Oblečky pro psy nejsou rozmar: Čenda vyzkoušel outfity pro malá plemena a sladil se i s paničkou

Oblečky pro psy nejsou rozmar: Čenda vyzkoušel outfity pro malá plemena a sladil se i s paničkou
Zdroj: Lifee.cz/Veronika Nováková
Čenda dostal na zimu sadu hned několika barevných svetříků. V červené nejlépe vynikne odstín jeho srsti.Hnědá varianta svetříku zase umožňuje dlouhé procházky, kdy jsme společně sladění.Když už pejska oblékáte, myslete také na to, aby s vámi barevně ladil - vždyť je to váš parťák.Čendovi sluší také khaki svetřík.+ 11 fotek+ 12 fotek

Je oblékání psů módním výstřelkem, nebo nutností, díky níž mohou konkrétní plemena snáze přečkat chladné počasí? Otestovala jsem pro vás se svým čivavákem Čendou hned několik oblečků a doplňků, se kterými váš miláček v zimě zazáří a hezky v teple si užije dlouhou procházku.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 15. 11. 2022 12:00

Můj Čenda je krátkosrstá čivava, proto je jasné, že s příchodem chladnějšího počasí musí - chtě nechtě - obléknout kabátek. Aby bylo jasno, opravdu to není výmysl nás, zpovykaných majitelů psů malých plemen. Nutnost teplého oblečení v zimních měsících doporučují pejskům také veterináři.

Malí psi oblečky v zimě potřebují

„Velmi malí psi skutečně hůře udržují tělesné teplo, takže mohou potřebovat svetr nebo kabát, pokud jsou v zimě venku delší dobu," připouští americká veterinářka Eva Evans. Kromě drobné figury limituje psy také délka srsti nebo to, zda pocházejí z teplého podnebí.

Obecně doktorka Evans řadí mezi hafany, kteří by v zimě oblečky měli nosit, například čínského chocholatého psa, italského chrta nebo čivavu. Oproti tomu dlouhosrstí psi, jako je pomeranian, čau-čau, husky nebo pyrenejský horský pes, oblečení nepotřebují. Důležitým faktorem je také čas, který pes na vycházce stráví - na krátkou v řádech minut je zbytečné ho oblékat.

Doma pejsky zbytečně neoblékejte

Zároveň však doktorka upozorňuje, že bychom psí mazlíčky neměli oblékat například v interiérech nebo za jiných okolností, kdy to není nutné s ohledem na teplotu. Protože se mohou snadno přehřát. Oděv bychom měli pejskům sundávat pokaždé, když už není potřebný, aby se zabránilo odření a podráždění pokožky," vysvětluje Evans.

Že se pes v oblečku necítí dobře, poznáte snadno

Když už jsme si tedy vysvětlili nezbytnost oblečků, měli bychom se také podívat, co pěkného pro naše chlupáče nabízejí obchody. Výběr je skutečně široký, ovšem pejskové jsou leckdy vybíraví a nespokojí se s tím, co se zrovna líbí jejich majitelům.

Časem jsme například vyřadili oblečky, které jakkoli limitují zadní nohy, a přešli jsme pouze k modelům, které mají zadní část volnou. Záda ovšem musejí být za všech okolností překrytá.

Že se pejsek v modelu, který jste vybrali, necítí dobře, zjistíte to velmi snadno - zkrátka se nehne z místa, ani za pomoci pamlsků. Ale když už natrefíte na střih, který mu v pohybu nijak nepřekáží, zkuste se trochu odvázat a udělat z trpěného kousku textilu zábavnou kratochvíli. Proč se prostřednictvím oblečku s pejskem nezkusit barevně sladit? Jak se to povedlo mně, můžete posoudit v naší velké fotogalerii. 

Botičky - rozmar, nebo užitečný doplněk?

Co se někomu může zdát jako zbytečnost, jiný považuje za užitečný doplněk. Řeč je o botách. Mimochodem, Čenda je nesnáší, proto ho do jejich nošení nenutíme. Samozřejmě, že se nenacházíme v podnebném pásu, kde by psovi hrozily omrzliny, když vyrazí řádit do sněhu, jisté opodstatnění ale boty pro psy mají - snad nejpochopitelnějším argumentem je sůl, kterou se běžně sypou chodníky a která může způsobit packám našich chlupáčů velké nepříjemnosti.

„Pokud se psem chodíte především v městských oblastech, budete tomu muset přizpůsobit také design boty," vypráví bloger z webu Dog Gear Review, který se svými mazlíčky otestoval většinu bot na trhu. Chodník se od louky nebo lesního porostu výrazně liší a s obutím psů je to s ohledem na terén stejné, jako u lidí - ani my bychom nevyrazili v sandálech na Sněžku.

Tlapkám vadí sůl, mráz i sníh

„Mějte ovšem na paměti, že po takové procházce musíte psa stejně opláchnout, protože chemikálie z chodníku pravděpodobně ulpí i na nohou a břiše. A nikdo nechceme, aby je olizoval," upozorňuje bloger na nástrahy, které přicházejí s nižšími venkovními teplotami.

Boty ostatně pomáhají také dlouhosrstým pejskům, kterým se na packách dělají ze sněhu nepříjemné koule, jež je obtížné vyčesat nebo jinak odstranit. Bříška tlapek je nutné v zimních měsících také kvůli ledu nebo soli chránit speciální mastí.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články