GLOSA: Můj život s čivavou: Praštěný Čenda miluje hospůdky a olíbal už nejednu celebritu

GLOSA: Můj život s čivavou: Praštěný Čenda miluje hospůdky a olíbal už nejednu celebritu
Zdroj: Se souhlasem Veroniky Novákové
Čenda se díky mé profesi seznámil už s řadou celebrit. Jmenovat můžeme zpěvačku Terezu Kerndlovou či influencerku Nikol Moravcovou.Čenda je velmi společenský tvor a když mu někdo nabízí pusinku, prostě neodolá a jde do toho také.Během mého krátkého působení u filmové produkce se Čenda zvládnul skamarádit také se slavnou rakouskou herečkou Stefanií Reinsperger. Stefanie Reinsperger v Česku natáčela slavnou minisérii o Marii Terezii.
+ 8 fotek+ 9 fotek

Máte čivavu? A mohla bych ji vidět? Takhle nějak by mohla začínat má glosa o psech, které většina lidí nemá ráda. Prý to nejsou skuteční psi, ale jen něco malého a pořádně uštěkaného. Můj Čenda se za svůj psí život setkal s řadou celebrit, navštívil módní přehlídku a natočil film. Pořád vám to přijde málo?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 18. 05. 2022 12:00

Mít čivavu jsem nikdy neplánovala. Ale člověk míní a život mění. Tenkrát jsme měli krizi s přítelem a v pozdních nočních hodinách mě osvítila myšlenka, že bych si ráda udělala radost dárkem přes internet. Pejska jsem tenkrát zaplatila online a šla spokojeně spát (Prosím vás - takhle to nikdy nedělejte, není to správné!). O to větší překvapení bylo, když mi za pár dní zvonil telefon: „Mám tady pro vás toho psa!" „Prosím? Jakého psa?!" vyděsila jsem se. No, a tak vznikl Čenda.

Čivava Čenda miluje hospůdky

Teď je už tři roky s námi a jeho přítomnost obrátila vzhůru nohama celou moji rodinu, včetně - tenkrát rozhádaného - přítele. Bylo totiž o mně známo, že naživu neudržím ohřívaný oběd ani pokojovou rostlinu. Ale to je zase jiný příběh... Tenkrát jsem v šoku poslala fotku svého nového - a poměrně nečekaného - pejska svému příteli. „Co to sakra je?!" zeptal se mě„To je Čenda," oznámila jsem mu a pokrčila rameny. Přítel si dal dobrých pět minut na rozdýchání a potom odepsal: „Pošli Čendu taxíkem, vezmu ho s klukama do hospody na pivo. Ty jezdit nemusíš."

Pokus o sebevraždu mu nevyšel

Čenda se okamžitě stal miláčkem rodiny. Asi vás nepřekvapí, že pejsek nás dal s přítelem znovu dohromady„Polož ho tady na postel," prohlásil tenkrát nadšeně, když Čendu poprvé uviděl. „Počůrá se ti do peřin," namítla jsem. A Čenda se počůral. Abychom to mohli uklidit, položili jsme Čendu na podlahu. Byl z toho chudák tak vykolejený, že se radostně rozběhl a vší silou narazil hlavou do topení. Dodnes netuším, zda se jednalo o nějaký protest žít s páníčky, jako jsme my. Nicméně ano, přežil to a od té doby je trochu praštěný.

Luxusními steaky Čenda pohrdá

„Do doby, než jsem poznal Čendu, jsem za psy považoval vlčáky," říká dnes můj přítel, který se do naší čivavy pochopitelně zamiloval. A vycházejí spolu lépe než nejlepší kámoši ze školní lavice. Ze začátku mu přítel dokonce každý večer připravoval prvotřídní (hovězí, kuřecí, jehněčí, krůtí, rybí) steaky, které by ani nám domů nepořídil. Výsledek byl vždycky stejný - někdy na koberci, jindy na trávníku nebo zase na chodníku před Albertem. Čenda má prostě z masa průjem a po konzultaci s paní veterinářkou jsme uznali, že nejlépe mu bude na kvalitních granulích.

Oblečky a botičky z duše nenávidí

To ovšem neznamená, že bychom Čendu nerozmazlovali jinak. Kromě toho, že mu přítel nakoupil celou sadu oblečků a botiček, ve kterých Čenda občas připomíná kašpárka a kdyby se mohl bránit, jistě by protestoval, tak mu také podstrojujeme. Letos v zimě jsem například přistihla přítele, jak vyndává misku s granulemi z mrazáku. „Co to sakra děláš? Venku mrzne, teď jsme se vrátili z procházky. Máš pocit, že Čenda opravdu ocení zmrzlé granule?" Zatvářil se v ten moment na oko provinile, ale tvrdošíjně si stál za svým: Ale vždyť my si taky dáváme u televize zmrzlinu. A navíc, přišel jsem na to, že má Čenda rád, když jsou ty granule studené. Je to víc fresh! Dal jsem je do mrazáku schválně, aby si víc pochutnal!"

Jak vycvičit čivavu

V čem neustále tápeme, je otázka výchovy. Čenda totiž touží zabít každého většího psa, kterého potká. Radu jsme hledali u trenérky Zdeňky Koldové z Online psí školy„V případě, že potkáte velkého psa, který je navíc agresivní, dejte svého pejska za sebe a toho druhého odežeňte. Naučíte tak svoji čivavu, že máte situaci pod kontrolou a ona se nemusí ničeho obávat," vysvětluje, že reakce čivavy - štěkání - je jen obranný mechanismus. Má zkrátka strach. Brát bychom Čendu v těchto situacích neměli ani do náruče. Když vezmete malého psa do náruče, je mu to velice nepříjemné. Pro ostatní psy je to pobídka: ,Hele, co to tam je?' A váš pejsek z té situace nemůže odejít," poznamenala trenérka.

Čenda se pochopitelně během života nevyhnul trapným situacím, kdy mě musel doprovázet do práce. Jak to celé zvládnul? Můžete se podívat do naší fotogalerie.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články