Michelle Obama přiznává: Mám syndrom podvodníka! Trpíte jím také?

Melania Trump čelila například silné kritice za to, že okopírovala část projevu bývalé první dámy, Michelle Obamy.
Zdroj: showpix
Michelle Obama si na svoji stranu brzy získala početné zástupy žen, a to nejen afroamerického původu.Michelle ráda vyjíždí na diskuze po celé zemi. Velké popularitě se těší její kniha Můj příběh, o které s lidmi neváhá dlouze hovořit.Kromě svých názorů je Michelle Obama známá také vytříbeným módním stylem, a především mezi Afroameričankami platí za módní ikonu.Se svým mužem Barackem Obamou tvořili důstojný prezidentský pár, který si získal důvěru nejen Američanů.+ 6 fotek+ 7 fotek

Bývalá americká první dáma Michelle Obama veřejně přiznává, že trpí takzvaným syndromem podvodníka. Podle zpravodajské stanice CBS News jde o poměrně obvyklý pocit, který zažívají ženy, ale také muži na svých pracovních nebo společenských pozicích. Nepřipadají si dost dobří a žijí ve strachu, co se stane, až to ostatní zjistí.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 01. 02. 2022 12:00

Nejde o duševní poruchu, ale o neustálý pocit vlastní nekompetentnosti, nebo chcete-li neschopnosti. Ruku v ruce s tím jde strach z odhalení. Co se stane, až ostatní přijdou na to, že mezi ně nepatřím a že jsem je oklamala?

Máte pocit, že nejste stejně chytří a dobří jako kolegové v práci nebo spolužáci ve škole? Neumíte si přiznat vlastní úspěch? Připadáte si jako nula, ačkoli objektivně jste na dobré kariérní pozici, máte skvělé výsledky a nejvyšší možné vzdělání? Potom trpíte syndromem podvodníka.

Michelle Obama tvrdí, že žijeme ve strachu

Bývalá první dáma USA o svém problému promluvila v rozhovoru pro Vogue„Dlouho se ženám a dívkám říkalo, že nepatří do třídy, zasedací místnosti nebo jinam, kde se dělají velká rozhodnutí. Takže když už se nám tam podaří dostat, stále ještě váháme a nejsme si jisté, zda si své místo u stolu skutečně zasloužíme," soudí Michelle. Ženy podle ní kvůli tomuto stereotypu pochybují o vlastním úsudku, schopnostech a důvodech, proč jsou na své profesní pozici. A když si svoji sílu časem uvědomí, nejsou ji schopny plně rozvinout.

Nejhorším kritikem jste vy sama, soudí Obama

Sama jsem to zažila mnohokrát. Nejvíce mi pomohlo zapamatovat si, že našimi nejhoršími kritiky jsme my sami," vzkazuje Michelle Obama, „v té místnosti byste nebyly, kdybyste tam nepatřily. A i když se negativní myšlenky vynoří právě v okamžiku, kdy přijímáte nové výzvy, nesmíte jim dovolit, aby vám ubíraly prostor a bránily vykonávat práci. Jedině tak můžeme růst - překonáním svých strachů a rozvojem důvěry, že naše hlasy a nápady jsou cenné.“

Ostatní nejsou tak chytří, jak si myslíte

Mladým ženám tak Michelle radí, aby „začaly tím, že démony vyženou z hlavy“Poukazuje také na to, že lidé na vysokých postech nejsou vždy tak inteligentní, jak by se mohlo zdát: Řeknu vám tajemství. Seděla jsem u každého důležitého stolu, na který si vzpomenete. Pracovala jsem v neziskovkách, nadacích, korporacích, působila jsem v představenstvech společností, byla jsem na G-summitech, seděla jsem v OSN; nejsou tak chytří, vzkazuje Michelle všem, kteří o sobě pochybují.

Až 70 % lidí trpí pocitem, že klamou ostatní

Syndrom podvodníka definovaly v roce 1978 psycholožky Pauline Rose Clance a Suzanne Imes. Měly zato, že tyto pocity zažívají výhradně ženy, dnes už ale víme, že syndromem ve stejné míře trpí také muži. Náchylní jsou k němu zkrátka lidé, kteří se ocitnou v prostředí, kde byli historicky nedostatečně zastoupeni. Podle článku publikovaného v International Journal of Behavioral Science si jím během života projde až 70 % lidí.

Připomínejte si své úspěchy, nejste v tom sami

Kevin Cokley z univerzity v Texasu, který se tímto syndromem dlouhodobě zabývá, lidem radí neustále si připomínat vlastní úspěchy a klidně si o nich vést záznamyPomáhá také mluvit o svých pocitech s ostatními, zejména s těmi, kteří jsou vám podobní na základě nějaké charakteristiky, jako je rasa, etnická příslušnost nebo pohlaví. Když to uděláte, pomůže vám to uvědomit si, že se svými pocity nejste sami," prozradil Cokley zpravodajské stanici CBS News. 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články