Můj boj s rakovinou: Nejhorší bylo čekání na diagnózu, biopsie není třeba se bát, píše Hana Samsonova (35)

Můj boj s rakovinou: Nejhorší bylo čekání na diagnózu, biopsie není třeba se bát, píše Hana Samsonova (35)
Zdroj: Se souhlasem Hany Samsonové
Hanka Samsonova si našla nádor v prsu jeden březnový čtvrtek. Hned další den začal situaci aktivně řešit. Nicméně celých šest neděl trvalo, než se od lékařů s definitivní platností dověděla, že má rakovinu.Všechna potřebná vyšetření ke stanovení diagnózy absolvovala Hanka beze strachu. A to hned z několika důvodů - za prvé se nezdráhá experimentovat a nové věci pro ni představují výzvu, za druhé kdysi chtěla studovat medicínu a za třetí si potřebné informace dohledala na internetu, takže věděla, co ji čeká. Tady ale pozor! Ne vše, co na internetu najdete, vás uklidní. Pokud budete pátrat po ověřených informacích, čerpejte jen ze zdrojů, které zaštiťuje odborník nebo instituce zabývající se danou problematikou. Diskuse na sociálních sítích vás spíše (a neprávem) vyděsí.Nebojte se pak lékařů ptát, jako to dělala Hanka. Když uvidí, že máte o problematiku zájem a něco málo jste si nastudovali, podle Hančiných zkušeností se vám více otevřou a snáze se zbavíte obav. I podle psychologů se lidé nejvíce bojí toho, co neznají. "Strach je obava z neznámého, kdy nevíme, co čekat, zda nám nehrozí něco špatného, a tak je zcela logické, že náš mozek neznámou situaci vyhodnotí jako hrozbu = strach. Jde o zcela přirozenou autoimunitní reakci našeho těla," poukazuje koučka Sylvie Mobagi, která vystudovala aplikovanou psychologii na University of Maryland.Pro stanovení diagnózy musela Hanka z neinvazivních zákroků podstoupit vyšetření palpací (pohmatem), sonografické a mamografické vyšetření a z těch invazivních biopsii, tedy odebrání vzorku nádoru pomocí bioptické jehly.+ 2 fotky+ 3 fotky

Pětatřicetiletá Hana Samsonova se od začátku letošního roku potýká s rakovinou prsu. V úvodním díle svého vyprávění se obšírně věnovala momentu, kdy si úplnou náhodou našla bulku v pravém prsu. Už v tu chvíli podle svých slov věděla, že se jedná o zhoubný novotvar. Jistotu však získala až po kolečku ne vždy příjemných vyšetření, včetně biopsie. Jak to celé prožívala?

Tereza Švandová
Tereza Švandová 23. 11. 2022 18:00

Bílé pláště, všelijaké nástroje, sterilní nemocniční prostředí. Věci, které ve většině z nás vyvolávají nepříjemné pocity, vzbuzují v Hance zvědavost. Patří totiž k tomu vzácnému typu lidí, kteří rádi objevují a zkoušejí nové. Svého času dokonce chtěla studovat medicínu. Různých vyšetření, která měla určit povahu bulky v prsu, se proto nebála. Jediné, co jí pocuchalo nervy, bylo čekání na jednotlivá vyšetření. A že bylo nekonečně dlouhé...

Podle ultrazvuku to vypadalo na tumor

Hned den poté, co jsem si našla bulku v prsu, jsem zkoušela volat gynekologovi, ale ten neordinoval. Pak jsem volala na gynekologie v okolí. Všude mě chtěli objednat za 2 - 3 týdny. Když už jsem byla zoufalá, jedné sestřičce jsem to shrnula takříkajíc po lopatě - že je mi dnes 35, našla jsem si bulku v prsu a jsem příliš mladá na to, abych měla rakovinu. Že chci ještě děti a jestli to má být vážné, chci začít s léčbou co nejdříve. Poradila mi, ať zavolám do nejbližší nemocnice, kde bývá mamologická ambulance/poradna, tam že mi určitě pomohou.

Byl zrovna pátek a ambulance funguje každé úterý. Takže jsem prostě čekala do úterý. Mezitím jsem oslavila narozeniny, trochu ten počáteční šok zapila, kamarádkám jsem dala sáhnout, ať vědí, co mají kdyžtak hledat. To bylo trochu tragikomické, všechny byly zvědavé a chtěly si sáhnout, ale ostýchaly se. A v úterý šup na Bulovku.

Následovalo vyšetření s konstatováním, že to vypadá podezřele, ale že na nějaké závěry je brzy. Bude potřeba ultrazvuk. Volný termín měli až za dva týdny. Nechtěla jsem věřit vlastním uším… Tak jsem vzala situaci do svých rukou a zaplatila si na jedné soukromé klinice ultrazvuk, který mi udělali během tří dnů. Hned mi řekli, že to není zánět žlázy ani cysta. Paní doktorka úplně změnila tón, protože jí bylo jasné, že tohle nebude žádná sranda. Když jsem se jí zeptala, co to je, odpověděla, že to vypadá na tumor (tzn. nádor). Zda zhoubný, nebo ne, to z ultrazvuku určit nejde. Se zprávou jsem proto šla další týden do mamologické poradny.


Slovo odborníka

Možná se ptáte, co si počít, když si při samovyšetření najdete podezřelý útvar v prsu. Na tuto palčivou otázku zná odpověď MUDr. Miroslava Skovajsová, primářka pražských Mamma center Opatov a Hradčanská. "Žádanku na vyšetření pro podezřelý hmatný nález v prsu vypisuje nejčastěji gynekolog nebo praktický lékař, obecně to ale může být jakýkoli klinický lékař. Doporučuji objednat se na vyšetření ihned, jakmile žena zjistí klinicky podezřelý příznak, termín určitě nebude ze dne na den. Pak si v klidu zajistí žádanku, která je vstupenkou k bezplatnému vyšetření. Při objednání do mammacentra je třeba zdůraznit obtíže, aby se žena odlišila od ostatních žen, které se objednávají na preventivní vyšetření, a aby byla vnímána jako akutní tedy neodkladný pacient," radí zkušená lékařka, která je zakladatelkou screeningu rakoviny prsu v České republice.


Vyšetření na mamografu potvrdilo zhoubný nádor

Posloupnost vyšetření byla následující - první týden úvodní návštěva ambulance, palpace (prohmatání) prsů a uzlin, týž týden ultrazvuk. Druhý týden druhá návštěva ambulance a objednání k onkologovi. Třetí týden návštěva onkologa - ta probíhala nejdříve palpací prsů a uzlin a poté konzultací dalšího postupu. Už na této schůzce mi bylo řečeno, že bude třeba zajít ještě na mamograf, udělat biopsii a pokud se potvrdí zhoubný nádor, bude následovat genetické vyšetření, předoperační chemoterapie a poté operace - buď odstranění nádoru se zachováním prsu, nebo odstranění pouze jednoho prsu, popř. obou podle genetiky.

Čtvrtý týden jsem šla na mamograf. Říká se, že mamografické vyšetření bolí. Má zkušenost je taková, že se není čeho bát. Rozhodně je to o dost příjemnější než návštěva zubaře či proktologa. Při mamografickém vyšetření vám prsy postupně umístí mezi průhledné destičky a stlačí tak, aby byla zcela plochá (to je ta méně příjemná část). Celé to trvá zhruba 10 minut. Mamografické vyšetření je druhé nejdůležitější, protože zhoubnost nádoru se dá z 80% určit ze snímků, na 100 % ho však potvrdí či vyvrátí až biopsie.


Slovo odborníka

"Mamografické vyšetření provádí speciálně školená zkušená rentgenová laborantka. Na provedení snímku totiž stojí kvalita jeho hodnocení. Žláza prsu musí být zachycená celá v přiměřeném zmáčknutí, aby se jemné linie žlázy zobrazily ostře a vyhodnocující radiolog mohl sledovat i nejjemnější odchylky ve struktuře. Laborantka musí ženu dobře napolohovat, aby byly splněny všechny podmínky kvalitního zobrazení prsu, jinak by vyšetření nepřineslo žádný efekt," vysvětluje MUDr. Skovajsová, proč ženy někdy mohou při vyšetření pociťovat diskomfort.

Podle jejích slov se ale rozhodně není čeho bát a mezi ženami koluje o mamografickém vyšetření spousta mýtů. Přitom neprávem. "Často čtu, že si ženy stěžují na nepříjemnost mamografie. Na našich pracovištích, kde denně provedeme okolo 200 vyšetření, však tento stesk slyším jen výjimečně. Většina lékařských zákroků, a to i preventivních, s sebou nese nějakou drobnou nepohodu. Důležitý je motiv, se kterým k vyšetření jdeme. V případě mamografie chceme vědět, že jsme zdravé, což nám mamograf řekne s pravděpodobností blížící se 100 %," zdůrazňuje primářka.

Další faktor, který ženy od návštěvy mamografu odrazuje, je rentgenové záření, jemuž jsou během vyšetření vystaveny. "O strachu z měkkého rentgenového záření se rovněž stále mluví, nikdo však nezpochybňuje jiná často opakovaná rentgenová vyšetření, při nichž je radiační zátěž mnohokrát vyšší. Tvrdým rentgenových zářením se například opakovaně prochází z bezpečnostních důvodů na letištích, přitom není měřeno, ani se nepopisují důsledky jeho kumulativní dávky. V letadle je pak člověk vystaven měkkému záření z kategorie mamografického zářeníDávku, kterou žena obdrží při mamografii, dostane rovněž při letu na dlouhou vzdálenost. Nejvíce ho obdrží letušky, častější výskyt nádorů prsu však u nich nebyl pozorován," vysvětluje Miroslava Skovajsová.

Jedním z největších mýtů podle zkušené primářky je, že sonografie může nahradit mamografii. "Sonografie (ultrazvuk) je vhodná pro vyšetření mladé hutné žlázy, kterou mají ženy ve fertilním věku, kdy mohou rodit a kojit své dítě. Mezi 40–45 lety dochází k biologicky naprogramované změně struktury žlázy, přibývá vaziva a tuku. Tak, jak se žláza mění, mění se zobrazovací schopnosti metod. Ultrazvuk postupně není schopen vydat detailní informaci o struktuře žlázy, naopak mamograf dokáže zachytit i jemný detail, malou změnu. Proto je všude na světě prioritní metodou mamografie a v zemích, kde byl zaveden mamografický screening, došlo díky nálezu malých ložisek rakoviny k významnému snížení úmrtnosti. V České republice, kde byl mamografický screening zaveden k 1. lednu 2003, došlo za 20 let ke snížení úmrtnosti o 30 %. V reálných číslech je to téměř 60 tisíc žen, které byly jako bezpříznakové včas diagnostikovány, vyléčeny a většinou bez ztráty prsu se vrátily do běžného života ke svým rodinám, svému zaměstnání i koníčkům," uzavírá MUDr. Skovajsová.


 Jak probíhala biopsie

Ta následovala pátý týden. Jakmile byla hotová, sdělil mi můj onkolog výsledky. Biopsie vůbec není třeba se bát. Vypadá sice strašidelně, ale pokud má někdo obavu z bolesti, tak tu cítíte, jen když vám dávají injekci s lokální anestezií. Poté už necítíte nic a je potřeba pracovat jen s psychikou. Lékaři nejdříve ultrazvukem lokalizují nádor, změří ho a poté odeberou několik vzorků tkáně. Při odběru uslyšíte typické cvaknutí srovnatelné s cvaknutím kancelářské sešívačky. Zde je právě prostor na trénink psychiky.

V mém případě mi byl do nádoru aplikován ještě centrální klip, aby chirurg novotvar na sále snáze našel. Po biopsii se nedoporučuje ten den koupat nebo sprchovat a na místě zůstane ani ne milimetrová jizvička - nic hrozného. Paní doktorka i sestřička byly velmi milé, o celém procesu jsme si na úrovni popovídaly, zasmály se a zjistily, že jsme s paní doktorkou téměř sousedky z Moravy. Jak je ten svět malý.


Slovo odborníka

"Pokud z diagnostického procesu vzejde podezření na nádor, ať už zhoubného nebo nezhoubného typu, následuje biopsie tenkou jehlou. Je to rychlý, mírně nepříjemný, ale nebolestivý ambulantní zákrok, po kterém žena již ten den normálně funguje. Vzorečky tkáně vyhodnocuje patologická laboratoř, se kterou každé mammacentrum povinně spolupracuje," nastínila MUDr. Skovajsová.

Biopsie se přitom provádí dvěma způsoby, a to buď za kontroly ultrazvuku, kterou podstoupila Hanka, nebo mamografu. "Ty za ultrazvukové kontroly jsou nejčastější. Nitkovité válečky tkáně se odebírají po místním znecitlivění, používají se k němu anestetika stejná jako u zubaře. V kůži se provede malinká vstupní branka, ta se nezašívá, neboť je tak malá, že sroste sama. Brankou se prostrčí jehla bioptického nástroje, za kontroly ultrazvuku se špička dopraví až k okraji léze a přístroj po stisknutí tlačítka odebere vzorek. Toto se obvykle 2-3x zopakuje. Celý výkon trvá zkušenému radiologovi několik minut. Žena při něm leží, v případě nepříjemných pocitů ve vstupní rance může požádat o přidání anestetika," vysvětluje zakladatelka prvních mamacenter v ČR.

"Pokud se biopsie provádí za kontroly mamografu, v případě ověřování tzv. mikrokalcifikací, provádí tento výkon jen několik ze specializovaných mammacenter. Centrum, ve kterém je žena vyšetřena, má za povinnost toto vyšetření v jiném centru objednat. I v tomto případě je vyšetření mírně nepříjemné, ale bezbolestné, vždy ho provádí sehraný tým radiologů a trvá okolo 15 minut," dodává.


Konečný verdikt

Výsledky mi sdělil můj onkolog 10. května, den před dlouho plánovanou zahraniční dovolenou. Někdo by si mohl říct, že jde o ironickou hru osudu, ale já jsem jiného názoru. Nejhorší na všem nebyla vyšetření samotná, ale to čekání. A faktické udržování v nevědomosti. Informace jsou síla. Když máte informace, jste pánem situace, můžete se rozhodovat a jednat.

Já za ten verdikt byla ráda. Konečně jsem totiž věděla, na čem jsem. Potvrdila jsem si to, co jsem tušila, a druhý den jsem mohla v klidu odjet na dovolenou a opravdu si ji užít. Letěli jsme poprvé do Turecka, do luxusního all-inclusive hotelu, a byl to skutečně zážitek. Tak jsem si ještě nikdy na dovolené neodpočinula. A myslím si, že to bylo i díky tomu, že jsem věděla, na čem jsem a že po návratu mě čeká další sada vyšetření a konečně i léčba. A na tu je třeba se připravit a nabrat sil.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články