12 úchvatných proměn make-up artistky Diany Vitikačové: Obzvlášť hrdá jsem na Johnnyho Deppa

12 úchvatných proměn make-up artistky Diany Vitikačové: Obzvlášť hrdá jsem na Johnnyho Deppa
Zdroj: Se souhlasem Diany Vitikačové
Jeden z kreativních make-upů Diany VitikačovéDiana Vitikačová jako John Travolta v Pulp Fiction.Diana Vitikačová jako Cyborg.Diana Vitikačová jako Marylin Monroe+ 8 fotek+ 9 fotek

Make-up artistka Diana Vitikačová přijala velkou výzvu. Kromě přirozeného líčení svých klientek našla zálibu v o poznání extravagantnější tvorbě. Pomocí líčidel je schopná se proměnit například v Marilyn Monroe či Leonarda DiCapria. Webu Lifee.cz se Diana svěřila, jak dlouho jí proměna trvá a co jí předchází.

Dana Klementová
Dana Klementová 19. 01. 2022 09:00

Diana Vitikačová se profesionální vizážistice věnuje od roku 2016. Má za sebou řadu zkušeností nejen s osobní klientelou, ale především s nejrůznějšími fashion projekty a televizními pořady. Mezi ty nejznámější patří seriál Ohnivé kuře, klip k písni Svítání od kapely Perutě a několik let také líčila na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. 

Dianiným cílem je podtrhnout přirozenou krásu žen, aby se cítily výjimečně. Zároveň se nám svěřila, co ji přimělo začít kromě tradičního líčení vytvářet i originální kreace a proč ji baví proměňovat se ve slavné osobnosti. 

Co přesně je náplní vaší práce jakožto make-up artistky?

Mám poměrně široké spektrum zaměření, ale stěžejní je nalíčit a většinou i učesat ženy na nějakou výjimečnou událost, jako například ples, svatbu, večírek či focení, a pomoci jim tak k tomu, aby se cítily výjimečné a krásné. Jelikož v rámci svých služeb nabízím i kurzy osobního líčení, náplní mé práce je také naučit ženy, jak si mohou krásný make-up vytvořit samy.

Jak vás napadlo začít kromě tradičního líčení vytvářet i proměny ve slavné osobnosti či filmové postavy?

Vždy mě bavilo posouvat hranice make-upu a kreativity. Již dříve jsem na sobě dělala různé fantazijní kresby a obrazy v podobně bodypaintingu a jednoho dne, kdy jsem na žádný takový look už neměla inspiraci, mě napadlo se proměnit do jiné osoby. Už dřív jsem na Instagramu pár takových proměn viděla, ale netušila jsem, že něco takového zvládnu i já.

Co vás na těchto proměnách nejvíce baví?

Jak jsem již říkala, určitě je to neustálé překonávání tvůrčích limitů. Samotný proces líčení je skvělý v tom, že je to pro mě zároveň i určitá forma relaxu. A nejvíc si užívám moment, kdy se plně vcítím do postavy, kterou ztvárňuji, začnu se pohybovat a tvářit jako ona a najednou je v zrcadle místo mě hrdina Avengers nebo Freddie Mercury (smích).

Kolik hodin taková proměna trvá?

Většinou v rozmezí 5 až 8 hodin. Hodně záleží na tom, zda je třeba si pomocí bodypaintingu dokreslit oděv nebo najdu ve skříni něco podobného šatům postavy. Další věcí, která časovou náročnost proměn ovlivňuje, jsou vousy u mužů.

Kde čerpáte inspiraci pro svou tvorbu? Podle čeho si vybíráte postavy, které následně tvoříte?

Nejčastěji tvořím charaktery z filmů či seriálů, ke kterým mám blízký vztah a patří mezi mé oblíbené. Ty se mi zároveň tvoří nejlépe, protože je mám dobře „nakoukané“. Někdy ale zvolím i postavy, které znám jen díky tomu, že jsou zrovna trendy a mají úspěch, nebo nechám rozhodnout o proměnách své sledující, aby se na mé tvorbě mohli podílet i oni.

Co předchází takové proměně? Je třeba se na ni nějak speciálně připravit?

Určitě mi pomáhá si postavu pořádně nastudovat. Pokud je z filmu či seriálu, podívám se na pár scén, které ji charakterizují. U zpěvaček a zpěváků zase volím jejich klipy nebo rozhovory, kde mohu nakoukat jejich gesta a mimiku a ty si následně trénuji před zrcadlem. Občas si vyrábím doplňky a před zahájením prací na make-upu si najdu pár fotografií v co nejlepší kvalitě, abych podle nich mohla tvořit. 

Které typy proměn vám zaberou nejvíce času? Muži, ženy nebo například animované postavy?

Řekla bych, že to je dost vyrovnané, ale u animovaných postaviček to bývá o něco náročnější, jelikož musím pracovat i s různými typy barev na tělo a v podstatě na sebe nakreslit obrázek jako na plátno. 

Jakou svou proměnu považujete za nejúspěšnější?

Velký ohlas sklidil Johnny Depp alias Jack Sparrow a myslím, že to byla zároveň jedna z mých nejvíce uvěřitelných proměn. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články