Citlivá pleť trápí mnoho žen: Pár jednoduchých kroků jí přitom dokáže navrátit pocit komfortu

Citlivá pleť: Jak ji poznat a jak o ni pečovat
Zdroj: Freepik
Sérum pro obnovu citlivé pleti. COSMEDIX, 2000 KčČisticí fluid pro citlivou pleť se sklonem k zarudnutí pro ženy. URIAGE, 250 KčZklidňující balzám pro suchou a citlivou pleť. NUXE, 379 KčČisticí mléko pro citlivou pleť. INSTITUT ESTHEDERM, 785 Kč+ 6 fotek+ 7 fotek

Citlivá pleť dokáže potrápit nejednu ženu. Pokud jí však dopřejete péči, kterou si zaslouží, velmi rychle pocítíte rozdíl. Čeho je třeba se v péči o citlivou pokožku vyvarovat, a co jí naopak svědčí?

Dana Klementová
Dana Klementová 13. 10. 2022 08:00

Pokud se o citlivou pleť naučíte správně starat, předejdete tak nepohodlí, které ji často provází. Péče o citlivou pokožku přitom není tak náročná, jak by se mohlo zdát. Stačí pouze dodržovat několik pravidel, rad a tipů. 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Bára Hasoňová (@barahasonovamakeup)

Citlivá pleť: Jak ji poznat?

Citlivá pleť se vyznačuje hned několika faktory. Tím nejčastějším bývá pocit diskomfortu. Pálení, svědění či štípání je u citlivé pleti velmi běžné. Stejně tak se u ní často objevuje dlouhodobé zčervenání způsobené teplem nebo tlakem

Citlivá pleť působí na první dojem křehce a obvyklá je pro ni i nesnášenlivost mnoha aktivních látek. Obzvláště citlivá pak bývá na sluneční záření.

Velmi často se však citlivá pleť zaměňuje s tou zcitlivěnou. Zatímco citlivá pleť bývá většinou daná geneticky, zcitlivělost je okamžitý stav pleti v reakci na nevhodnou kosmetiku či nepříznivé počasí. 

Čeho se v péči o citlivou pleť vyvarovat?

Citlivá pleť vyžaduje skutečně jemné zacházení. Co se čištění týče, je dobré se vyvarovat agresivních čisticích přípravků, horké vody a peelingů s kyselinami. K samotné péči o pleť pak nepoužívejte produkty s parfemací, které by mohly stav pokožky viditelně zhoršit. 

Dále chraňte pleť před extrémním počasím a oblečení, obzvláště pak ručníky, kterými si utíráte obličej, perte v přípravcích určených pro citlivou pleť a vyhýbejte se aviváži

Péče o pleť by vždy měla začínat uvnitř. Nepodceňujte proto ani to, co jíte. Alkohol a kouření stav pokožky také moc nezlepší. A to nejen v případě citlivé pleti. 

Pečující látky prospěšné pro citlivou pleť

I když se citlivá pokožka nesnese s mnoha aktivními látkami, existuje celá řada pečujících produktů, které jí naopak prospívají. Největším pomocníkem je zejména aloe vera. To je známé nejen svým zklidňujícím, chladivým a hydratačním účinkem, ale zmírňuje i zarudnutí

Stejně tak může pleti pomoci bambucké máslo, jež je bohaté na nasycené mastné kyseliny a vitamíny a pomáhá hojit drobné ranky a praskliny, regeneruje a vyživuje. Zapomenout nesmíme ani na D-Panthenol nebo Arniku horskou, jež snižuje zarudnutí.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články