Ikonické módní kousky: Tenisky od slavné návrhářky Isabel Marant byly tak ošklivé, až je chtěla každá žena na světě

Ikonické módní kousky: Tenisky od slavné návrhářky Isabel Marant byly tak ošklivé, až je chtěla každá žena na světě
Zdroj: Oficální materiály prodejce, Profimedia/ koláž: Lifee
Umí vypadat víc než elegantně. Ikonické tenisky se zvýšenou patou navrhla Isabel Marant v roce 2011 a stále se těší veliké oblibě.Model Bekett pořídíte na oficiálních stránkách značky za 495 €, to je v přepočtu něco přes 12 tisíc korun. A nabízí je aktuálně ve třech neutrálních odstínech. Inovace z roku 2021: Model Balskee. Ještě kontroverznější tvary, stejný úspěch. Zatímco ihned po uvedení jejich cena šplhala výše, nyní je můžete koupit za stejnou cenu jako základní model Bekett.Lego barvy. Isabel Marant s nimi neplýtvá, přesto dovedou oživit. + 6 fotek+ 7 fotek

Ikony se rodí i v novém tisíciletí. I přesto, že jejich historie zatím není nijak závratně dlouhá, dovedou pořádně rozvířit vody. Patří k nim i kontroverzní, přesto nejen celebritami milované semišové tenisky na klínku s luxusní visačkou Isabel Marant (56), které v roce 2011 spustily vlnu tzv. ugly shoes.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 19. 07. 2023 08:00

Trend ošklivých bot, jejichž nástup nový model francouzské návrhářky v podstatě odstartoval, sice postupně přinesl o mnoho diskutabilnější tvary, jako třeba ty od značky Balenciaga či Gucci, původní “ošklivé tenisky” z dílny významného francouzského módního domu ale s rychlostí blesku stylově zarezonovaly na všech kontinentech. A i více než deset let od jejich prvního prodeje patří k nejikoničtějšímu obutí. 

Tenisky na podpatku? Inovativní!

S jejich pořízením totiž získáte rozhled. A nejen ten módní. Doslova vyrostete o tři palce (asi 7,5 cm) vysoký klínkový podpatek skrytý v útrobách semišových kotníčkovek s předimenzovaným jazykem a pohodlným zapínáním na soustavu pásků se suchými zipy. Módní ikona? Jistě. Propracovanost, okamžitý nápad a v neposlední řadě i pořádně zvučné jméno, které za nimi stojí, udělalo z těchto tenisek za 600 dolarů skutečnou legendu už pár měsíců po jejich vzniku.

Tenisky na podpatku. Zní to podivně, ale efekt výjimečnosti, to ošklivé káčátko, které si získalo srdce mnohých, dokázalo svým novátorským pojetím a snahou po zaujetí přesycenou novodobou společnost neuvěřitelně zasáhnout.

Když se v černém provedení semišových kecek poprvé objevila v roce 2011 ve svém klipu k písni Love on Top zpěvačka Beyoncé, jak je u podobných kousků zvykem, okamžitě se vyprodaly a čekací listiny nabývaly obludných rozměrů. Postupně se pak boty s pojmenováním Bekett objevily v ulicích na takových hvězdách, jako je Miranda Kerr, Kate Bosworth, Gisele Bundchen, Alessandra Ambrosio či Jessica Alba a i v další dekádě jejich kariéry jim přibývají noví a noví nejen světově proslulí fanoušci.

Kritiky brzy zastínila vlna obdivovatelů

Jak už to s podobnými kousky bývá, buď je milujete, nebo nenávidíte. Také model Bekett z dílny Isabel Marant má spoustu odpůrců. Nikdo mu ale neodpáře jeho výsadní postavení mezi kousky, které z trendů přeskočily spíš mezi kulturní bohatství. Čím víc je odborníci a módní kritici haněli, o to silnější byla jejich podpora ze strany beznadějně zamilovaných obdivovatelů.

Sympatické Isabel Marant se tak podařil vskutku majstrštyk: Do té doby sice uznávaná, ale nijak přehnaně globálně podporovaná francouzská tvůrkyně dodávající ženám punc pařížské nonšelance rázem vstoupila na globální mapu módního světa a z původně jednoho butiku mimo evropský kontinent, přesněji řečeno v New Yorku, do dneška vybudovala na 60 svých obchodů po celém světě. 

Styl nové dekády? Ještě o pět cm vyšší

Chvíli to však vypadalo, že na svůj ikonický kousek jeho tvůrkyně zanevře. To když se kult beckettek a jejich relativní dostupnost, stejně jako všudypřítomná snaha její model napodobit, rozvinul do takových rozměrů, že doslova zaplavily svět. “Nemám pocit, že se chci stát jen návrhářkou supervulgárních tenisek,” vyjádřila se Marant pro magazín The Cut v roce 2014.

Ale uplynulo několik let, a nadšení pro tenisky s klínkem opět nabralo nový směr. Jejich tvůrkyně  v roce 2021, přesně deset let od uvedení prvního modelu Bekett, oblažila svět novou svěží verzí, modelem Balskee. Ten ještě rozvinul původní tvary a klínek o další dva palce povyrostl. Proměnou prošla také jejich barevnost. Sama Isabel Marant ji přirovnala ke stavebnici Lego. Dominuje jim červená, zelená, bílá, žlutá a černá.

Dokonale dlouhé nohy? Vše odstartoval korkový klínek

A jak to vlastně všechno začalo? Touha po ideálně dlouhých nohách prý Isabel Marant donutila vkládat si v pubertě do bot korkové klínky. Když to o pár desítek let prodala jako své módní know-how, které nejen prodlouží vaše nohy, ale dodá vám i patřičně stylový look, definitivně posunula tenisky, do tvé doby ryze sportovní obutí, mezi takové kousky, bez kterých si moderní šatník už vůbec nedovedeme představit. A to i přesto, že se její původní model postaral o hanlivé pojmenování celého nově vzniklého trendu. Trendu, který ale jistě nezůstane zapomenut po mnoho dalších let.

Prohlédněte si ikonický model Bekett i jeho nejnovější variantu Balskee v naší fotogalerii. Ke kterému týmu se přidáte vy? Líbí se vám nebo jim nemůžete přijít na jméno?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články