Ikonické kozačky: V 16. století dostaly své nositelky na pranýř, dnes je vystřelí mezi královny stylu

úvodní
Zdroj: Profimedia, oficiální materiály prodejců/koláž Lifee
Šněrovací kozačky připomínají první modely bot, které byly umožněné nosit ženám z vyšší společnosti. Deezee.eu, 1499 KčKozačky se letos nosí v pohodlných provedením s platformami a širokým podpatkem. Zde model ze stříbrné kůže, Mango, 2999 KčTzv. Martensky jsou v oblibě od osmdesátých let, kdy byly nošeny především rebelanty a příslušníky punk. V devadesátkách je obouvali posluchači grunge a jejich sláva se opět vrací. Dr. Martens, Eobuv.cz, 4859 KčKozačky mohou připomínat i jezdecké holínky, jako tyto z modré kůže. Dapi, Obuvzona.cz, 4494 Kč+ 6 fotek+ 7 fotek

Vysoké podzimní a zimní boty, kterým lidově říkáme kozačky, mají zajímavou historii. Proniknout do dámské garderoby jim trvalo poměrně dlouho, dnes jsou ale její nedílnou součástí v mnoha stylových provedeních.

Radka Franc
Radka Franc 08. 11. 2022 09:00

Už římští senátoři a císaři nosili boty z černé nebo bílé kůže, které sahaly až ke kolenům, a ve středověku je pro změnu nazouvali příslušníci armády. Jakkoli byla tato bota v 16. století populární, nebyla považována za vhodnou pro ženy – ve skutečnosti to byl dokonce trestný čin. Místo nich dámy nosily šněrované kotníkové boty často lemované kožešinou.

Kozačky pronikly do dámského botníku až ve 20. století

V roce 1800 se díky vévodovi z Wellingtonu, jenž toužil po přiléhavých botách do půli lýtek, začal tento druh obuvi velmi podobat kozačkám, které se nosí dnesExpanze na západ v Americe během 19. století pak dala vzniknout jednomu z nejikoničtějších kusů obuvi na světě – kovbojským botám, odnoži kozaček.

Ve 20. letech minulého století se tyto boty vrátily se ke své funkční roli, konkrétně se využívaly v armádě nebo při sportovních aktivitách. Výjimku tvořily ženy z vyšší společnosti, které nosily vysoké kožené boty po kolena s vysokými podpatky a postranními zipy. Teprve ve druhé polovině 20. století se pak kozačky staly trendy obuví i pro mladou generaci.

Kozačky jako symbol vzpoury i unisexových osmdesátek

Pomohla jim k tomu především popkultura s filmy jako Rebel bez příčiny, kde se kožená bunda s motorkářskými holínkami staly symbolem vzpoury. V 50. letech se dostaly na výsluní chelsea boty s vysokým podpatkem a ostrou špičkou, a nosí se dodnes. O pár let později došlo k módní explozi bot s různými vzory a styly od kotníků po stehna, s podpatky nebo bez nich. Vybral si prostě každý.

Od sedmdesátých let minulého století se začaly objevovat i unisexové druhy bot, jako jsou kovbojské boty v aktuální podobě či platformy s postranním zipem od legendární značky Dr. Martens. Dnes nosíme kozačky nízké, vysoké i ty úplně nejvyšší, záleží jen na vkusu, stylu a příležitosti. Letošními trendy jsou už dříve zmíněné platformy a pohodlné typy podpatků.

Konzervativnější a nadčasovější typy bot doporučujeme kupovat v provedení z kůže, která má lepší prodyšnost a trvanlivost. Jdete-li spíše po krátkodobějších trendech, postačí menší investice do modelů ze syntetické kůže nebo textilu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články