PORADNA: Zemřela mi maminka, mám tou zprávou zkazit dceři dovolenou? Řekněte jí to, jinak velmi riskujete, radí koučka

PORADNA: Zemřela mi maminka, mám tou zprávou zkazit dceři dovolenou? Řekněte jí to, jinak velmi riskujete, radí koučka
Zdroj: Shutterstock

Informovat člověka o tom, že zemřel jeho blízký, je vždycky velmi obtížné. Obzvlášť ve chvíli, kdy dotyčný odcestoval na exotickou dovolenou, kam se celé roky těšil. Co si v takovém případě počít, radí zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 15. 11. 2022 11:30

Toto dilema řeší i paní Elena, jejíž dcera odletěla s přítelem na Maledivy. "Krátce poté, co odcestovali, mi bohužel náhle zemřela maminka, dceřina babička. Já teď stojím před těžkým rozhodnutím. Mám dceři tuto novinku zavolat, nebo si raději celou záležitost nechat pro sebe a šetrně ji s ní seznámit až poté, co se vrátí?" táže se Elena, která neví, co je správné.

Nechce, aby jí dcera jednou vyčítala, že jí tu smutnou událost zatajila. Na druhé straně si říká, že když jí to teď zavolá, zbytečně jí zkazí třítýdenní dovolenou, na kterou dcera celé roky šetřila.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Musí to pro vás být velmi složitá situace, kdy jste přišla o maminku, cítíte velký smutek a do toho řešíte toto dilema. Vaše dcera jistě babičku milovala a ona zase ji, zkuste si sama odpovědět - kdybyste byla na dceřině místě, chtěla, nebo nechtěla byste takto velmi zásadní věc vědět?

Samozřejmě chápu, že nechcete dceři dovolenou zkazit, ale zkuste si i odpovědět na to, zda dcera po svém návratu bude ráda. Jak se bude cítit, že jste jí tak zásadní věc neřekla? To, že to dceři neřeknete, by mohlo vážně nabourat vaši důvěru, byť chápu, že to myslíte dobře. Nicméně jsou věci, které by se měly říkat hned, a toto mezi ně rozhodně patří.

Přeci jen i vaše dcera bude potřebovat si projít smutkem, bude chtít mít možnost promlouvat k babičce, někam se schovat, zalézt si do soukromí a s babičkou se rozloučit. Navíc v dnešní době sociálních sítí bych se obávala, aby se tak zásadní věc nedověděla od někoho jiného. Rozhodnutí je samozřejmě na vás, za sebe ale doporučuji to dceři říci co nejdříve.

Ono v budoucnu se může dít něco, co by zase dcera nemusela říci vám hned a pak vznikají zbytečná nedorozumění a narušuje se důvěra. Jste rodina a babička je navždy součástí rodiny, dcera by to vědět měla.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články