Lékařka Miroslava Skovajsová vyvrací mýty o mamografii: Stejnou dávku záření dostanete i při delším letu

Lékařka Miroslava Skovajsová vyvrací mýty o mamografii: Stejnou dávku záření dostanete i při delším letu
Zdroj: Profimedia

Rakovinou prsu onemocní každý rok v České republice více než 7000 žen. U spousty z nich dochází k včasnému zachycení onemocnění zásluhou mamografického screeningu, který byl u nás zaveden přesně před dvaceti lety. "Díky němu došlo ke snížení úmrtnosti o 33 procent," zdůrazňuje v rozhovoru pro magazín Lifee.cz MUDr. Miroslava Skovajsová, primářka pražských Mamma center Opatov a Hradčanská.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 13. 04. 2023 19:00

Preventivní vyšetření na mamografu by měly každé dva roky absolvovat ženy starší 45 let. Gynekologové ale často doporučují návštěvy specializovaných center už po čtyřicítce nebo dříve. Rakovina prsu se totiž zdaleka nevyhýbá ani mladším ročníkům. Výhodou je, že od 45 let hradí vyšetření pojišťovna, a pokud vám ještě tolik nebylo, většinou na něj přispívá ve výši, která jeho cenu alespoň částečně pokryje.

Miroslava Skovajsová popsala v rozhovoru pro Lifee.cz, co ženu na mamografu čeká, a také vyvrátila některé mýty, jež kolem vyšetření stále kolují. "Často čtu o tom, že si ženy stěžují na nepříjemnost mamografie. Na našich pracovištích, kde denně provedeme okolo 200 vyšetření, však tento stesk slyším jen zcela minimálně," poukazuje Skovajsová a vysvětluje, proč se ženy nemusí bát ani měkkého rentgenového záření, kterému jsou při vyšetření vystaveny.

Jak probíhá vyšetření na mamografu?

Vyšetření provádí speciálně školená zkušená rentgenová laborantka. Na provedení snímku totiž stojí kvalita jeho hodnocení. Žláza prsu musí být zachycená celá v přiměřeném zmáčknutí, aby se jemné linie žlázy zobrazily ostře a vyhodnocující radiolog mohl sledovat i nejjemnější odchylky ve struktuře. Laborantka musí ženu dobře napolohovat, aby byly splněny všechny podmínky kvalitního zobrazení prsu, jinak by vyšetření nepřineslo žádný efekt.

Spousta žen se mamografického vyšetření obává pro pocity nepohodlí nebo bolesti. Jaké jsou nejčastější mýty panující kolem vyšetření na mamografu?

Často čtu o tom, že si ženy stěžují na nepříjemnost mamografie. Na našich pracovištích, kde denně provedeme okolo 200 vyšetření, však tento stesk slyším jen zcela minimálně. Většina lékařských zákroků, a to i preventivních, například gynekologických nebo zubních, s sebou nese nějakou drobnou nepohodu. Důležitý je motiv, se kterým na vyšetření jdeme. V případě mamografie chceme vědět, že jsme zdravé, což nám mamograf řekne s pravděpodobností blížící se 100 %.

O strachu z měkkého rentgenového záření se rovněž stále mluví, nikdo však nezpochybňuje jiná, často opakovaná rentgenová vyšetření, při nichž je radiační zátěž mnohokrát vyšší. Tvrdým rentgenových zářením se například opakovaně prochází z bezpečnostních důvodů na letištích, přičemž není měřeno ani se nepopisují důsledky jeho kumulativní dávky. V letadle je pak člověk vystaven měkkému záření z kategorie mamografického záření. Dávku, kterou žena obdrží při mamografii, dostane rovněž při letu na dlouhou vzdálenost. Nejvíce ho obdrží letušky, častější výskyt nádorů prsu však u nich nebyl pozorován. Pokud to shrnu - již sám život je doprovázen nemalými dávkami záření, v nichž mamografie představuje zanedbatelnou porci. Neexistuje žádná studie, která by potvrdila, že opakovanými mamografiemi se indukuje vznik rakoviny. 

Pokud se jedná pouze o preventivní návštěvu mamografického vyšetření, v jaké fázi menstruačního cyklu na něj jít, aby nebylo bolestivé?

Nejvíce bolí prsa před menstruací, z toho vyplývá, že pokud žena trpí bolestivostí prsů, je pro ni nejvhodnější termín ihned po skončení menstruace. Na mamografická vyšetření bývá kratší objednávací doba než na ultrazvuková, proto žena snáze vypočítá, kdy přijde její „bezbolestné období“, a tak může lépe zvolit termín. Vždy je však možné požádat laborantku, aby stisknutí provedla pomalu a šetrně, pak žena zvládá vyšetření dobře i s bolestivými prsy.

Je vyšetření na sonu stejně průkazné jako na mamografu? Respektive stačí třeba v rámci prevence rakoviny prsu chodit jen na sono místo mamografického vyšetření? Proč ano, či nikoli?

Jedním z největších mýtů je, že sonografie může nahradit mamografii. Sonografie (ultrazvuk) je vhodná pro vyšetření mladé hutné žlázy, kterou mají ženy ve fertilním věku, kdy mohou rodit a kojit dítě. Mezi 40–45 lety dochází k biologicky naprogramované změně struktury žlázy, přibývá vaziva a tuku. Tak, jak se žláza mění, mění se zobrazovací schopnosti metod. Ultrazvuk postupně není schopen vydat detailní informaci o struktuře žlázy, naopak mamograf dokáže zachytit i jemný detail, malou změnu. Proto je všude na světě prioritní metodou mamografie a v zemích, kde byl zaveden mamografický screening, došlo díky nálezu malých ložisek rakoviny k významnému snížení úmrtnosti. V České republice, kde byl mamografický screening zaveden k 1. ledna 2003, došlo za 20 let ke snížení úmrtnosti o 33 %. V reálných číslech je to téměř 60 tisíc žen, které byly jako bezpříznakové včas diagnostikovány, vyléčeny a většinou bez ztráty prsu se vrátily do běžného života ke svým rodinám, svému zaměstnání i koníčkům.

Kam nebo na koho by se žena měla obrátit, když si během samovyšetření najde podezřelý útvar v prsu?

Žádanku na vyšetření pro podezřelý hmatný nález v prsu vypisuje nejčastěji gynekolog nebo praktický lékař. Obecně to ale může být jakýkoli klinický lékař. Doporučuji objednat se na vyšetření ihned, jakmile žena zjistí klinicky podezřelý příznak, termín určitě nebude ze dne na den. Pak si v klidu zajistí žádanku, která je vstupenkou k bezplatnému vyšetření. Při objednání do mammacentra je třeba zdůraznit obtíže, aby se žena odlišila od ostatních žen, které se objednávají na preventivní vyšetření a aby byla vnímána jako akutní, tedy neodkladný pacient.

Jaká konkrétní vyšetření ji pak při návštěvě lékaře čekají? A co tato vyšetření obnášejí?

Pokud je ženě méně než 40 let, vyšetření s největší pravděpodobností počíná ultrazvukem (sonografem), může však následovat mamograf. Po čtyřicítce se podle českého diagnostického standardu má začít mamografem, ultrazvuk následuje. Postup nastavuje zkušený radiolog–mammodiagnostik, protože on nese zodpovědnost za efektivní diagnostický postup. Pokud z diagnostického procesu vzejde podezření na nádor, ať už zhoubného nebo nezhoubného typu, následuje biopsie tenkou jehlou. Je to rychlý, mírně nepříjemný, ale nebolestivý ambulantní zákrok, po kterém žena již ten den normálně funguje. Vzorečky tkáně vyhodnocuje patologická laboratoř, se kterou každé mammacentrum povinně spolupracuje.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články