Herci Karel Heřmánek ml. a Nikol Kouklová řeší problém s fenkou: Co jim poradila odbornice?

Herci Karel Heřmánek ml. a Nikol Kouklová řeší problém s fenkou: Co jim poradila odbornice?
Zdroj: Lifee.cz/Martin Procházka
Nikol Kouklová a Karel Heřmánek mladší si do bytu na pražských Vinohradech pořídil fenku Amy. Amy je australský ovčák a ráda tráví čas ve společnosti svých páníčků. Nikol s Karlem vadí, že si jejich fenka často vynucuje pozornost nevhodnými způsoby. Rozhodli se proto oslovit trenérku Zdeňku Koldovou, která jim v parku Parukářka vysvětlila, jak s australským ovčákem pracovat. Sama přivedla svoji fenku Isabelku.+ 5 fotek+ 6 fotek

Manželský herecký pár Nikol Kouklová a Karel Heřmánek mladší už tři roky vychovávají fenku Amy. Jak se během našeho setkání s trenérkou psů Zdeňkou Koldovou dozvěděli, fenka australského ovčáka je na ně fixovaná a zasloužila by si častější výcvik. V čem je ale podle odbornice největší problém?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 17. 03. 2022 12:00

S hereckým manželským párem Nikol Kouklovou a Karlem Heřmánkem mladším jsme se sešli v pražském parku Parukářka, kde principál Divadla Bez zábradlí často venčí tříletou fenku australského ovčáka Amy.

Heřmánek a Kouklová řeší problém s pejskem

Pejska dostala Nikol od své sestry a ačkoli se manželům původně líbil hafan s jiným vybarvením srsti, hned bylo jasné, že do pražského bytu na Vinohradech s nimi půjde právě Amy. Fenečka je poměrně hyperaktivní, fixovaná na své majitele a vyžaduje si jejich pozornost například chňapáním po kalhotách. To se manželům pochopitelně nezamlouvá.

Jak vybrat ideálního psa?

Jak hned zkraje poznamená naše psí trenérka, barva pejska je to poslední, co by lidé měli řešit, když si vybírají mazlíčka, a manželé tak udělali dobře, že dali na svůj instinkt„Pokud si chci vybrat kvalitní štěně australského ovčáka, jako máte vy, tak hledám štěně z takového vrhu, kde bude vhodná matka i otec. Hned po zdraví jsou klíčové také povahové vlastnosti psa," ozřejmuje Zdeňka Koldová z Online psí školy.

Radí, aby si lidé o vysněném psím plemeni nejprve vše řádně nastudovali. Pomáhá vzít si tužku a papír a systematicky přemýšlet o jeho povaze a péči o něj. Zvládnu to? Mám pro něj dostatek místa a času? Vychází dobře s dětmi? Co všechno mu můžu obětovat?

Fenka je fixovaná na své páníčky

Fenka Amy, kterou vlastní Nikol a Karel, podle trenérky neumí příliš dobře pracovat se svými emocemi a je fixovaná na své páníčky„Australský ovčák je pro aktivní lidi, ale zároveň to může být veselý gaučák. Záleží na temperamentu daného jedince a povahových rysech. Konkrétně Amy má dle mého názoru moc velkou volnost," vysvětluje trenérka. „Všude si běhá a dělá si, co potřebuje, což je typické chování australáka. Potom se vrací a hlídá si páníčka. Není podle mě připravena na to, aby takovou volnost měla," soudí.

Páníček se podle ní potom často dostává do svízelné situace, kdy pejsek někoho takzvaně vyřve. Trenérka s manžely proto řešila, jak postupovat, aby fenečka tyto výlevy neměla. „Jde o typické chování australského ovčáka, který neumí pracovat se svými emocemi," říká Zdeňka Koldová. Pokud se během procházky v parku stane, že se fence někdo nelíbí,  musí podle Koldové majitel předvídat a včas psa z rizikové situace odvolat.

Amy neumí odpočívat

Herečka Nikol Kouklová říká, že pokud berou Amy s sebou do divadla, neustále pobíhá z místa na místo. "Amy neumí odpočívat. Proto je taková roztěkaná a vzrušivá. Nabízí se možnost ji buď nechávat doma nebo ji brát do práce s tím, že by byla dvě hodinky zavřená, a potom by ji zase vypustili," míní trenérka.

Amy také během procházky naskakuje na své majitele a cvaká je zuby. Jde totiž o temperamentní plemeno, které miluje interakci se svým člověkem. V tomto případě trenérka doporučuje dlouhé procházky, vhodně rozfázovat trénink a motivovat psa pamlsky - zkrátka neustále zaměstnávat jeho pozornost.

Jak si trenérka poradila s věčným útěkářem, čivavou Čendou, který přišel do parku se svou paničkou, redaktorkou Lifee.cz Veronikou Novákovou? To se dozvíte v pokračování našeho seriálu!

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články