o více než 40 let později.

Pozor na příliš výrazné doplňky, posouvají šaty k lascivnu

Kouzlo bodycon šatů spočívá v jednoduchosti. Základní střih dokonale obepínající postavu a obvykle sahající maximálně ke kolenům nerozvíjejí žádné další zdobné prvky. Vystačí si s klasickými tvary ženského těla, kterému pomohou vybudovat dokonalou siluetu přesýpacích hodin, drobnějším ženám ale také nemusí být odpírány. I štíhlé siluetě dodají ženskost.

Při výběru outfitu mějte na paměti, že jsou šaty takového typu samy o sobě velmi výrazným prvkem a přehnaným kombinováním můžete výslednému vzhledu spíše uškodit. Proto stavějte outfity s bodycon šaty na jednoduchosti a vyhněte se zdobným detailům, které modelu dopomohou sklouznout od elegance k lacinému lascivnu.

Také délka šatů je prvkem ovlivňujícím výsledný efekt. V mini nejspíš nevyrazíte do kanceláře, ale raději na večírek či setkání s přáteli. Ani tam ale neškodí kombinovat takto krátké šaty s dlouhými svrchními díly, objemným kabátem či oversize trenčkotem, které dovedou potlačit vyzývavost a model posunou blíž k uhlazené eleganci.

Do práce bodycon šaty s dlouhými rukávy a pod kolena

Mohlo by se zdát, že svou podstatou patří bodycon šaty spíše k večírkovým kouskům. Odpírat si ale podobné skvosty formující křivky v běžném pracovním šatníku by byla vážně škoda. Formální variantou mohou být modely s dlouhými rukávy a v délce pod kolena, kterým ale vždy dodejte dostatečný prostor vyniknout a nazujte k nim za každých okolností vyšší podpatky. I v běžném outfitu do práce počítejte s vrstvením s horními díly, které pomohou model udržet v kategorii elegantních.

Volnočasové pojetí bodycon šatů, které mnoho módních značek nabízí ve svých aktuálních kolekcích, připomíná prodlouženou variantu klasického trička a patří teď k nejoblíbenějším variabilním horním dílům. Strečový úplet sice není natolik pevný, aby vyrýsoval křivky, jako například proslulé bandážové bodycon šaty značky Hervé Léger, které vznikají sešíváním elastických proužků látky a siluetu formují do dokonalých proporcí. Jeho výhodou je ale pohodlné nošení a praktická údržba. Nosit je můžete jen tak jako šaty, nebo je obléci po vzoru módy ze začátku tohoto milénia, tedy přes kalhoty.

Nepodceňujte výběr spodního prádla

Při oblékání bodycon šatů nezapomeňte na výběr vhodného prádla. Pod tužší materiál ukryjete i složitěji střižené druhy, tenčí šaty ale odkryjí každý záhyb negližé, proto volte především bezešvé prádlo hladkých forem nebo si pomozte stahovacím body.

Zajímá vás, jak vypadají šaty, které daly tomuto kousku jméno, nebo si chcete vybrat jedny pro sebe? Koukněte se do přiložené fotogalerie.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články