Letní angína: Na co si dát pozor, aby se vám vyhnula?

Letní angína: Na co si dát pozor, aby se vám vyhnula?
Zdroj: Freepik.com

Málokoho napadne, dávat si v létě pozor na angínu. I přes teplé počasí jsou ale angíny v létě poměrně časté. Na co si dávat pozor, aby se vám tohle nepříjemné onemocnění vyhnulo?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 21. 07. 2020 11:30

Stačí málo a léto vám zkazí nepříjemný zánět mandlí neboli angína. Během letních aktivit totiž jen málokoho napadne, že by při nich mohl chytit letní angínu. V tomto období navíc mívá onemocnění horší průběh, který může mít dlouhodobější zdravotní následky. Pozor byste si proto měli dávat především při sportu i jakékoliv jiné větší zátěži.

Klimatizace

Nenápadné nebezpečí pro vznik letní angíny představuje klimatizace. Zvláště pokud na ni nejste zvyklí nebo je puštěná naplno. Nastavení klimatizace na co nejnižší teplotu vás sice na chvíli osvěží od venkovního vedra, prudké změny teplot se ale mohou projevit nachlazením, nebo v horším případě právě angínou. V tomto případě proto platí pravidlo, že méně je někdy více.

Cestovní únava

Pokud se v létě vydáte na delší cestu a nebudete příliš dbát na dostatečný odpočinek, vytváříte ve svém organismu ideální prostředí pro toto nepříjemné letní onemocnění. Vaše imunita bude totiž déle trvající únavou oslabenější, a proto náchylnější k jejímu vzniku. Jestli se tedy chystáte na několikahodinovou cestu, naplánujte si i pravidelné přestávky na odpočinek.

Nový sport

Mnoho lidí právě v létě začíná s novým sportem. Nečekaná větší sportovní zátěž, ale může tělo oslabit a způsobit jeho náchylnost k angíně. Pokud tedy plánujete začít s novou sportovní aktivitou, nepřetěžujte se a začínejte mírně a pozvolna, zvlášť když je venku velké horko.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články