Jemně ženská i drsnější rebelka: Trendy levandulová má místo v letním i podzimním šatníku

Trendy barva července: Levandulová míří z letních kolekcí do podzimních módních nabídek
Zdroj: Oficiální materiály prodejců/koláž: Lifee
Škála barevnosti levandulových tónů je poměrně široká. Hezky ji vystihují tyto batikované šaty na jedno rameno. (Zara, 799 Kč)Také lesklý materiál s odstínem levandulové zahýbá. (H&M, 749 Kč)Tonalitu podtrhne členění levandulově vybarveného kousku. (Mango, 1 999 Kč)A stejně tak umí trendy odstín příjemně proměnit matný úplet. (H&M, 1 299 Kč)+ 20 fotek+ 21 fotek

Kvete hlavně v červenci, klidně ji tak můžeme považovat za výchozí barvu tohoto sluncem prohřátého letního měsíce. Levandule a její typický odstín fialové s nadšením obsazuje módu pro horké letní dny. A i když zrovna sprchne, bude vám tento příjemný odstín dělat tu nejlepší společnost.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 30. 07. 2023 09:00

Rostlina s typickou a nezaměnitelnou vůní disponuje také barevným odstínem, který často oslovuje tvůrce módních kolekcí. Nadčasovost, vysoká míra variability s neutrálními i dalšími pastelovými tóny a vedle toho také jasně líbivý charakter předurčuje barvu levandulových květů k jedné z nejoblíbenějších barev (nejen) tohoto léta. Jaké kousky si pořídit, abyste si levandulové tóny užily co možná nejintenzivněji?

Chladně podmanivá, to je fialová barva sezony

Už na jaře svět zaplavila vlna tzv. digital lavender, tedy barvy z fialové škály s prvky lila i elektrizujícími chladnými akcenty. Vedle růžové typické pro barbiecore, nebo barvy roku podle Pantone, odstínu Viva Magenta je tak digitální levandulová další z výrazných barev sezony a dle módních předpovědí se brzy stane i nejvyhledávanějším tónem nadcházejících podzimních a zimních měsíců.

Na jedné straně disponuje klidem a rovnováhou, nabízí ale i rozměr optimismu a úniku. A ten se po několika nejistých letech snaží kreativní tvůrci vměstnat do mnoha nejen módních kolekcí. Levandulovou tak nově najdete i na produktech, které obvykle nepreferují pastelovou tonalitu, o to zajímavěji ale výsledek působí.

Od Very Peri k digitální levandulové

Specifický odstín fialové v módě ale rozhodně není žádnou žhavou novinkou. Už v roce 2022 v podobě barvy nazvané Very Peri stál pastelový tón lila na pozici nejvýznamnější barvy roku podle vzorníku Pantone a pozici oblíbence ve velké konkurenci dalších nápadných barev směle udržuje i nadále. Chladnější vzhled digitální levandulové ale rozšiřuje barevnému rázu obzory ve vzájemné kombinaci s dalšími odstíny. Právě tento typ má v průběhu příštích několika týdnů za cíl dokázat, že podobné pastelové odstíny nejsou jen jarní a letní záležitostí a poradí si i s podzimními a zimními módními výzvami.

Zatím ale nechme průchod letním inspiracím. Levandulová se aktuálně nosí v tandemu s dalšími pastely, třeba limetkově zelenou nebo některou z trendy růžových. Nezaostává ani v kombinacích s ostře rudými tóny či zemitě hnědavými odstíny klasického elegantního šatníku. Tomu dodají levandulové prvky nádech éterična a propůjčí své nositelce polidštěný look panenky, která právě ovládá nejen statistiky filmové návštěvnosti.

 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Taylor Swift (@taylorswift)

Zpěvačka Taylor Swift módní vizionářkou

A jak si levandulovou v digitální podobě oblíbila například zpěvačka Taylor Swift (33)? Podle toho, že na své veleúspěšné album z konce roku 2022 zařadila píseň Lavender Haze soudíme, že bude patřit do početného fanklubu tohoto oku lahodícího odstínu. Nasvědčuje tomu i výběr jevištních kostýmů pro aktuální turné. Anebo za novou vlnou obliby levandulové stojí právě ona?

Na kousky v levandulové barvě se koukněte do naší fotogalerie.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články