Jak spát v horku? Nejzdravější je to na Evu

Spánek je jedna ze základních potřeb člověka.
Zdroj: Pixabay.com

Věděli jste, že spaní takzvaně na Evu je daleko zdravější? Když tak budete spát pravidelně, vyspíte se lépe a získáte i mnoho dalších benefitů. V čem je lepší spaní bez pyžama a proč mu holduje tolik lidí?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 27. 06. 2020 14:00

Možná, že jste už o spaní bez pyžama slyšeli, ale pořád se ještě ostýcháte. Nejde však jen o to, že je mnohem pohodlnější. Odborníci totiž hovoří i o jeho dalších nesporných výhodách, které stojí za to.

Lepší regulace tělesné teploty

Nahé spaní je pro člověka přirozenější. Bez oblečení dokáže tělo lépe regulovat tělesnou teplotu, takže vám pravděpodobně nebude ani horko ani zima. Díky tomu se lépe vyspíte a výrazně se zlepší celková kvalita vašeho spánku.

Zdravá pokožka

Pokožka se během noci regeneruje. Díky spaní bez oblečení se jí bude lépe dýchat, takže se lépe obnoví. Navíc se na povrchu kůže nebudou tolik množit bakterie, a získáte tak svěží a hladkou pleť.

Dobré sebevědomí a nálada

Když budete spát nazí, podpoříte své sebevědomí. Více totiž poznáte své tělo a snadněji si k němu vytvoříte kladný vztah. Navíc, pokud sdílíte lůžko s partnerem, bude vaše tělo při doteku s jeho kůží vylučovat větší množství hormonu lásky zvaného oxytocin. Je tedy možné, že prožijete více vášnivých nocí a získáte dobrou náladu.

Nahé spaní je otázkou zvyku

Pokud si myslíte, že si na spaní bez pyžama nezvyknete, mýlíte se. Lidské tělo má schopnost se na spaní bez oblečení celkem rychle adaptovat. Je mu totiž přirozenější. Když na sobě nebudete mít kromě přikrývky nic, co by vás hřálo, začne se tělo samo více zahřívat. Takže se nemusíte bát, že by vám byla zima a můžete v klidu těžit ze všech výhod nahého spánku.

Nezapomínejte správně větrat

Pro spaní naostro je nezbytné také správné větrání ložnice. Teplota v ní by se podle odborníků měla pohybovat kolem 20 °C, tedy o něco méně než třeba v obýváku a dalších prostorách. Nezapomínejte, že při větrání je důležitá pravidelnost a také míra. Mělo by být totiž časté a intenzivní. Tedy rozhodně by při něm měla být okna otevřená více než jen na „větračku“. V létě větrejte ideálně ráno a večer, kdy vám domů z venku nepůjde tolik horkého vzduchu. Otevřete okna dokořán alespoň na pět minut. Uvidíte, že se vám bude hned spát lépe.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články